Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Efektyvesnis daugiabučių renovacijos procesas: problemas spręsti padeda susitikimai su partneriais

Siekdama nuolat gerinti daugiabučių renovacijos procesus šalyje, juos prižiūrinti ir administruojanti Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) nuolat bendradarbiauja su daugybe socialinių partnerių. Tarp jų – skirtingos Lietuvos ir tarptautinės institucijos, padedančios dar efektyviau atnaujinti būstus. Apie šio proceso svarbą ir rezultatus pasakoja APVA direktorius Vytautas Vrubliauskas.
Efektyvesnis daugiabučių renovacijos procesas: problemas spręsti padeda susitikimai su partneriais
Efektyvesnis daugiabučių renovacijos procesas: problemas spręsti padeda susitikimai su partneriais / APVA nuotr.

Pasak V. Vrubliausko, bendradarbiavimas su daugybe skirtingų visuomenės grupių atstovų ir socialinių partnerių leidžia dalintis didesniu kiekiu informacijos, įvairių institucijų sukaupta patirtimi bei aiškiau suprasti kylančias problemas.

„Nuolatinis apsikeitimas patirtimi ir duomenimis bei diskutavimas atitinkamai skatina veiklos tobulinimą ir atsakomybės prisiėmimą siekiant pozityvių rezultatų. Be to, dalijimasis žiniomis ne tik padeda pagreitinti iššūkių sprendimą bei problemų pašalinimą, bet ir leidžia užkirsti kelią naujoms kliūtims, prevenciškai analizuojant vykstančius renovacijos procesus. Taip pat tai prisideda prie projektų valdymo ir rangos darbų kokybės gerinimo“, – teigia APVA direktorius.

Platus spektras partnerių ir diskusijų temų

Pašnekovas pratęsia, kad pagrindiniai partneriai, su kuriais bendrauja APVA yra Aplinkos ministerija, būstų renovacijos modernizavimo projektus administruojančios įmonės bei bendrijos, savivaldos institucijos, Centrinė perkančioji organizacija (CPO LT), lengvatinius kreditus teikiančios įstaigos ir užsienio partneriai, veikiantys renovacijos srityje.

„Šiemet jau turėjome daugybę susitikimų su savo partneriais – administratoriais, Lietuvos būsto rūmų, CPO LT atstovais bei kt. Taip pat atnaujinome kasmėnesinius susitikimus su Aplinkos ministerija ir visais socialiniais partneriais. Artimiausiu metu planuojame susitikimų ciklą su rangovų įmonėmis. Jo tikslas – aptarti, kaip palengvinti administracinius procesus bei paskatinti rangovų organizacijas dalyvauti modernizavimo projektuose. Be to, svarstome ir apie tarptautinę konferenciją, mokymus savivaldybių atstovams ir administratoriams“, – pasakoja V. Vrubliauskas.

Jis akcentuoja, kad dažniausiai šių susitikimų metu būna nagrinėjamas platus temų spektras: „Tai – ir programos teisinio reguliavimo niuansai, ir efektyvesnis investicinių planų rengimas ar našesnis rangos darbų sutarčių sudarymas, sutarčių valdymas. Taip pat diskutuojame apie paslaugų ir rangos darbų viešuosius pirkimus, paliečiame ir opią neįvykstančių pirkimų problematiką. Galiausiai pastaruoju metu itin aktualios tapo ir projektų įgyvendinimo kokybės bei renovacijos projektų finansavimo temos, kartu ir atsinaujinančius energijos šaltinius naudojančių technologijų skatinimas.“

Diskusijos duoda reikalingus vaisius

APVA direktorius pažymi, kad į kiekvieną susitikimą su partneriais yra žiūrima itin rimtai, o po jo sekantys veiksmai priklauso nuo diskusijos formato.

„Jei tai yra pavienis susitikimas dėl konkrečių klausimų, jam pasiruošiama iš anksto, o išsamiai aptarus temą, priimame konkrečius sprendimus, kaip elgtis toliau. Jei susitikimas vyksta diskusijos formatu su daugiau žmonių, atitinkamai jos metu fiksuojame visus aktualius klausimus, idėjas ir pasiūlymus, kurie yra aptariami. Jei jie yra priimtini, tuomet juos teikiame kaip siūlymus teisės aktų pakeitimui, vidinių procesų peržiūrėjimui“, – teigia pašnekovas.

V. Vrubliauskas toliau pasakoja, kad iš tokių diskusijų jau gimė ne vienas ir ne du svarbūs sprendimai, padėję spręsti problemas ar jų išvengti.

„Vienas iš paskutinių šių susitikimų vaisių – Vyriausybės nutarimo pakeitimai ir naujų CPO LT pirkimų modulių sukūrimas, leidžiant daryti agreguotus pirkimus ir įsigyti kelis objektus vienu metu, pavyzdžiui, rangos darbus su projektavimu. Be to, po vykusių diskusijų nusprendėme didinti tiek administravimo, tiek projektavimo darbų įkainius. Tuo tarpu šiuo metu rengiame teisės aktų pakeitimus, siekiant skelbti naujus kvietimus, taip pat vykdome ir vykdysime susitikimus su partneriais pristatant pakeitimus ir kartu ieškant geriausių sprendimų“, – sako APVA direktorius.

Pasak jo, tokie susitikimai neša ir kitokią naudą: „Kadangi šių diskusijų metu yra identifikuojamos problemos bei skauduliai konkrečiose situacijose ir atitinkamuose projektų įgyvendinimo etapuose, remdamiesi jomis, suformuluojame temas mokymams bei visuomenės švietimui.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas