Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Druskininkų valdžia rengia planą, kaip išgelbėti nuo griūties Vijūnėlės dvarą

Lietuvos Aukščiausiajam Teismui (LAT) pakartojus, kad vadinamasis Vijūnėlės dvaras Druskininkuose turi būti nugriautas, vietos valdžia ruošia planą B, kaip išsaugoti nelegaliai pastatytą statinį. Druskininkų savivaldybė rengia taikaus susitarimo pasiūlymą Vyriausybei, kuriuo bus prašoma perimti statinį „viešam poreikiui tenkinti“, sužinojo 15min.
Vijūnėlės dvaras
Vijūnėlės dvaras / Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr.

Druskininkų savivaldybės taryba liepos 29 dieną planuoja svarstyti kreipimąsi į Vyriausybę. Jo objektas – vadinamasis Vijūnėlės dvaras. Druskininkų valdžia nori pastatą, esantį adresu Turistų g. 13, perimti visuomenės poreikiams ir palaiminimo planuoja siekti Vyriausybėje.

Rengia kreipimąsi į Vyriausybę

Savivaldybės tarybos sprendimo projekto aiškinamajame rašte nurodoma, kad perimus vadinamąjį Vijūnėlės dvarą, „įgyvendinta Druskininkų savivaldybės bendruomenės išreikšta nuomonė, kad pastatą Turistų g. 13 Druskininkuose reikia perimti savivaldybės nuosavybėn visuomenės poreikių tenkinimui jo negriaunant“.

Teigiama, kad perėmus statinį bus apgintas viešasis interesas ir neigiamų pasekmių nenumatyta.

Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr./Vijūnėlės dvaras
Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr./Vijūnėlės dvaras

15min turi ir kreipimosi tekstą. Jame Druskininkų savivaldybė nurodo besikreipianti į Vyriausybę su prašymu įvertinti galimybes taikiai išspręsti susidariusią situaciją.

15min primena, kad LAT liepos 12 dieną paskelbė galutinį ir, galima sakyti, pakartotinį verdiktą: neteisėtos statybos padariniai turi būti pašalinti nugriaunant statinį.

Tai jau antrasis LAT sprendimas dėl vadinamojo Vijūnėlės dvaro. LAT dar 2017 metų birželio 22-ąją paskelbė sprendimą, kad Vijūnėlės pastatas turi būti nugriautas. Teismas konstatavo, kad pastačius gyvenamosios paskirties pastatą kurorto apsaugos zonos antrojoje juostoje buvo pažeisti Lietuvos įstatymai.

„Šis sprendimas visuomenėje sukėlė nevienareikšmišką nuomonę dėl drastiško sprendimo nugriauti tinkamą naudoti ir visuomenės poreikiams pritaikomą pastatą. Didžioji dalis visuomenės vienareikšmiškai pasisako dėl šio pastato perdavimo valstybei arba savivaldybei visuomenės poreikiams tenkinti. Pritarimą visuomenei išsakė ir Seimo nariai, savo kreipimusi į Lietuvos Respublikos Ministrą Pirmininką“, – rašoma dokumente, kurį, jei miesto Taryba pritars, bus jos vardu adresuotas Vyriausybei.

Iš tiesų, daugiau nei nei 20 Seimo narių kreipėsi į Vyriausybę su prašymu ieškoti būdų, kaip būtų galima išsaugoti statinį. Kreipimosi iniciatorius yra Seimo narys Artūras Skardžius, skelbė portalas lrytas.lt. Portalas taip pat rašė, kad tarp pasirašiusiųjų – Seimo nariai Arūnas Gumuliauskas, Aurimas Gaidžiūnas, Dainius Kepenis, Kęstutis Bacvinka, Petras Nevulis, Jonas Jaturis, Zenonas Streikus, Andriejus Stančikas, Remigijus Žemaitaitis, Gediminas Kirkilas, Algimantas Kirkutis.

Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr./Vijūnėlės dvaras
Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr./Vijūnėlės dvaras

Siekia sumažinti galimą žalą

Kreipimosi projekte nurodoma, kad LAT sprendimas neužkerta kelio sudaryti taikos sutartį. Tuo esą itin suinteresuota Druskininkų savivaldybė, nes dabartiniai pastato savininkai Žilvinas ir Zina Paviloniai yra kreipėsi į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT). Taip pat pastato savininkai siekia iš valstybės ir Druskininkų valdžios prisiteisti 1,8 mln. eurų. Nurodoma, kad byla šiuo metu nagrinėjama Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmuose.

„Vertinant hipotetiškai, žalą Žilvinui Poviloniui ir Zinai Povilonienei gali turėti atlyginti lygiomis dalimis Druskininkų savivaldybės administracija ir Lietuvos valstybė, nes statybai prielaidas sudarė valstybės ir savivaldybės priimtų individualių aktų ir sudarytų sandorių visuma“, – rašoma rašte ir pridedama, kad tokiu būdu galėtų būti sumažinta žalos atlyginimo suma ir EŽTT spendimo „neigiamas poveikis“.

Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr./Vijūnėlės dvaras
Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr./Vijūnėlės dvaras

Druskininkų savivaldybės nuomone, realiausias situacijos išsprendimo būdas – statinio paėmimas viešam poreikiui tenkinti. Taip, esą, lėšos būtų panaudotos efektyviau ir būtų laikoma ne kaip žala, o investicija į nekilnojamąjį turtą.

„Sudarant taikos sutartį, pastatą galima būtų įsigyti už mažesnę sumą, negu ta, kuri potencialiai būtų išleista žalos atlyginimui (sumokėjimui už neegzistuojantį nugriautą statinį). Planuojamos hipotetiškai galimos sumokėti kainos dydis, kuris būtų nustatytas nepriklausomo nekilnojamo turto vertintojo, ir Žilvino Povilonio ir Zinos Povilonienės reikalaujamos atlyginti žalos (1,8 mln.) santykis būtų palankus Lietuvos Respublikai ir Druskininkų savivaldybei. Svarbu ir tai, kad visas išlaidas (investicijų forma) patirtų tik statinį įsigyjantis subjektas, t.y. Druskininkų savivaldybė, o Lietuvos Respublika jokių išlaidų ir rizikų apskritai nepatirtų“, – rašoma kreipimosi rašte, kurį Druskininkų valdžia norėtų adresuoti Vyriausybei.

Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr./Vijūnėlės dvaras
Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr./Vijūnėlės dvaras

Skirtų švietimo reikmėms

Kas būtų perėmus pastatą? Savivaldybė turi planą – skirti moksleiviams, menininkams bei skirti patalpas Mikalojaus Konstantino Čiurlionio meno mokyklai.

„Jokių sprendimų nepriėmimas reikš didesnes išlaidas (žalos atlyginimo, griovimo, teisininkų ir kt.) ir neprognozuojamas rizikas (tokias kaip neigiama EŽTT sprendimas ir su tuo susijęs proceso atnaujinimas), kurios bus finansinė našta Druskininkų ir Lietuvos gyventojams“, – rašoma dokumente, kurio kopiją turi 15min.

Kreipimosi rašte taip pat priduriama, kad šis dokumentas negali būti vertinamas kaip „visiškas ar dalinis bet kokių reikalavimų,atsakomybės atvejų ir/ar faktų arba kitų teisiškai reikšmingų aplinkybių pripažinimas.“

Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr./Vijūnėlės dvaras
Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr./Vijūnėlės dvaras

Ž.Pavilonis sutiktų su pasiūlymu

15min susisiekė su Druskininkų metu Ričardu Malinausku, kurio norėjo pasiteirauti apie planuojamą kreipimąsi, tačiau jis net neišklausė klausimų.

„Ne, ačiū, aš su 15min neturiu apie ką kalbėti. Viso geriausio“, – sakė R.Malinauskas, nepanoręs sužinoti, kokiu klausimu skambinama.

BNS R.Malinauskas anksčiau sakė, kad LAT sprendimas yra „politinio užsakymo tęstinumas“.

„Tai politinio užsakymo tęstinumas, kuriame dalyvauja kai kurie prokurorai ir kai kurie teisėjai. Teisėjai vykdo buvusios prezidentūros nurodymą konkrečiai, pažeisdami ne tik įstatymus, bet ir sveiką protą, sąžinę ir moralę, pripiešdami Druskininkams kurortines zonas, juostas ir taip toliau, ko niekada nėra buvę“, – BNS sakė R.Malinauskas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ričardas Malinauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ričardas Malinauskas

Tuo tarpu Vijūnėlės dvaro savininkas Žilvinas Pavilonis sakė, kad su tokiu pasiūlymu sutiktų.

„Nusibodo man tas dvaras iki gyvos galvos. Bet kokiomis sąlygomis, kad tik nereikėtų griauti, nes kažkaip rankos nekyla. Tai turėtų būti derybų klausimas, apie sumą nekalbėčiau. Tikrai nesitikime gauti visų pinigų“, – kalbėjo jis.

Ž.Pavilonis teigė, kad jau rado ir pasirašė sutartį su rangovu dėl griovimo, o darbus baigti turi iki gruodžio 1 dienos. Registrų centre yra registruotas 36 proc. pastato baigtumas, tačiau jo statybos buvo tęsiamos ir šiuo metu yra visiškai pastatytas.

Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr./Vijūnėlės dvaras
Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr./Vijūnėlės dvaras

Pareikšti įtarimai

Primename, kad Ž.Poviloniui, R.Malinauskui ir jo patarėjui Aivarui Kadziauskui įtarimai yra pareikšti teisėjų korupcijos byloje. Joje nagrinėjamas ir epizodas, kad Vijūnėlės „dvaro“ byloje galėjo būti mokami kyšiai.

Pastatas Druskininkų centre, vietos gyventojų pramintas Vijūnėlės dvaru, kurortinėje zonoje pradėtas statyti 2013 metais. Statybai reikalingus leidimus davė Druskininkų savivaldybė ir vietos žemėtvarkininkai.

Iš pradžių šis turtas priklausė alytiškiui, vienos saugos įmonės apsaugininkui Romui Baranauskui, vėliau – kauniečiams sutuoktiniams Ž. ir Z.Poviloniams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas