Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Būsto ABC. Rekuperacija – svarbiausi įrengimo aspektai ir į ką atkreipti dėmesį?

Kokie yra svarbiausi rekuperatoriaus įrengimo aspektai ir į ką reikia atkreipti dėmesį? To 15min „Būsto ABC“ klausė eksperto.
Patalpų vėdinimas asociatyvi nuotr.
Patalpų vėdinimas (asociatyvi nuotr.) / Unsplash.com nuotr.
Temos: 1 „Būsto ABC“

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

Komentuoja namų apdailos centro „Unideco“ statybų ir rangos darbų parteriai – įmonė UAB „Regina ir Co“, Vaidas Misius – direktorius.

Rekuperatorius yra priverstinės ventiliacijos įrenginys, kuris taupo šilumą ir patalpoje esantį orą keičia šviežiu lauko oru.

Šios įrangos darbo principas iš esmės nėra sudėtingas. Naudojant rekuperatorių, lauke esantis oras patenka į patalpą per ortakius, tačiau, visų pirma, oras pereina per šilumokaitį – čia jis sušildomas ir nukreipiamas į statinio vidų.

Nors šis veikimo principas, atrodytų, veikia taip pat, kaip ir namo šildymo sistema, iš tiesų rekuperatoriaus šilumokaitis šaltą orą sušildo panaudodamas šilto oro energiją, kuri yra šalinama iš namo, todėl oro šildymui papildoma elektros energija paprastai nenaudojama. Vasaros metu sistema veikia atvirkščiai, t. y. iš patalpų šalinamas oras padeda atvėsinti iš lauko patenkantį karštą orą ir taip sukuria reikalingą mikroklimatą statinio viduje.

Su rekuperatoriumi orą namuose galima pasidrėkinti, pasišildyti ir šiek tiek atsivėsinti. Svarbiausi aspektai įrenginėjant rekuperacinę vedinimo sistemą – teisingai suprojektuoti ištraukiamus ir paduodamus oro tūrius.

Projektuotojai, atsižvelgdami į patalpų paskirtis, turi teisingai įvertinti reikalingus ištraukiamo ir paduodamo oro kiekius, cirkuliaciją, taip pat tūrį bei kvadratūrą, kad vėliau lubose ir sienose nesikauptų kondensatas, dėl kurio atsiranda pelėsis ir grybeliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas