Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Inspekcija nustatė šiurkščius pažeidimus: Zujūnuose be leidimų „išdygo“ net 6 namai

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos (Statybos inspekcija), atlikusi reidą Zujūnų seniūnijoje, Vilniaus rajono savivaldybėje, nustatė šiurkščius statybos pažeidimus – 6 gyvenamieji namai statomi savavališkai. Už šiuos pažeidimus statytojui gresia daugiau nei pusė šimto tūkstančių eurų galinti siekti bauda, pranešė inspekcija.
Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija nustatė šiurkščius statybos pažeidimus
Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija nustatė šiurkščius statybos pažeidimus / Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos nuotr.

Statybos inspekcija informuoja, kad reidą savavališkas statybas išaiškinti atliko gavusi informacijos iš pilietiškų gyventojų. Pranešimas apie galimai neteisėtai pastatytus statinius pasitvirtino – nustatyta, kad 6 žemės sklypuose neturint statybą leidžiančių dokumentų (SLD), t. y. savavališkai, statomi dvibučiai gyvenamieji namai.

„Remiantis Lietuvos Respublikos statybos leidimų ir statybos valstybinės priežiūros informacinėje sistemoje „Infostatyba“ (IS „Infostatyba“) pateiktais duomenimis, prašymus išduoti SLD statytojas yra pateikęs, projektai dar tikrinami. Pažymėtina, kad statybos darbus statytojas galėjo pradėti tik savivaldybei išdavus SLD“, – rašoma pranešime.

2021-06-30 statytojui surašyti savavališkos statybos aktai ir privalomieji nurodymai nevykdyti jokių statinio ar jo dalies statybos darbų. Taip pat pažeidėjui artimiausiu metu bus surašyti 6 administracinių nusižengimų protokolai (ANP). Primintina, kad ANP protokolai teisės aktų nustatyta tvarka surašomi ne vėliau kaip per 2 mėnesius nuo pažeidimų nustatymo dienos.

Statybos inspekcija pažymi, kad statinio ar jo dalies statyba neturint galiojančio SLD arba jį turint, bet pažeidžiant esminius statinio projekto sprendinius, laikytina savavališka statyba. Už naujo neypatingojo statinio savavališką statybą Administracinių nusižengimų kodekse numatyta bauda – nuo 2 000 iki 9 000 eurų. Už savavališkai pastatytą statinį saugomoje teritorijoje gresia dar didesnės baudos. Taigi šiuo atveju, už savavališkai pastatytus 6 gyvenamuosius namus statytojui gresia bauda iki 54 000 eurų.

Primename, kad Statybos inspekcija yra sukūrusi įrankį, kuriuo naudodamasis kiekvienas gyventojas per kelias sekundes gali pasitikrinti, ar planuojamai naujo statinio statybai privalomas SLD (įrankį galite rasti čia).

Statybos inspekcija pastebi, kad vis dažniau savavališkos statybos atvejai nustatomi pagal pilietiškų gyventojų pranešimus. Ir šiuo atveju gauta informacija padėjo nustatyti itin grubius pažeidimus.

„Taigi kreipiamės į gyventojus ir kviečiame būti sąmoningus ir aktyvius, prisidėti prie darnių aplinkos formavimo procesų, o apie pastebėtas savavališkas statybas ar rekonstravimą saugomose teritorijose, kultūros paveldo vietovėse, miško ar valstybinėje žemėje informuoti patogiausiu būdu ir anonimiškai: paskambinus „Pasitikėjimo linijos“ telefonu (8 5) 272 1072 (įdiegtas automatinis atsakiklis), Statybos inspekcijos interneto svetainėje „Pasitikėjimo linija“ užpildžius nurodytą elektroninę formą“, – rašoma pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas