Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Būsto ABC. Viskas, ką reikia žinoti apie čiužinius ir kaip juos išsirinkti

Čiužinys – turbūt vienas dažniausiai naudojamų daiktų namuose. Be to, nuo jo priklauso ir mūsų savijauta bei gyvenimo kokybė. Tačiau pradėjus ieškoti sau tinkamo miego kompaniono, paaiškėja, kad ne viskas taip lengva. 15min „Būsto ABC“ kartu su ekspertais aiškinosi, ką reikia žinoti apie čiužinius ir kaip juos išsirinkti?
Čiužinys
Čiužinys / Vida Press nuotr.

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite naujoje „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

Bendrovės „Lonas“ vadovas Domas Jakutis sakė, kad rinkoje vyrauja 4 čiužinių tipai: spyruokliniai, viskoelastiniai, putų poliuretano ir lateksiniai.

„Tačiau klientų pirmiausia klausiame, kokio kietumo čiužinio jie nori: vidutinio kietumo, kieto ar labai kieto. Čiužinio kietumas priklauso nuo spyruoklių, putų poliuretano ar latekso branduolio bei viršutinio sluoksnio“, – tvirtino „Ikea“ interjero dizainerių vadovė Eglė Čyvė.

Be to, D.Jakutis pastebėjo, jog rinkoje galima rasti čiužinių, kuriuos sudaro sluoksniai iš įvairių medžiagų – taip čiužinių gamintojai derina geriausias kiekvienos medžiagos savybes tarpusavyje.

Spyruokliniai čiužiniai

D.Jačiučio teigimu, spyruoklinių čiužinių pagrindą sudaro kišeninės spyruoklės, kišeninės mikrospyruoklės arba bonell tipo spyruoklės.

„Kišeninės spyruoklės ir mikrospyruoklės yra įvilktos į specialius maišelius (kaip į kišenes) – kiekviena spyruoklė atskirai. O bonell tipo spyruoklės yra sujungtos spiralėmis, nėra įvilktos į maišelius. Dėl geresnio prisitaikymo prie kūno populiaresni yra būtent kišeninių spyruoklių ir kišeninių mikrospyruoklių čiužiniai“, – sakė jis.

Tuo metu pasak E.Čyvės, pagrindinė jų savybė, kad kiekviena vadinamoje kišenėje esanti spyruoklė veikia atskirai, todėl greitai reaguoja į gulinčiojo judesius, prisitaiko prie kūno.

„Dėl atviros konstrukcijos spyruokliniuose čiužiniuose nesikaupia drėgmė“, – sakė ji.

D.Jakutis pridėjo, jog šie čiužiniai itin laidūs orui.

„Kišeninės spyruoklės ir kišeninės mikrospyruoklės nėra sujungtos tarpusavyje, todėl neperduoda partnerio judesių, gali geriau prisitaikyti prie žmogaus kūno linijų ir įdubti būtent ten, kur jaučiamas didžiausias spaudimas, pavyzdžiui, dubens, pečių srityse“, – sakė jis.

Tačiau pašnekovas atkreipia dėmesį, kad spyruokliniai čiužiniai yra tuščiaviduriai, tad juose yra geresnės sąlygos kauptis dulkėms. Tačiau su tinkama priežiūra, dažnesniu siurbimu šiuos čiužinius gali rinktis ir dulkių erkutėms alergiški žmonės.

„Svarbu paminėti, kad kišeninių spyruoklių ir kišeninių mikrospyruoklių čiužinių negalima lenkti daugiau nei 45 laipsnių kampu, jie nėra tinkami lovoms su pakeliamu lovos grotelių galvūgaliu“, – paaiškino jis.

Viskoelastiniai čiužiniai

Pasak D.Jakučio, viskoelastinių čiužinių pagrindą paprastai sudaro orui laidus putų poliuretanas, ant kurio dedamas viršutinis viskoelastinis sluoksnis.

„Šis sluoksnis dar kitaip žinomas kaip memory (liet. atminties) medžiaga. Ji ypatinga tuo, kad reaguoja į žmogaus skleidžiama šilumą ir idealiai prisitaiko kūno linkių“, – komentavo jis.

Viskoelastiniai čiužiniai itin mėgstami žmonių, kuriems patinka miegoti šilčiau – ši medžiaga reaguoja į kūno skleidžiamą šilumą, minkštėja ir idealiai prisitaiko prie kūno formų, tarsi apgaubia kiekvieną kūno centimetrą, kuris liečiasi su čiužiniu.

„Tokie čiužiniai pagelbės, jei žmogus jaučia sąnarių skausmus ar tirpsta galūnės. Viskoelastiniai čiužiniai yra tinkami alergiškiems žmonėms – čia nesikaupia dulkių erkutės“, – kalbėjo D.Jakutis.

Tačiau jis atkreipia dėmesį, kad viskoelastiniai čiužiniai netinka žmonėms, kurie linkę gausiau prakaituoti nakties metu – šie čiužiniai yra šilti. Taip pat jie nėra tinkami senjorams, nes nesuteikia tinkamo pagrindo atsiremti ir/ar išlipti iš lovos. Viskoelastiniai čiužiniai šaltose patalpose pradeda kietėti, tad nėra rekomenduojami.

Putų poliuretano čiužiniai

D.Jakutis aiškino, jog putų poliuretano arba kitaip vadinami poroloniniai čiužiniai yra gaminami iš skirtingo tankio bei skirtingo minkštumo/kietumo porolono. Kuo didesnis tankis – tuo kokybiškesnis ir ilgaamžiškesnis porolonas.

E.Čyvės teigimu, šie čiužiniai dažniausiai siūlomi vaikams ar jaunuoliams, nes jie kietesni, miego metu stuburas būna taisyklingoje padėtyje, kas aktualu augančiam kūnui.

„Jie prisitaiko prie miegančiojo kūno padėties, tolygiai paskirsto svorį, suteikia tikslią atramą. Vienas iš didžiausių putų poliuretano čiužinių privalumų – neperduodamas judesys šalia gulinčiam žmogui, kas ypač pravartu neramiai miegantiems. Visi putų poliuretano čiužiniai yra su medžiaginiais užvalkalais, kuriuos galima skalbti“, – sakė ji.

Anot D.Jakučio, putų poliuretano čiužiniai yra tvirti, tačiau elastingi ir lengvai pasiduoda žmogaus kūno spaudimui, palaiko teisingą stuburo padėtį miego metu.

„Šie čiužiniai lengvai garina drėgmę ir juose nesiveisia dulkių erkutės. Plonesni (7–10 cm aukščio) čiužiniai rekomenduojami kūdikiams ir vaikams, o storesni (10–15 cm aukščio) – paaugliams ir suaugusiems“, – kalbėjo jis.

Tačiau D.Jakutis pridūrė, jog putų poliuretano čiužiniai, kuriuos sudaro tik 1 sluoksnis, gana greitai išsiguli, jei ant jų miega daugiau sveriantis žmogus.

Lateksiniai čiužiniai

Lateksinių čiužinių pagrindą sudaro iš natūralaus kaučiuko gaminamas lateksas.

„Ši itin elastinga ir ilgaamžė medžiaga šiuo metu gali būti gaminama ir iš natūralių, ir iš sintetinių medžiagų, kurios savo fizinėmis savybėmis praktiškai nesiskiria“, – tikino D.Jakutis.

Pašnekovo teigimu, lateksiniai čiužiniai turi visas geriausias čiužinių savybes: itin elastingi, bet tvirti. Jie yra pralaidūs orui, tobulai prisitaiko prie kūno net ir mažiausiai spaudžiamose čiužinio vietose, visiškai neperduoda šalia miegančio partnerio judesių.

„Lateksiniai čiužiniai yra labiausiai rekomenduojami alergiškiems žmonėms – čia nesikaupia nei dulkių erkutės, nei kiti mikroorganizmai“, – sakė jis.

Tačiau šie čiužiniai čiužiniai yra itin sunkūs ir gali sverti daugiau nei 60 kilogramų.

„Šie čiužiniai netinkami naudoti drėgnose patalpose. Lateksas gali turėti specifinį kvapą, kuris jautresnės uoslės žmones erzina. Taip pat yra žmonių, kurie yra alergiški lateksui (pvz., lateksinės pirštinės), atitinkamai bus alergiški ir lateksiniams čiužiniams“, – tikino jis.

Kaip reikia rinktis čiužinį?

D.Jakutis įsitikinęs, jog čiužinį reikia rinktis panašiai kaip ir rūbus – svarbu įvertinti savo savybes: ūgį, svorį, pomėgius, įpročius ir pan. Jei esate itin alergiškas, tinka vieni čiužiniai, jei mėgstate miegoti vėsiai – tiks kiti.

„Lengviausiai yra pasitarti su specialistu, kuris užduos teisingų klausimų ir parekomenduos kelis tinkamus variantus. Jei yra galimybė užsukti į saloną, verta „pasimatuoti“ rekomenduotus čiužinius – atsigulti ant nugaros, ant šono, verstis ant kito šono, ilgėliau pagulėti, t.y. elgtis taip, kaip ir miegate ant savo lovos“, – kalbėjo jis.

Tą patį rekomenduoja ir E.Čyvė, anot kurios, parduotuvėje reikėtų atsigulti įprasta miegojimo poza, pasivartyti, įvertinti, ar gerai jaučiatės ant čiužinio.

„Visgi kūnui reikia vieno–trijų mėnesių priprasti prie naujo čiužinio, todėl vertėtų pasitikrinti galimybę naujus čiužinius grąžinti į parduotuvę ir pasikeisti“, – kalbėjo ji.

Be to, E.Čyvė renkantis čiužinį siūlo atkreipti dėmesį ir į papildomą viršutinį minkšto užpildo sluoksnį – jo storį ar medžiagų, iš kurių jis pagamintas, savybes.

„Šis sluoksnis suteikia papildomo patogumo: prisitaiko prie kūno, mažina raumenų įtampą. Ypatingo komforto mėgėjai renkasi čiužinius su komforto zonomis. Toks čiužinys suteikia atramą kūnui kaip tik ten, kur reikia – minkštesnis pečių ir klubų srityse, tačiau tvirtas kaklo ir strėnų srityse“, – aiškino ji.

D.Jakutis pataria konsultuojantis su specialistu paminėti, ant kokio pagrindo bus dedamas čiužinys – ant plokštės, ant grindų, ant grotelių ar ant dabar itin populiarių palečių. Ne visi čiužiniai yra tinkami dėti ant nekvėpuojančio pagrindo, kita vertus, pagrindas turi įtakos čiužinio savybėms – gali paminkštinti arba pakietinti čiužinį ir skirtis nuo čiužinio salone.

„Čiužinys yra labiausiai kankinamas daiktas namuose, jį naudojame kiekvieną naktį ne vienerius metus. Tad lengvesnei čiužinio priežiūrai rinkitės su nuvelkamu ir skalbiamu užvalkalu“, – sakė jis.

Hipoalerginius užvalkalus bei čiužinius rekomenduoja naudoti ir E.Čyvė.

„Hipoalerginiai užvalkalai sugeria prakaitą, gerina miego kokybę, tačiau netrukdo čiužiniui kvėpuoti. Užvalkalai gali būti skalbiami.

Dar daugiau patogumo suteikia ant čiužinių tiesiami antčiužiniai. Jie taip pat saugo čiužinį nuo dulkių ir purvo. Be to, antčiužinį paprasta vėdinti ir išlaikyti švarų“, – tikino ji.

Be to, E.Čyvė pridūrė, jog, laikui bėgant, čiužiniuose prisikaupia dulkių ir erkučių.

„Skaičiuojama, kad per savo tarnavimo laiką čiužinys sugeria apie 300 l žmogaus prakaito. Tad jį rekomenduojama keisti maždaug kas 8–10 metų“, – kalbėjo ji.

Kokias klaidas daro žmonės rinkdamiesi?

Nusiperka, o po to paaiškėja, kad netinka. Tai tikrai dažna problema, sako ekspertai. D.Jakučio teigimu, viena pagrindinių klaidų – rinktis pagal reklamą arba patrauklią kainą. Taip pat nerekomenduojama pasikliauti draugais.

„Pavyzdžiui, draugas mėgsta miegoti šiltai, o jūs naktį gausiau prakaituojate ir jums tas čiužinys netiks“, – tikino jis.

Be to, netikrinkite čiužinio minkštumo ar kietumo su ranka ar keliu per čiužinio viduriuką ar ant krašto. Dažniausiai čiužiniai turi 7 anatomines zonas, t.y. lengviau pasiduoda kūno spaudimui per vidurį – klubų zonoje, mažiausiai – kojūgalyje.

„Įdomu tai, kad, pavyzdžiui, tas pats čiužinys, gamintojo traktuojamas kaip vidutinio kietumo, vieniems gali pasirodyti per minkštas, kitiems – per kietas, o tretiems – idealus“, – sakė D.Jakutis.

Galiausiai D.Jakutis pastebi, jog pirkėjai ateina į salonus ir ieško kiečiausio čiužinio, nes vis dar vyrauja nuomonė, kad kuo kietesnis čiužinys, tuo sveikesnis miegas.

„Pavyzdžiui, jei mėgstate miegoti ant šono – reikia šiek tiek minkštesnio čiužinio, jei ant pilvo ar ant nugaros – kietesnio. Jei jūsų svoris mažesnis, reikės minkštesnio čiužinio, jei didesnis – kietesnio“, – apibendrino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas