Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekspertai: NT nuomos rinka Lietuvoje keičiasi

Nekilnojamojo turto (NT) nuomos rinka Lietuvoje keičiasi, o tai yra rimtas signalas ir tiems, kurie investavo ar dar planuoja investuoti į nuomą, ir patiems nuomininkams, teigia portalo delfi.lt kalbinti ekspertai.
Nekilnojamasis turtas
Statybos / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Prieš koronaviruso epidemiją būstas nuomai buvo laikomas viena iš patraukliausių investicijų. Šiuo metu, esant sumažejusiam turistų, keliaujančių verslininkų kiekiui, trumpalaikė nuoma yra sustojusi, o ilgalaikės nuomos rinkoje, pasak NT specialistų, pasiūla didesnė už paklausą.

Ekspertai atkreipia dėmesį, kad gali kilti iššūkių, norintiesiems persiorientuoti iš trumpalaikės į ilgalaikę nuomą.

Pasak „Inreal“ investicijų ir analizės vadovo Tomo Sovijaus Kvainicko, dėl pasaulyje tebesitęsiančios pandemijos smarkiai sumažėjus trumpalaikės nuomos poreikiui, turto savininkai turi tris pasirinkimus: parduoti, išnuomoti ilgesniam periodui, tęsti trumpalaikę nuomą keliautojams ar saviizoliacijos tikslais.

Tačiau ekspertas atkreipia dėmesį, kad ne visi trumpalaikei nuomai įrengti butai tinka ilgalaikės nuomos segmentui.

„Dažniausiai jie yra menkai įrengtomis virtuvėmis, san. mazgais, todėl netinka žmonėms, ketinantiems gyventi, o ne apsistoti“, – teigia T.Kvainickas.

Portalas nurodo, kad dėl mokslo metų pabaigos, itin mažo turistų srauto, Lietuvoje sumažėjo ir ilgalaike, ir trumpalaike nuoma besidominčių žmonių ir ypač tai jaučiama Vilniuje. Ilgalaikės nuomos paklausa galėtų išaugti rudenį, prasidėjus mokslo metams, jeigu universitetai netaikys mokymo nuotoliniu būdu.

Tuo metu sumažėjusi trumpalaikės nuomos paklausa, ,„Luminor“ banko vyriausiojo ekonomisto Žygimanto Maurico teigimu, gali trukti ir visus metus, o bandymai pereiti prie ilgalaikės nuomos kelia nemažai iššūkių. Ekonomistas atkreipia dėmesį, kad gyventojai, kurie ieško būsto ilgalaikei nuomai, domisi ir potencialių namų aplinka, bendruomene.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Žygimantas Mauricas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Žygimantas Mauricas

„Žmonės domisi, ar aplink objektą yra kažkoks parkelis, viešųjų vietų, jeigu žmonės turi vaikų, tai svarbu yra patogus ir greitas susisiekimas su ugdymo įstaigomis. Nemaža dalis butų, kurie yra trumpalaikės nuomos segmente, tokių standartų neatitinka, todėl tokius būstus gali būti pakankamai sunku išnuomoti“, – pabrėžia ekonomistas.

Be to, pasak jo, pastaraisiais metais Lietuvoje NT rinkoje vyravo mažesnio ploto būstai, tad daug priklausys nuo to, ar savininkas ryšis investuoti papildomai, ar bandys išnuomoti būstą tokį, koks jis yra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas