Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Būsto prestižiniame Kauno kvartale pirkėja: „Nusipirkau butą, bet gyventi jame negaliu“

Būstą prestižiniame „Piliamiesčio“ kvartale Kaune įsigijusi Laima (vardas pakeistas) liko nustebusi šio projekto vystytojo „YIT Lietuva“ požiūriu į klientą. Pasak jos, statybų milžinas skuba „kepti“ naujus daugiabučius, nespėjęs įgyvendinti visų duotų įsipareigojimų. Gruodį butą nusipirkusi moteris vasarį jame dar negalėjo gyventi – nebuvo elektros ir vandens. Pasak įmonės „YIT Lietuva“, įvyko nesusikalbėjimas.
Elektros stotelės baigtos statybos daugiabučio laiptinėje
Elektros stotelės baigtos statybos daugiabučio laiptinėje / Skaitytojos nuotr.

Vasario 9 dieną į 15min redakciją besikreipusi Laima papasakojo, į kokią situaciją, susijusią su gerai žinomu kvartalu „Piliamiestis“, ji įklimpo. Anot jos, projekto vystytojas „YIT Lietuva“ „kepa“ butus ir žiniasklaidoje dalijasi „sėkmės formule“, kaip jam pavyksta parduoti itin didelį skaičių butų su daline apdaila, kurių kvadratinis metras gali kainuoti 3 tūkst. ir daugiau. Viena iš šio nekilnojamojo turto (NT) pirkėjų yra ir ji.

Karolinos Stažytės nuotr./„Piliamiesčio“ kvartalas iš paukščio skrydžio
Karolinos Stažytės nuotr./„Piliamiesčio“ kvartalas iš paukščio skrydžio

Laimos teigimu, yra ir daugiau nepatenkintų žmonių, tačiau jie, matyt, bijodami tokio statybų milžino, nesiima kovos su vėjo malūnais, o tiesiog tyli ir laukia „YIT Lietuva“ įsipareigojimų įvykdymo.

Kad vanduo, elektra turi būti, atrodė, savaime suprantami dalykai.

Dėl buto Brastos gatvėje Kaune pirkimo ji sutarė dar prieš metus, kai Neries pakrantėje buvo tik ruošiamasi statyti naują daugiabutį. Statybos baigtos ir namas priduotas pernai lapkričio pabaigoje. Gruodį prasidėjo butų perdavimas pirkėjams.

„Deja, šiandien butuose nėra elektros. Neveikia liftas. Šalto vandens faktiškai nėra, teoriškai – atvestas karštas vanduo, bet iš karšto vandens čiaupo bėga tik šaltas vanduo. Suprantama, negalima naudotis tualetu. Daugiabučio namo ir butų baigtumas yra 100 proc. Įrengimo lygis aptartas sutartyje ir šiuo atveju 100 proc. nereiškia viso buto įrengimo, tačiau, kad vanduo, elektra turi būti, atrodė, savaime suprantami dalykai. Jie privalo įrengti inžinerines sistemas, kurios privalo veikti, juk pirkau gyvenamosios paskirties būstą.

Ar daugiabutis iš viso galėjo būti priduotas, esant tokiai situacijai? Kreipiausi su pretenzijomis į pardavėją, tačiau atsakymai – apgailėtini, o šiandien jau esu ignoruojama – neatsakoma nei į laiškus, nei telefonu. Niekad nemaniau, kad kreipsiuosi į žiniasklaidą, bet su pardavėju nesusikalbame“, – vasario 9 dieną žurnalistei teigė Laima.

Laiptinėse pastatė stoteles

Skaitytoja informavo, kad prieš kelias dienas daugiabutyje buvo įrengti vandens skaitikliai, realiai vanduo bute turėtų būti, tačiau tai nepaneigia fakto, kad būstą ji įsigijo dar pernai gruodžio 16 dieną.

Pasak Laimos, gruodžio 15 dieną įvykusiame perdavimo ir priėmimo akte skaitiklių rodmenys buvo nurodyti nuliniai, nors tų skaitiklių tuomet net nebuvo. Pardavėjas ramino, kad ilgai taip nebus, iki metų pabaigos viskas bus išspręsta.

„Naiviai patikėjau. Juk tai didelė bendrovė, statybų milžinas“, – tikino Laima.

Skaitytojos nuotr./Elektros stotelės baigtos statybos daugiabučio laiptinėje
Skaitytojos nuotr./Elektros stotelės baigtos statybos daugiabučio laiptinėje

Elektros klausimą „YIT Lietuva“, anot jos, išsprendė taip: laiptinėse atvedė kabelius ir kas keletą aukštų pastatė stoteles, į kurias gyventojai gali pasijungti ilginamąjį laidą. Taip neva suteikė galimybę neatlygintinai naudotis elektra.

Skaitytojos nuotr./Būsto pardavėjo suteikta galimybė naudotis elektra
Skaitytojos nuotr./Būsto pardavėjo suteikta galimybė naudotis elektra

„Vandens, pasakė, duos, jei reiks, iš savo statybvietės. Sutartimi įsipareigojau pasirašyti sutartis su komunalininkais, o negaliu to padaryti – kreipiausi į „Mano Kaunas“, nukreipė į statytoją. Informavo, kad bus geranoriški, nebaus manęs už sutarties punkto nevykdymą. Juokinga. Į bendro naudojimo patalpą, kur turėtų būti elektros skaitikliai, net negaliu patekti, spyna pakeista.

Supraskit, tą dieną, kai įsigijau butą, aš įgijau teisę jame gyventi, tačiau praėjus 2 mėnesiams net negaliu to padaryti. Ir nesvarbu, kas dėl to kaltas – „YIT Lietuva“ yra generalinis rangovas, kuris atsako už kitų įsipareigojimų įvykdymą laiku. Kai parduodi būstą, patvirtini, kad viskas yra gerai. Aš turiu kitur mokėti nuomą, mokėti paskolą ir negaliu naudotis savo butu. Vis kartoju, kad yra sutartiniai įsipareigojimai, kuriuos pardavėjas privalėjo įvykdyti, bet nėra įvykdyta. Paprašiau delspinigių – atsisakė mokėti“, – vasario 10 dieną jau stebėjosi Laima.

Naiviai patikėjau. Juk tai didelė bendrovė, statybų milžinas.

Neveikia liftas

Keista jai ir tai, kad neveikia liftas, tad daiktus, įrankius, statybines medžiagas reikia neštis iš –1 aukšte esančios automobilių stovėjimo aikštelės ne į pirmą ir ne į antrą aukštą. Statybininkai už tai prašo papildomo atlygio. Tie, kurie darbuojasi pavieniui, net atsisako imtis darbų, nes jiems per daug sudėtinga viską tampyti.

Teodoras Biliūnas/BNS/Piliamiestis
Teodoras Biliūnas/BNS/Piliamiestis

„Pabiro planai tiek kuo greičiau apsigyventi bute, tiek jį susiremontuoti. Pasiūlė pardavėjas padėti užnešti statybines medžiagas, nes aš – moteris. Įsivaizduokit, kaip tai turi vykti: derinuosi, kad kas nors tas medžiagas atvežtų, tuomet skambinu kažkam, bandau prašyti, tas kažkas ieško žmonių, kas galėtų užnešti, darbininkai tuo metu laukia. Liūdna, kad toks didelis statytojas leidžia sau taip elgtis.

Rašiau sausį raštus Statybos inspekcijai, pasakė, kad taip būti neturėtų. Anksčiau problemų nebuvo, nes nebuvo tokio statybų tempo. Dar vienas analogiškas namas statomas, viskas jame išpirkta beveik. Apimtys statybų nežmoniškos, gal 4 namus vienu metu stato. Suprantu poreikį greičiau priduoti, gauti apyvartinių lėšų ir investuoti į kitus projektus. Normalu, bet... Daug neužbaigtų dalykų, nors jau viskas gruodį turėjo būti padaryta“, – tikino Laima.

Ji pabrėžė, kad kreipimosi į 15min tikslas – jog žmonės žinotų, su kokia apgailėtina ir kvaila situacija galima susidurti.

„Pirkdami iš tokio rimto statytojo, žmonės tikisi kitokių dalykų. O dabar nebendradarbiauja, nesprendžia, atsimušu kaip į sieną. Manęs netenkina „šiandien ar rytoj bus padaryta“, tai turėjo būti padaryta prieš keletą mėnesių“, – patikino kaunietė.

Vasario 22 dieną Laima 15min informavo, kad abu vandens skaitikliai jau yra įrengti. Ji užpildė paraišką sutartims sudaryti, bet kol kas atsakymo dar negavo.

Liftas, pasak pašnekovės, vis dar neveikia. Situacija su elektra taip pat nepakitusi, nors ESO praėjusią savaitę nurodė, kad dokumentai dėl dalies butų prisijungimo iš statytojo jau pateikti ir pradedami skaitiklių montavimo darbai.

„Faktiškai patikrinti skaitiklių negaliu, nes, kaip ir esu nurodžiusi anksčiau, į patalpas nepatenku“, – teigė Laima.

Sutartis gyventojai jau rašosi

Kaip 15min informavo UAB „Inventora“ juristė, bendrovė pagal sutartį su užsakovu – „YIT Lietuva“, atliko statinių (namo, kuriame Laima įsigijo butą) kadastrinius matavimus pagal nustatytą metodiką bei galiojančias Nekilnojamojo turto objektų kadastrinių matavimų ir kadastro duomenų surinkimo bei tikslinimo taisykles.

„Dėl išsamesnės informacijos apie statinio pridavimą ar konkrečius sutartinius santykius reikėtų kreiptis į statytoją“, – nukreipė „Inventoros“ juristė.

„Kauno vandenų“ atstovė spaudai Vaida Bytautė patikino, kad straipsnyje minimame daugiabutyje vandens skaitikliai buvo įrengti vasario 7 dieną – nuo šio momento atsirado galimybė gyventojams aptarnavimo centre „Mano Kaunas“ persirašyti sutartis.

Vasario 15 dienos duomenimis, tai buvo padarę trys daugiabučio gyventojai.

Tai, kad šalto ir karšto vandens skaitikliai jau yra įrengti ir paruošti naudojimui, 15min patvirtino ir „Mano Kauno“ atstovė Kristina Martinėnienė. Anot jos, dėl namo vidaus sistemų veikimo reiktų kreiptis į namo administratorių ir / ar statytoją.

Pirmąsias sutartis gyventojai sudarė sausio 27 dieną.

„Gyventojai nuo sausio 26 dienos gali sudaryti sutartis su „Kauno vandenimis“ bei „Kauno energija“. Taigi šiuo metu jau yra sudarytų sutarčių“, – teigė „Mano Kaunas“ atstovė.

Kaip redakcijai paaiškino Ieva Kudaševičiūtė, „Kauno energijos“ Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus komunikacijos projektų vadovė, „Kauno energijos“ inžineriniai tinklai, reikalingi užtikrinti miesto šilumos tiekimą „Piliamiestyje“ esantiems namams, yra įrengti. Namui, kuriame butą įsigijo Laima, šiluma taip pat tiekiama.

„YIT Lietuva“ nuotr./Piliamiestis
„YIT Lietuva“ nuotr./Piliamiestis

„Pastate įrengtas ir šilumai paskirstyti bei vandeniui šildyti reikalingas šilumos punktas. Atkreiptinas dėmesys, kad „Kauno energija“ rūpinasi šilumos tiekimu iki name esančio įvado, o už pastate įrengtą šilumos punktą atsakingas namo administratorius. Skaitikliai, reikalingi fiksuoti bendrovės tiekiamos šilumos bei karšto vandens suvartojimą minėtame name – taip pat įrengti ir paruošti naudoti.

Šiuo metu paslaugų teikimo sutartis su „Kauno energija“ pasirašė 29 minėtame name esančių būstų savininkai. Pirmąsias sutartis gyventojai sudarė sausio 27 dieną. Tolimesnis sutarčių sudarymas vyksta sklandžiai“, – patikino I.Kudaševičiūtė, neatskleidusi, kada tiksliai buvo įrengti šilumos ir karšto vandens skaitikliai, nes tai daryti draudžia įstatymas – tiesiog laikytasi paslaugų teikimo sutartyje numatytų terminų ir sąlygų.

Žadėjo baigti iki vasario 28 dienos

Situaciją pakomentavo ir „YIT Lietuva“ rinkodaros bei pardavimų vadovė Jurga Vilkenė.

„Apgailestaujame dėl susiklosčiusių aplinkybių ir nemalonių pirkėjos patirčių. Visgi aprašytoje situacijoje yra netikslumų, kurie lėmė tam tikrą nesusikalbėjimą. Daugiabutis gyvenamasis namas, kuriame pirkėja įsigijo butą, baigtas statyti 2021 metų lapkritį, tai patvirtinta statybos užbaigimo aktu. Tiek elektros įvadas, tiek vanduo bei šildymas minėtame name buvo pajungti, kitu atveju namas nebūtų priduotas teisės aktų nustatyta tvarka.

Pasirašytoje preliminarioje sutartyje dėl turto įsigijimo buvo numatyta, kad minimo buto statybos pabaigos terminas yra 2022 metų vasario 28 diena – iki šios dienos ir esame įsipareigoję užbaigti visus likusius būtinuosius darbus. Tačiau pirkėjai suteikėme galimybę kur kas anksčiau – dar 2021 metų gruodžio viduryje – perimti buto nuosavybę, įsikelti ir pradėti visos apdailos įrengimo darbus, kada pasirašyta buto pirkimo–pardavimo sutartis.

Nepaisant to, prieš pasirašant pagrindinę sutartį, kaip įprasta tokiais atvejais, vyko turto apžiūra, pirkėja pasirašė darbų atlikimo aktą ir neišreiškė jokių pastebėjimų darbų kokybei. Taip pat informavome klientę, kad dėsime maksimalias pastangas, jog skaitiklių įrengimas būtų užbaigtas anksčiau nei minėta šių metų vasario pabaigos data – ir nors tai priklauso ne tik nuo vystytojo, tai pavyko padaryti“, – teigė „YIT Lietuva“ atstovė.

Anot jos, buto įrengimui reikalingi ištekliai (vanduo, elektra, šildymas) pirkėjai buvo prieinami ir buto įrengimo darbus buvo galima vykdyti jau nuo gruodžio, o naudotis šiais ištekliais suteikta galimybė neatlygintinai.

Atkreipė dėmesį J.Vilkenė ir į tai, kad klientė butą įsigijo neįrengtą, t. y. su daline apdaila, todėl objektyviai vertinant, buto įrengimo darbai tokiais atvejais neva trunka apie 3 mėnesius.

„Klientams visuomet siūlome ir savo pagalbą – suteikiant reikalingus būtinuosius išteklius ar netgi užnešant reikalingus daiktus, kadangi, pavyzdžiui, minimi liftai ir nėra skirti kelti sunkioms statybinėms medžiagoms. Tačiau esame pasirengę kartu ieškoti mūsų klientams geriausių sprendimų, kad būsto įsirengimas jiems taptų kuo lengvesnis ir sklandesnis“, – patikino „YIT Lietuva“ atstovė.

Reaguodama į „YIT Lietuva“ komentarą, skaitytoja Laima stebėjosi, kad bendrovė remiasi jai palankiais terminais, numatytais preliminarioje sutartyje, kuri, pasak būsto pirkėjos, neteko juridinės galios pernai gruodį pasirašius pagrindinę sutartį (jeigu pasirašyta pagrindinė sutartis, garantuojama, kad visi įsipareigojimai įvykdyti).

Anot Laimos, ji niekada pardavėjo nereikalavo namą priduoti anksčiau nei preliminarioje sutartyje nurodytas terminas, kas bet kuriuo atveju nebūtų ir nėra tinkama priežastis pardavėjui tinkamai nevykdyti prisiimtų įsipareigojimų.

Inžinerinės sistemos privalo funkcionuoti

15min kreipėsi ir į Valstybinę teritorijų planavimo bei statybos inspekciją (Statybos inspekcija). Teirautasi, ar minimas daugiabutis yra 100 proc. baigtos statybos, ar įmanoma butus perleisti pirkėjams, kai į juos dar nėra tiekiama elektra, vanduo, ar galima „priduoti“ pastatą, kai neveikia liftas.

Kaip teigė Statybos inspekcijos atstovė viešiesiems ryšiams Rasa Kėkštienė, statytojo įgalioto asmens prašymą išduoti statybos užbaigimo aktą inspekcija gavo 2021 metų spalio 12 dieną.

„Statytojui pageidaujant, daugiabučio gyvenamojo namo techninis projektas gali būti rengiamas su nebaigta daugiabučio gyvenamojo namo apdaila.

Tokiu atveju techniniame projekte nurodoma, kad daugiabučiame gyvenamajame name turi būti: įstatyti langai, palangės ir įėjimų į patalpas durys; patalpose, kuriose neprivaloma užbaigti apdailą, atitvarų paviršius parengtas baigiamajam apdailos procesui (dažymui, plytelių ar tapetų klijavimui ir pan.); patalpose, kuriose neprivaloma užbaigti apdailą, įrengti pagrindai grindų dangoms; įrengtos funkcionuojančios ir atitinkančios nustatytus reikalavimus inžinerinės sistemos; butuose vartotojo vandentiekio ir nuotekų inžinerinėse sistemose įrengta bent po vieną unitazą ir praustuvą ar plautuvę, o kiti vartotojo inžinerinių sistemų vamzdynai užaklinti arba prijungti prie įrengimų (prietaisų); užbaigta bendrojo naudojimo patalpų ir kitų bendrojo naudojimo objektų apdaila“, – patikino R.Kėkštienė.

Statybos inspekcija atliks patikrinimą.

Pasak jos, statybos užbaigimo komisijos nariai – „Kauno vandenų“, „Energijos skirstymo operatoriaus“ ir „Kauno energijos“ atstovai – pagal kompetenciją tikrino statinio atitiktį statinio projekto sprendiniams, įgyvendinantiems prisijungimo sąlygose nustatytus prisijungimo prie inžinerinių tinklų ir susisiekimo komunikacijų reikalavimus, ir šią atitiktį patvirtino savo parašais.

„Statytojas „YIT Lietuva“ šiame sklype statybos proceso metu buvo tikrintas 3 kartus, pažeidimų nenustatyta.

Statybos inspekcija dėl daugiabučių namų, statomų „Piliamiesčio“ kvartale, yra gavusi 1 skundą, kuris šiuo metu yra nagrinėjamas. Nagrinėdama šį skundą ir jūsų pranešime nurodytas aplinkybes, inspekcija atliks patikrinimą. Apie tyrimo rezultatus informuosime atskiru pranešimu“, – patikino Statybos inspekcijos atstovė.

„Piliamiesčio“ kvartalas dešiniojoje Neries krantinėje, kitapus Kauno senamiesčio, vystomas nuo 2015 metų. Per tą laiką čia iškilo 14 modernių daugiabučių, įrengtos naujos rekreacinės erdvės, sutvarkyta Neries krantinė, kurioje įrengti pėsčiųjų ir dviračių takai, apžvalginis amfiteatras su vaizdu į miesto senamiestį.

Pernai „YIT Lietuva“ tolesnei „Piliamiesčio“ kvartalo plėtrai įsigijo 5,3 ha teritoriją šalia Brastos gatvės. Joje bus vystomi gyvenamieji namai ir komercinės paskirties objektai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas