Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Daugiabučių renovacija Jonavoje: modernizuota beveik pusė visų miesto daugiabučių

Lietuvoje į renovacijos procesą vis labiau įsitraukia miestų savivaldybės, skatinančios daugiabučių gyventojus jungtis į Kvartalų energinio efektyvumo didinimo programą (vėliau – Programa), kurios metu atnaujinami ne tik pavieniai gyvenamieji namai, bet ir inžinierinės namų sistemos, bendros daugiabučių erdvės. Aktyviai į modernizacijos procesą yra įsitraukusi ir Jonavos rajono savivaldybė, kurioje šiuo metu yra atnaujinta beveik pusė visų mieste esančių daugiabučių, o paskutiniojo kvietimo metu teikti paraiškas daugiabučių renovacijai, buvo atrinkta dar 17 daugiabučių.
Kvartalinė renovacija Jonavoje
Kvartalinė renovacija Jonavoje / BETA nuotr.

„Paskutinio aplinkos ministro kvietimo metu buvo pateikta 17 paraiškų daugiabučių atnaujinimui, iš kurių 9 daugiabučiai namai yra įtraukti į kvartalinės renovacijos programą. Būsto energijos ir taupymo agentūros (BETA) vertinimu, visi pateikti projektai atitiko reikalavimus ir jiems bus suteikta valstybės parama, tad po šių projektų įgyvendinimo peržengsime 50 proc. ribą ir Jonavoje daugiau kaip pusė visų daugiabučių bus modernizuoti“, – pasakoja Jonavos rajono savivaldybės daugiabučių namų administravimo įmonės direktoriaus pavaduotojas Bronislovas Liutkus.

Pašnekovas atkreipia dėmesį, kad šio kvietimo metu labai aktyviai įsitraukė ir Jonavos rajonuose esančių daugiabučių gyventojai, kurie taip pat išreiškė norą atnaujinti gyvenamuosius namus.

Atnaujinami kvartalai keičia miesto veidą

Po kvartalo atnaujinimo daugiabučių gyventojai gali džiaugtis naujomis automobilių stovėjimo aikštelėmis, vaikų žaidimų, sporto erdvėmis bei poilsio zonomis, taip pat yra atnaujinami šaligatviai, dviračių takai, pakeičiamas senas gatvės apšvietimas, įdiegiamos LED lempos ir pan.

„Atnaujinti daugiabučių kvartalai keičia miesto veidą ne tik architektūrine prasme, bet ir socialine – žmonės daugiau laiko praleidžia drauge bendrose viešosiose zonose, taip pat sutvarkytose erdvėse Jonavos rajono savivaldybė stengiasi organizuoti daugiau renginių, įgyvendina įvairias iniciatyvas“, – teigia Jonavos rajono savivaldybės Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vyr. specialistė Vilma Matijošaitienė.

Ji pabrėžia, kad savivaldybės indėlis į kvartalinę daugiabučių namų renovaciją yra labai svarbus – ypač didelių pastangų reikėjo pradiniame daugiabučių modernizacijos etape, kai mažiau gyventojų buvo susipažinę su informacija apie daugiabučių modernizacijos programą bei buvo mažiau aplinkinių renovacijos pavyzdžių.

„Dabar gyventojų požiūris tiek į pavienių namų, tiek į viso kvartalo modernizaciją yra teigiamas ir sakyčiau netgi optimistiškas. Vis dėlto, pradžioje teko susidurti su nemažai iššūkių, tačiau dabar matome, kad dėl renovacijos yra sutaupoma apie 30-40 proc. šilumos energijos, taip pat žymiai pagerėja gyvenimo kokybė, o daugiabučio aplinka tampa ne tik tvarkingesnė, bet ir jaukesnė“, – apie pakitusį gyventojų požiūrį į renovaciją pasakoja V. Matijošaitienė.

Tokią patirtį paliudija ir B. Liutkus, kuris taip pat akcentuoja savivaldybės aktyvumo svarbą: „Savivaldybės įsitraukimas į pirminį daugiabučių ir jų kvartalų modernizacijos etapą buvo labai reikšmingas ir turėjo lemiamą svorį. Savivaldybė finansavo investicinių planų rengimą, sudarė daugiabučių namų sąrašą pagal šilumos rodiklius ir gyventojai galėjo aiškiai matyti, koks yra jų daugiabučio energinis efektyvumas. Apskritai, kompleksinei renovacijai yra svarbu tiek savivaldybės iniciatyva, kuria yra vykdoma viešosios paskirties pastatų ir bendrų erdvių atnaujinimas, tiek daugiabučių administratorių ir bendruomenių įdirbis.“

BETA nuotr./Kvartalinė renovacija Jonavoje
BETA nuotr./Kvartalinė renovacija Jonavoje

Erdvės keičiasi kompleksiškai

Kompleksinė renovacija turi daug teigiamų pusių, kadangi jos metu didelis dėmesys yra skiriamas ne tik visai gyvenamajai aplinkai, bet ir inžinerinių sistemų – šilumos, vandentiekio bei nuotekų tinklų – atnaujinimui.

„Labai svarbu, kad kompleksinė renovacija padeda miestui ne tik gražėti vizualiai, bet ir užtikrina teikiamų paslaugų kokybę patikimumą bei kokybę. Pavyzdžiui, atnaujinti inžineriniai tinklai ne tik prisideda prie aukštesnės komunalinių paslaugų tiekimo kokybės, bet ir užtikrina tame kvartale daugiabučiuose gyvenančių žmonių patogumą“, – teigia B. Liutkus.

Taip pat kvartalinė renovacija neišvengiamai prisideda prie vizualinių miesto pokyčių – modernizuotiems daugiabučiams bei viešosios paskirties pastatams yra parenkamos tarpusavyje suderintos spalvinės gamos, taip pat skiriamas dėmesys miesto ir daugiabučių bendrųjų erdvių apželdinimui.

„Jonavos miesto vizualiniam gražėjimui didelę įtaką turi miesto architekto sprendimai, kurie, atsižvelgiant į gyventojų lūkesčius, nulemia galutiniame variante pasirinktas spalvines gamas. Taip pat Jonavoje anksčiau buvo modernizuota daug viešosios paskirties pastatų, pavyzdžiui, mokyklų, darželių, todėl neretai daugiabučių spalvinės gamos yra derinamos būtent prie anksčiau renovuotų pastatų“, – pasakoja B. Liutkus.

BETA nuotr./Kvartalinė renovacija Jonavoje
BETA nuotr./Kvartalinė renovacija Jonavoje

Kaimynystės pavyzdžio svarba

Anot B. Liutkaus, prisijungti prie Kvartalų energinio efektyvumo didinimo programos gyventojus paskatina ne tik kompleksinės renovacijos privalumai, bet ir sėkmingi renovacijos pavyzdžiai kaimynystėje.

„Kaimynystėje esančių renovuotų daugiabučių gyventojų patirtys yra bene labiausiai motyvuojantis veiksnys, paskatinantis kitus gyventojus jungtis prie Programos. Taip pat didelę įtaką turi pasikeitusi vizualinė pastato išvaizda bei atnaujinto kvartalo privalumai. Turėjome pavyzdį, kai įgyvendinus kvartalinės renovacijos programą, kaimynystėje esančiame daugiabutyje netrukus buvo suburta iniciatyvinė gyventojų grupė, pradėjusi labai aktyviai domėtis pačia Programa ir paprašiusi informuoti apie naują paraiškų teikimo etapą“, – dalinasi B. Liutkus.

Tuo tarpu V. Matijošaitienė pastebi, kad šiuo metu Jonavoje yra vykdoma daugiau kvartalinės renovacijos projektų, kurių įgyvendinimui reikšmingą įtaką turi daugiabučių gyventojų noras burtis bendriems darbams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas