Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prekyba naujais butais įsisiautėjo – parduota du kartus daugiau nei pernai

Nekilnojamojo turto (NT) plėtotojai Vilniuje tris šių metų mėnesius vadina neeiliniais. Pardavimų rezultatai stebina ir pardavėjus, ir NT rinkos ekspertus.
„Lagom lofts“ pristatymas
Statybos / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Praėjusių metų pradžia Vilniaus NT rinkos tikrai nedžiugino. 2018-ųjų sausį Registrų centras pranešė, kad NT pardavimai per mėnesį krito kiek daugiau nei penktadaliu, o vasarį – beveik dešimtadaliu. Tačiau kovą NT rinka vėl pradėjo augti ir finišavo geriau nei visi tikėjosi.

2019-ieji prasidėjo smarkiau nei tikėtasi, ir nekilnojamojo turto pardavėjai trina rankomis.

Neeiliniai trys mėnesiai

Bendrovės „Hanner“ duomenimis, per tris šių metų mėnesius parduoti 1498 butai – tai du kartus daugiau nei pernai tuo pačiu metu. Pati „Hanner“ taip pat skaičiuoja didesnius pardavimus – iš viso per šių metų pirmą ketvirtį pardavė 134 butus.

„Visi trys mėnesiai rinkai buvo išskirtiniai, todėl turime tikrai įspūdingą ketvirčio rezultatą. Mūsų vertinimu, rinkos aktyvumui metų pradžioje įtakos turėjo palanki ekonominė aplinka, išaugęs būsto įperkamumas ir pozityvūs gyventojų lūkesčiai“, – pranešime spaudai cituojamas „Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Arvydas Avulis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Arvydas Avulis

„Hanner“ šiuo metu plėtoja projektus „Paparčių namai“, „Centro rezidencija“, „Pilies apartamentai“ ir B23. Taip pat įmonė vietoje buvusio „Žalgirio“ stadiono stato verslo centrą „Business Stadium“ bei gyvenamuosius kvartalus Latvijoje ir Rumunijoje.

Džiaugiasi aukštos klasės butų pardavimais

Kylančiai pardavimais džiaugiasi ir kita stambi Vilniaus kompanija „Darnu Group“. Pardavimų direktoriaus Manto Umbraso teigimu, pernai per pirmąjį ketvirtį įmonė pardavė 93 butus, šiemet – 63 butus, iš kurių daugiausia – statomame „Paupyje“. Tiesa, kompanija šiuo metu tik šį projektą savo portfelyje ir turi.

„Dabar esminę mūsų portfelio dalį sudaro aukštos ir prestižinės klasės butai statomame „Paupio“ rajone.

Pernai bendras butų pardavimų skaičius buvo didesnis ir tai lėmė portfelis ir mūsų likusių projektų stadija, – „Užupio krantinėse“, „LightHouse III“ ir „Ąžuolų terasų“ projekte klientai galėjo rinktis iš jau pastatytų objektų, todėl pardavimų tempas buvo gerokai spartesnis“, – 15min aiškino jis.

„Darnu Group“ nuotr./„Darnu Group“ pardavimų vadovas Mantas Umbrasas
„Darnu Group“ nuotr./„Darnu Group“ pardavimų vadovas Mantas Umbrasas

Geriausias ketvirtis įmonės istorijoje

Nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Citus“ valdomuose projektuose šių metų pirmą ketvirtį buvo rezervuotas 171 būstas (butas arba kotedžas) – tai 30 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu. Tiesa, įmonė skaičiuoja ne tik Vilniaus, bet ir Kauno pardavimus. Vilniuje šiemet per 3 mėnesius rezervuota 107, Kaune – 64 butai arba kotedžai.

„Šiemet CITUS ketina pristatyti dar ne vieną projektą, vieną jų planuojame Kaune, centrinėje miesto dalyje“, – 15min atsakė „Citus“ investicijų ir analizės vadovas Šarūnas Tarutis.

Bendrovės „CITUS“ nuotr. /Šarūnas Tarutis, bendrovės „CITUS“ investicijų ir analizės skyriaus vadovas
Bendrovės „CITUS“ nuotr. /Šarūnas Tarutis, bendrovės „CITUS“ investicijų ir analizės skyriaus vadovas

Įmonė skaičiuoja, kad tarp sėkmingiausių projektų, du iš trijų buvo Vilniuje. Vilniaus „Karaliaučiaus slėnyje“ rezervuoti 66 būstai, „Miško arduose“ Vilniuje – 38 rezervacijos, o Kauno „Klevų namuose“ – 51 rezervacija.

„Inreal“: metai turėtų būti panašūs į praėjusius

Nekilnojamojo turto bendrovės „Inreal“ Tarpininkavimo departamento vadovo Juliaus Belanoškos teigimu, įsitikinimas, kad NT rinką veikia sezoniškumas, jau porą metų nepastebimas.

„Kiek girdžiu iš kolegų, sezoniškumas vis labiau mažėja, žmonės aktyvūs, ieško ir sprendimus priima visus metus. Nebėra taip, kad baigiasi metai, baigiasi ir pinigai. O aktyvumas ir noras kažką įsigyti išlieka pakankamai vienodas visus metus“, – 15min aiškino jis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Julius Belanoška
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Julius Belanoška

J.Belanoška pridūrė, kad pirmo ketvirčio rezultatus įmonė dar skaičiuoja. Tačiau iš pirmų mėnesių aktyvumo jis daro prielaidą, kad metų pradžios rodiklius galėjo iškelti ir seni sandoriai.

„Gali būti, kad tam tikri projektai, kurie sausio vasario mėnesį prisidavė, ir iškėlė statistiką. Pardavimai iš tiesų gal buvo 2018-ųjų trečio ar ketvirto ketvirčio, kada realiai tas daiktas buvo parduotas“, – kalbėjo jis.

Praėjusių metų pradžia buvo nesėkminga, tačiau vėliau išsilygino, o šiemet atvirkščiai – NT rinka startuoja su dideliu pagreičiu. Ar gali taip būti, kad galop metai pasibaigs su minusu ir analitikai nebefiksuos dar vienų rekordinių metų? J.Belanoška juokiasi ir teigia nenorintis prišnekėti.

„Metų vidurkiui kelių mėnesių šuolis neturės didelės įtakos. Nors 2018 ir 2019 metų pradžia skirtinga, bet metų vidurkis turėtų būti apylygis“, – prognozavo „Inreal“ Tarpininkavimo departamento vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas