Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Liūtis, užpylusi Registrų centro serverinę, sutrikdė ir NT vertintojų darbą

Pirmadienio liūtis, užliejusi Registrų centro serverines, sutrikdė ne tik vaistininkų darbą. Nekilnojamojo turto vertintojai ir notarai skundžiasi, kad neveikia dalis paslaugų. Viena jų – informacinis žemėlapis „Regia“. Neveikia ir elektroninis parašas, todėl negalima vykdyti sandorių, o gosign.lt svetainė apskritai tapo nepasiekiama.
Registrų centras
Registrų centras / Registrų centro nuotr.

Pakanka vienos nedidelės liūties, kad dalis elektroninių paslaugų būtų neprieinamos.

Vertintojai nepasiekia dalies paslaugų

„Inreal“ Vertinimo departamento vadovas Audrius Šešplaukis 15min sakė, kad šiuo metu stringa vertinimo ataskaitų rengimas, klientų konsultavimas verčių klausimais.

„Suprantame, kad aplinkybės iš force majore srities, ir ne mums vieniems darbai stringa dėl neveikiančių RC duomenų serverių, bet akivaizdu, kad rizikas reikėtų geriau įvertinti“, – įsitikinęs jis.

Nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovas Saulius Vagonis 15min sakė, kad Registrų centro sistemoje kol kas vis dar streikuoja kadastro žemėlapiai ir nekilnojamojo turto sandorių paieška. Dėl to atsiranda nedidelių keblumų.

„Turto vertinimo paslauga nėra „momentinė“ ir atliekama per kelias dienas, todėl, jei Registrų centro sistemos atsistatys dar šiandien, mūsų klientai jokių sutrikimų nepajaus.

Blogiau būtų, jei Registrų centras ilgesnį laikotarpį neišspręstų problemų: ir rytoj, ir poryt. Tada klientams, kuriems darbai turėtų būti baigti šią savaitę, jau gali atsirasti uždelsimų ir iš turto vertintojų pusės. Bet kokiu atveju pasitikime Registrų centru ir tikimės, kad tai laikini greitai sprendžiami nesklandumai, todėl nepanikuojame“, – kalbėjo jis.

Notarai negali aptarnauti klientų

Registrų centro atstovas spaudai Mindaugas Samkus antradienį informavo BNS, kad Gyventojų, Nekilnojamojo turto, Adresų registrai, informacinės sistemos veikia su tam tikrais sutrikimais.

Tarp neveikiančiųjų – Hipotekos, Turto arešto aktų registrai, taip pat neveikia Registrų centro savitarna.

Dėl liūties sutrikus Registrų centro informacinių sistemų veiklai, notarai negali aptarnauti klientų, antradienį pranešė Lietuvos notarų rūmai.

„Šiandien visiškai neveikia Gyventojų, Hipotekos ir Areštų registrai, smarkiai stringa Nekilnojamojo turto sandorių viešoji elektroninė paslauga. Notarų darbas visiškai paralyžiuotas, ir dėl to atsiprašome klientų“, – pranešime teigė Notarų rūmų prezidentas Marius Stračkaitis.

Jo teigimu, notarinių veiksmų atlikti nebus įmanoma, kol Registrų centras nepašalins sutrikimų.

Liūtis užliejo Registrų centro patalpas

Primename, kad dėl pirmadienį dėl trūkusio vamzdžio buvo užpilta Registrų centro serverinė. Dėl to su sutrikimais veikia ir e.sveikatos sistema ir vaistų receptai laikinai bus išrašomi ranka.

Pasak įmonės vadovo Sauliaus Urbanavičiaus, Registrų centre sukaupti duomenys yra „saugūs ir neprarasti“.

Apie tai, kad dėl liūties sutriko Registrų centro duomenų sistemos, nes įstaigos serverinė užpilta vandeniu, pranešta pirmadienio vakarą.

Kaip antradienį aiškino Registrų centro vadovas, dėl stiprios liūties trūko nuotekų vamzdis, o per pastate esančius plyšius vanduo pateko į serverinę.

„Tai atsitiko dėl esminių mūsų pastato konstrukcijos pažeidimų. (...) Dar naktį buvo likviduojami padariniai, taip pat užkirstas kelias vandeniui papulti. Jei toliau ir lyja, tai vanduo nebepatenka ir nebepateks“, – spaudos konferencijoje sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas