Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gamtos glėbyje: Estijos pelkių mikroviešbutis varžosi su geriausiais

Dėl 2022-ųjų Europos architektūros ir Mies van der Rohe architektūros premijos iš viso rungiasi 449 geriausi pastarųjų metų objektai iš 41 Europos šalies. Vienas kukliausių iš jų – mikroviešbutis „Maidla Nature Resort“, suprojektuotas estų architektės Mari Hunt vadovaujamo kolektyvo. Svečiuojantis šiame vos 28 m² ploto statinuke lengva pasijusti it būtum sugrįžęs į motinos gamtos glėbį.
Mikroviešbutis „Maidla Nature Resort“ (arch. M.Hunt bei A.Ader, K.Klementi ir K.Tõugu)
Mikroviešbutis „Maidla Nature Resort“ (arch. M.Hunt bei A.Ader, K.Klementi ir K.Tõugu) / Priidu Saart nuotr.

Panardina į žmogaus nepaliestą gamtą

Architektė Mari Hunt kartu su kolegėmis Aet Ader, Kadri Klementi ir Karin Tõugu („b210 architects“) istorinio XV a. Maidlos dvaro komplekso pašonėje pelkės prieigose suprojektavo viešbutėlį „Maidla Nature Resort“. Šio sumanymo pagrindinis tikslas – sukurti erdvę, kuri viešbučio svečiams leistų bemaž pasinerti į žmogaus nepaliestą gamtą. Tai taip pat ir pačių projekto autorių bandymas pademonstruoti šiuolaikinės architektūros galimybes, kai svarbus kiekvienas statinio milimetras.

Pasak architektės Mari Hunt, nuostabu, jog Estija atstovauti savo šaliai pasirinko tokį nedidelį projektą: „Apdovanojimui gauti paprastai nominuojami dideli pastatai, kurie galėtų deramai atstovauti visuomenei bei gerai žinomam Europos architektūros veidui. Tikiu, kad buvome išrinkti, nes, kurdami viešbutį „Maidla“, sugebėjome užčiuopti tai, kas šiandieninėje Europoje yra nepaprastai svarbu – sukūrėme erdvę, kuri primintų žmonėms apie jų ryšį su gamta, šios jungties trapumą ir vertę, kuri daugelyje vietų neišvengiamai nyksta“.

Feeliks Volož nuotr./Mikroviešbutis „Maidla Nature Resort“ (arch. M.Hunt bei A.Ader, K.Klementi ir K.Tõugu)
Feeliks Volož nuotr./Mikroviešbutis „Maidla Nature Resort“ (arch. M.Hunt bei A.Ader, K.Klementi ir K.Tõugu)

Autoriams pavyko pasiekti tikslą. Pernai rugpjūtį atsidaręs šio mikroviešbučio vienintelis numeris žiemos sezono metu yra užsakomas kone visada.

Architektė yra žinoma projektais gamtoje

Itin nuošalaus Estijos kampelio gamtoje įterpto mikroviešbučio idėja – padėti svečiui kuo giliau patirti civilizacijos nepaliestą Estijos pelkių kraštovaizdį. Mat, čia apsistoja žmonės, kurie yra labiau linkę pamatyti briedžius ar lapes, nei kitus žmones. Siekdamas sėkmingai įgyvendinti savo kelionėse išgrynintą sumanymą, viešbučio šeimininkas Ragnaras Sassas ryžosi pasikliauti jauna architekte Mari Hunt, kuri jau iki tol buvo žinoma savo jautriais ir originaliais projektais gamtoje – miško megafonais Pähni (2015 m.) ar jaunatvišku plūduriuojančių pirčių projektu Soomaa (2017 m.).

Nepaliesta gamta tampa vis didesne prabanga pasaulyje, kuriame jau bene 75 proc. žmonių jau gyvena miestuose. Vos 28 m² ploto rombo plano viešbutėlio vienintelio kambario stiklo vitrinos betarpiškai atveria gamtinį aukštapelkių peizažą, kuriame apstu ne tik augalų, bet ir paukščių, gyvūnų. Gamtą stebėti galima tiesiai iš dvigulės lovos, kuri užima didžiąją vienintelio kambario dalį. Dar platesni gamtinio kraštovaizdžio horizontai atsiveria pakilus į stogo terasą. Pasak architektės, vienatvės gamtoje patirtis mūsų visuomenėje branginama vis labiau.

Feeliks Volož nuotr./Mikroviešbutis „Maidla Nature Resort“ (arch. M.Hunt bei A.Ader, K.Klementi ir K.Tõugu)
Feeliks Volož nuotr./Mikroviešbutis „Maidla Nature Resort“ (arch. M.Hunt bei A.Ader, K.Klementi ir K.Tõugu)

Siekiant konstrukcijos stabilumo, medinis statinukas remiasi į 7 metrų ilgio polius, susmaigstytus į minkštą ir nepatikimą pelkės dirvą. Grindys čia kilstelėtos metru virš jos, todėl būti terasoje saugu net tada, kai po lietaus pakyla pelkių vanduo.

Mažiausias į premija pretendavęs viešbutis

Mikroviešbutis „Maidla“ ne tik pretenduoja į prestižinę tarptautinę Mies van der Rohe premiją, bet jau šiuo metu yra apdovanotas gimtojoje šalyje. Jis buvo nominuotas Estijos architektų sąjungos apdovanojimuose „Mažas 2020“, o „Metų medinio pastato 2020“ konkurse estų visuomenė jį paskelbė geriausiu.

Feeliks Volož nuotr./Mikroviešbutis „Maidla Nature Resort“ (arch. M.Hunt bei A.Ader, K.Klementi ir K.Tõugu)
Feeliks Volož nuotr./Mikroviešbutis „Maidla Nature Resort“ (arch. M.Hunt bei A.Ader, K.Klementi ir K.Tõugu)

Mies van der Rohe architektūros apdovanojimas yra svarbiausia architektūros premija Europos Sąjungoje. Kiekviena valstybė ES narė, pasitelkusi architektų organizacijas bei nepriklausomus ekspertus, kas dvejus metus jai atrenka verčiausius architektų darbus. Konkurencija milžiniška – dėl pandemijos metams pratęstame 2022-ųjų konkurse iš viso varžosi net 449 objektai iš 279 miestų bei 41 šalies. Šįkart Estijai čia atstovauja 7, o Lietuvai – net 13 išskirtinių architektūros realizacijų. Europos architektūros ir Mies van de Rohe premijos laureatus planuojama išrinkti kitąmet. Mikroviešbutis „Maidla Nature Resort“ – ko gero, mažiausias viešbutis, pretendavęs į šią prestižinę premiją. Tačiau estų architektai jau ne kartą įrodė, kad dydis architektūroje toli gražu yra ne pats svarbiausias.

Parengta pagal „b210 architects“ ir PILOTAS.LT informaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas