Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Būsto ABC. Nusipirkau būstą su įstiklintu balkonu. Ar gali dėl to nubausti?

Prieš kelias savaites 15min „Būsto ABC“ klausė inspektorių, ar gali kilti bėdų perstiklinus jau įstiklintą balkoną. Todėl kilo natūralus klausimas, ar asmuo, įsigijęs senos statybos būstą ir daug metų nesidomėjęs leidimais, gali būti nubaustas?
Daugiabučiai
Daugiabučiai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

Atsako Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) atstovė ryšiams su visuomene Rasa Kėkštienė:

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija gyventojams prieš perkant butą rekomenduoja susipažinti su buto Nekilnojamojo turto (NT) registro išrašu ir buto kadastro duomenų byla. Šių dokumentų pakanka sužinoti, ar balkono stiklinimo darbai užbaigti ir įregistruoti NT registre. Teisės aktuose įtvirtinta, kad visi NT registre esantys duomenys nuo jų įrašymo laikomi teisingais ir išsamiais, kol jie nenuginčyti įstatymų nustatyta tvarka.

Jei vis dėlto buvo nustatyta savavališka statyba ir surašytas savavališkos statybos aktas, tokiu butu naudotis ar juo disponuoti (parduoti, padovanoti, išnuomoti ar pan.) draudžiama.

Kartu informuojame, kad nepriklausomai nuo to, ar buvo surašytas savavališkos statybos aktas, asmenys turi teisę teisės aktų nustatyta tvarka parengti paprastojo remonto aprašą ar paprastojo remonto projektą (kultūros paveldo statinio atveju) ir, sumokėję Statybos įstatymo 1 priede nustatytą įmoką už savavališkos statybos įteisinimą, gauti statybą leidžiantį dokumentą (SLD) tais atvejais, kai žemės sklype (teritorijoje), kuriame (kurioje) yra savavališka statyba, tokie šio statinio balkono stiklinimo darbai yra galimi pagal galiojančius teritorijų planavimo dokumentus ir tokia statyba neprieštarauja imperatyviems aplinkos apsaugos, paveldosaugos, saugomų teritorijų apsaugos teisės aktų reikalavimams.

Asmenims, prašyme išduoti SLD nurodžiusiems, kad jie atliko savavališkos statybos darbus, dėl kurių prašymo išduoti SLD pateikimo metu nėra surašytas savavališkos statybos aktas, Statybos įstatyme nustatyta tvarka apskaičiuota įmoka už savavališkos statybos įteisinimą mažinama 50 procentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas