Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gyventojai stebisi: statybos per karantiną tęsiamos, bet inspekcija jų neprižiūri

Nors Vyriausybė neuždraudė statybų, tačiau Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) karantino metu nenagrinėja pranešimų, dėl kurių reikėtų vykti į statybvietes. Gyventojai stebisi tokia praktika ir tikina, kad ji yra nelogiška. Vyriausybė aiškina, dėl darbo organizavimo sprendžia pačios įstaigos, o inspekcija tikina besivadovaujanti valdžios nurodymais.
Projektas „Liv_in Vilnius“
Statybos / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Į 15min kreipėsi skaitytoja Lina (vardas pakeistas, – aut. pastaba), kuri nustebo sužinojusi, jog karantino metu Inspekcija nevykdo patikrinimų, kuriems reikia vykti į vietą. Viskas prasidėjo nuo to, jog moteris su šeima šį laikotarpį nusprendė praleisti savo bute, esančiame viename iš Lietuvos kurortinių miestelių. Atvykus pastebėta, kad pirmame namo aukšte vyksta remontas, tačiau dėl jo teisėtumo suabejota.

„Tiesiog suabejojau, ar remontas atitinka paprastojo remonto apimtis. Leidimą turi paprastam remontui, o pagal vaizdą vyksta kapitalinis remontas, nes panašu, kad pastato tūris ir fasadas bus keičiamas“, – pasakojo ji.

Inspekcija į statybvietę vykti nepanoro

Lina iš pradžių kreipėsi į miestelio savivaldybę, o vėliau nusprendė kreiptis į Statybos inspekciją.

„Tai buvo kovo mėnuo, pats karantino pikas, kai daug baimių, įtampos. Paskambinau į Klaipėdos skyrių ir man pasakė, kad dabar nieko netiria, nes neturi apsaugų ir nepriima jokių prašymų“, – sakė ji ir pridūrė supratusi, kad tokiu metu vykti į objektus inspekcija nežada.

Tačiau dar kartą moteris į įstaigą nusprendė kreiptis balandžio pabaigoje, kuomet karantino sąlygos pradėjo švelnėti. Iš pradžių ji gavo atsakymą, kad pranešimas užregistruotas ir bus nagrinėjamas, tačiau kitą dieną gavo raštą, kur paaiškinta, kad inspektoriai karantino metu į statybvietes nevyksta.

„Karantinas pratęstas, statybos vyksta. Aišku, nagrinės tą prašymą kažkada, kai baigsis karantinas ir kai baigsis statybos. Bet man truputėlį neadekvatu, jokios statybos nebuvo ribojamos karantino laikotarpiu, jos vyko visu spartumu. Visos statybos, ir namų renovacijos, remontai vyko absoliučiai be jokios kontrolės, kaip norėjo, taip darė, o Statybos inspekcija kažkodėl mano, kad ji negali tikrinti“, – tikino Lina.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Statybos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Statybos

Pašnekovė mano, kad dėl tokių nuostatų vėliau valstybė gali labai nukentėti.

„Jeigu dabar kelis mėnesius neinama tikrinti statybų, o jos vyksta, tai vėliau, pripažinus, kad yra pažeidimų ir reikės nugriauti, nuostoliai bus didesni. Statybos neapribotos, o inspekcija nefunkcionuoja, man atrodo, kad truputėlį nėra ryšio tarp šių dviejų dalykų. Jeigu negali funkcionuoti kontroliuojanti įstaiga, tai ir statybas reiktų apriboti. Aišku, niekas to nedarys, nes tai verslas, bet tuomet reiktų inspektuoti užsidėjus kaukę. Kodėl mes visi turime turėti apsaugos priemones, o Statybos inspekcija jų negali nusipirkti?“ – klausė ji.

Vadovaujasi Vyriausybės nutarimu

VTPSI atstovė spaudai Ieva Liutkutė 15min teigė, kad įstaiga vadovaujasi kovo 14-osios Vyriausybės nutarimu, kuriame rašoma, kad institucijose darbas organizuojamas ir klientai aptarnaujami nuotoliniu būdu, išskyrus atvejus, kai būtina atitinkamas funkcijas (darbus) atlikti darbo vietoje.

„Privaloma užtikrinti būtinųjų neatidėliotinų funkcijų atlikimą. Nustatyta, kad draudžiami visi atvirose ir uždarose erdvėse organizuojami renginiai bei susibūrimai (nutarimo 3.2.3 punktas). Pagal nutarimo 3.1.10 punktą asmenys įpareigoti atvirose viešosiose vietose lankytis ir būti ne didesnėmis nei 2 asmenų grupėmis, išskyrus artimuosius giminaičius, įtėvius, įvaikius ir globėjus, rūpintojus, laikytis saugaus kontakto (didesnis nei 2 metrų atstumas ir trumpesnis nei 15 minučių kontaktas), vengti tiesioginio fizinio kontakto“, – cituoja nutarimo punktus Inspekcijos atstovė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inskepkcija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inskepkcija

15min paklausė Vyriausybės atstovų, ar įstaiga teisingai interpretavo nutarimą? Sveikatos apsaugos ministerijos Spaudos tarnybos vyriausioji specialistė Jolita Macelytė atsakė, kad dėl darbo organizavimo sprendžia pačios įstaigos.

Ji pateikė tą patį Vyriausybės sprendimą apie nuotolinį darbą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lauko kavinės atnaujino savo veiklą
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lauko kavinės atnaujino savo veiklą

Patikrinimus atlieka, jei labai reikia

I.Liutkutės teigimu, Statybos inspekcija karantino laikotarpiu patikrinimus vietoje atlieka tais atvejais, kai patikrinimą būtina atlikti siekiant išvengti galimos reikšmingos žalos ar realaus pavojaus grėsmės valstybei, visuomenei, kitų asmenų interesams, aplinkai (pavyzdžiui, patikrinimai atliekami, kai gresia statinio ar jo dalies avarija ir pan.). Taip pat esant kitiems pagrįstiems atvejams, kai patikrinimo negalima nukelti vėlesniam laikui.

Tačiau kitais atvejais, pasak I.Liutkutės, siekiant apsaugoti patikrinime dalyvaujančių asmenų sveikatą ir laikytis Vyriausybės rekomendacijų dėl asmenų susibūrimų, patikrinimai vietoje atidedami.

„Atkreiptinas dėmesys, kad patikrinimą atlieka du inspektoriai, jame turi dalyvauti pareiškėjas, statytojas, pagal poreikį gali būti kviečiami kitų suinteresuotų viešojo administravimo subjektų atstovai, statybos dalyviai, liudytojai ir kiti suinteresuoti asmenys“, – sakė ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karantinas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karantinas

Tiesa, Vyriausybei gegužės 6 dieną patvirtinus Vyriausybės nutarimo pakeitimą, švelninantį karantino sąlygas, Statybos inspekcija svarstys dėl darbo tvarkos Inspekcijoje karantino laikotarpiu organizavimo.

Be to, I.Liutkutė tikina, kad karantino laikotarpiu kitos Statybos inspekcijos funkcijos vykdomos visa apimtimi.

Ar inspektoriai nėra aprūpinti apsaugos priemonėmis? VTSPI atstovė aiškina, jog tai nėra tiesa bei inspektoriai ir kiti tiesiogiai su klientų aptarnavimu susiję darbuotojai, tiesiogines funkcijas vykdantys darbo vietoje, yra aprūpinti visomis apsauginėmis priemonėmis.

„Valstybinę statybos priežiūrą atliekantys darbuotojai, vykstantys į patikrinimus vietoje ir vykdantys statybos užbaigimo procedūras, yra aprūpinti respiratoriais, taip pat kiekvieną kartą vykstant į patikrinimus skiriama po vieną vienkartinę kaukę ir vienkartinių pirštinių porą. Taip pat darbuotojai yra aprūpinti dezinfekavimo skysčiais. Be to, Statybos inspekcijoje yra paliktas visų apsauginių priemonių rezervas nenumatytiems atvejams“, – 15min sakė I.Liutkutė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas