Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Išplėtota viešųjų erdvių koncepcija Anykščiuose paskatins kitu kampu pasižiūrėti į kvartalinę daugiabučių renovaciją

2016 m. startavęs Kvartalų energinio efektyvumo didinimas neaplenkė nei didžiųjų, nei mažesnių Lietuvos miestų. Ne išimtis ir Anykščių rajono savivaldybė, kurioje modernizuota daugiau nei ketvirtadalis visų daugiabučių, o intensyvūs darbai nesustoja ir šiandien. Šalia vykdomos daugiabučių modernizacijos, savivaldybė yra parengusi detalų viešųjų erdvių planą, kuriame kompleksiški atnaujinimo sprendimai siūlomi atsižvelgiant į kurortinės Anykščių teritorijos ypatybes.
Kvartalinė renovacija Anykščiuose
Kvartalinė renovacija Anykščiuose / BETA nuotr.

Anykščiuose yra suplanuoti šeši daugiabučių namų kvartalai, kurie apima 189 daugiabučius – 43 iš jų yra pilnai atnaujinti, o dar 10-čiai daugiabučių buvo skirtas finansavimas po paskutinio Aplinkos ministerijos kvietimo teikti paraiškas daugiabučių renovacijai. Sėkmingai užbaigus visus šiuo metu vykdomus projektus, kurie yra skirtingose užbaigtumo stadijose, iš viso Anykščiuose bus renovuotas 81 daugiabutis namas.

Šiuo metu darbai aktyviai vyksta Ramybės kvartale. Šiame kvartale yra 50 namų, iš jų 27 bus renovuoti, užbaigus paskutinio kvietimo daugiabučių atnaujinimą.

„Nustatant daugiabučių kvartalų ribas, buvo išskirti sklypai, kurie priskirti daugiabučio namo eksploatavimui, o likusios erdvės išskaidytos į dvi grupes – infrastruktūros zoną ir bendras viešąsias erdves, kurias sudaro želdiniai ir poilsio zonos. Toks detalus daugiabučių namų kvartalų ribų nustatymas šiandien labai pasitarnauja įgyvendinant ir planuojant darbus“, – teigia Anykščių rajono savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja Daiva Gasiūnienė.

Kompleksiškas atnaujinimas – didesni pokyčiai

D. Gasiūnienės teigimu, daugiabučių modernizacijos naudą anykštėnai jau spėjo pajusti – džiugina ne tik mažesnės išlaidos šildymui, bet ir ženkliai pagerėjusi gyvenimo kokybė. Visgi, norint užtikrinti dar didesnius gyvenimo kokybės pokyčius, šiuo metu yra paruošta detali trijų daugiabučių namų kvartalų viešųjų erdvių atnaujinimo strategija, leisianti į renovaciją pasižiūrėti daug plačiau.

„Parengtame plane pirmiausia akcentavome darnaus judumo principą, kai miesto gyventojams suteikiama galimybė judėti bei susisiekti transporto priemonėmis be jokių trukdžių, o prioritetas yra teikiamas žmonių patogumui. Darnus judumas apima labai daug faktorių – miesto įvaizdį, pasiekiamumą, gyvenimo kokybę, aplinką ir žmonių sveikatą, todėl miesto erdvių atnaujinimo kontekste labai svarbu nuo to atsispirti. Žinoma, tai liečia ir visą infrastruktūrą – pėsčiųjų ir dviračių takus, gatves, įvažiavimus“, – sako pašnekovė.

Taip pat kvartalinės renovacijos metu atsižvelgiama ne tik į daugiabučių gyvenamosios aplinkos ar infrastruktūros sutvarkymą, bet ir energinį miesto efektyvumą bei tvarumą užtikrinančių priemonių pasirinkimą – seno gatvių apšvietimo pakeitimą LED lempomis bei inžinerinių tinklų modernizaciją. Siekiant sumažinti šilumos nuostolius, Anykščiuose palaipsniui yra modernizuojamos šilumos trasos.

BETA nuotr./Kvartalinė renovacija Anykščiuose
BETA nuotr./Kvartalinė renovacija Anykščiuose

Dėmesys teritorijos ypatumams

Pasak D. Gasiūnienės, kompleksiškai atnaujinant aplinką, itin reikšmingas aspektas – žaliosios Anykščių jungtys, kurios apjungia visą miesto infrastruktūrą ir daro tiesioginę įtaką gyvenimo kokybei.

„Urbanistine prasme įvairios žaliosios erdvės ir želdiniai yra labai svarbi miesto planavimo dalis, o Anykščiai yra kurortinė teritorija, todėl želdinių klausimas yra dar reikšmingesnis. Rengdami planą, atsižvelgėme ir į automobilių stovėjimo aikštelių planavimą – nuspręsta šias erdves atskirti želdynų zonomis, kad kvartalų infrastruktūra nebūtų padrika“ – dalinasi Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja.

Ji pažymi, kad rengiant planą, buvo skirtas didelis dėmesys Anykščių teritorijos ypatumams: „Ši strategija nėra paviršutiniškai pritaikyta pagal tipinį supratimą ar kitų miestų pavyzdžius. Priešingai – atsižvelgėme į teritorijos reljefą, pasižymintį dideliais aukščių skirtumais, kurie koreguoja mažąją architektūrą ir tokių erdvių kaip vaikų žaidimų aikštelės planavimą. Taip pat pabrėžėme esamų statinių išdėstymą, vietą, kurie diktuoja tam tikrus pasirinkimus.“

Bendruomeniškumą skatins kitaip

Kompleksiškai atnaujinti daugiabučių kvartalai ne tik keičia žmonių požiūrį į viešąsias erdves, bet ir paskatina burtis drauge, kitaip leisti laisvalaikį, kuria kitokią, draugiškesnę nuotaiką.

„Atnaujinant kvartalų erdves, visuomet reikia galvoti apie gyventojų bendruomenių poreikius ir pagal tai planuoti poilsio zonas, žaidimų, sporto aikšteles, kitas erdves. Ruošdami viešųjų erdvių koncepciją, priėmėme netradicinį sprendimą dėl mažosios architektūros: nusprendėme, jog reikia atsižvelgti į konkrečias gyventojų veiklas, todėl skirsime didesnį dėmesį ne tik suolų su šiukšliadėžėmis pastatymui, bet šiuo metu vyraujančioms praktikoms – gyventojų daržams šalia daugiabučio namo“, – sako D. Gasiūnienė.

Ji pasakoja, kad nemažai daugiabučių gyventojų turi pasidarę lysves daržovėms, o tai sukelia papildomų iššūkių: „Šiandien tai matoma kaip neigiama praktika, nes daržai yra įrengti savavališkai, o ir pats kvartalų vaizdas gana chaotiškas – kai kur yra iškastos kūdros, kurių vanduo yra naudojamas daržovių laistymui, taip pat galima matyti vėjo blaškomas plastikines plėveles, tačiau norime nusistovėjusį požiūrį pakeisti ir šias praktikas įjungti į viešųjų erdvių planavimą kaip specialias tam tikslui skirtas funkcines zonas.“

Plane numatyta įrengti daržams reikalingą inžinerinę infrastruktūrą, įrengiant stilingas vandens talpas, reikalingas daržovių laistymui. Taip pat norima integruoti mobilius turgelius, kuriuose galėtų vykti prekyba šviežiomis daržovėmis.

„Tikime šios idėjos efektyvumu ir manome, kad tai paskatintų gyventojų bendruomeniškumą, kadangi kvartalo infrastruktūra apimtų ir bendras poilsio zonas. Taip pat čia svarbus ir tvarumo aspektas – gyventojai turės pilnas galimybes užsiauginti ekologiškas daržoves, o įteisinus mažas turgavietes, galės iš to kažkiek užsidirbti“, – teigia D. Gasiūnienė.

Svarbu sėkmingi pavyzdžiai

„Daugiabučių modernizacija ir viešųjų erdvių atnaujinimas Anykščiuose pamažu įgauna tempus, tačiau kartais dar pristinga glaudaus bendradarbiavimo, kuris yra būtinas darbų efektyvumui užtikrinti. Vis dėlto savivaldybė skatina gyventojus kiek įmanoma labiau įsitraukti, kadangi architektūra yra viešasis interesas, kuriame svarbus kiekvieno įsitraukimas ir iniciatyva“, – sako D. Gasiūnienė.

Visgi aplinkiniai renovacijos pavyzdžiai kalba patys už save – vizualiniai, energinio efektyvumo ir gyvenimo kokybės pokyčiai paskatina kaimyninius namus susidomėti ne tik daugiabučio modernizavimu, bet ir visos gyvenamosios aplinkos atnaujinimu, kadangi kompleksiškas viso kvartalo atnaujinimas garantuoja didžiausią gyvenimo kokybės šuolį.

„Kuo daugiau gerų pavydžių, tuo didesnė paskata imtis renovacijos. Šiuo metu nemaža dalis daugiabučių namų Anykščiuose yra modernizuota ir vis daugiau gyventojų, įvertinę kompleksinės renovacijos privalumus, jungiasi prie šio proceso“, – dalinasi pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas