Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Istorijos apsupti projektai – ramybė per žingsnį nuo miesto centro ir per upę nuo pilies

Pastaraisiais metais išryškėja nauja būsto tendencija – vis dažniau ieškoma erdvių, kuriose persipintų miesto istorija, jo kultūriniai sluoksniai, ir namų, kuriuose būtų galima gyventi ne tik apsuptiems šiandieninio miesto ritmo, bet ir jausti ryšį su jo praeitimi. Nekilnojamojo turto vystytojai pastebi, kad projektą gyvenimui įkvėpti gali ir per langus matoma pilis, ir pasakojimai, kaip naujo namo kieme kadaise galėjo vaikščioti Jonas Basanavičius.
Projektas „Matau Vilnių“
Projektas „Matau Vilnių“ / Projekto partnerio nuotr.

Domisi vietos praeitimi

„Vieta mieste visuomet buvo vienas svarbiausių kriterijų renkantis būstą, tačiau pastebime, kad auga poreikis gyventi ne tik susisiekimo ar paslaugų infrastruktūros atžvilgiu patogioje vietoje, bet ir tokioje, kurioje būtų galima jausti miesto istoriją, dalintis ja su svečiais. Perkantiems būstą žmonėms įdomu, kas naujųjų namų vietoje buvo anksčiau, koks gyvenimas ten virė prieš penkiasdešimt, šimtą ar daugiau metų. Tokios istorijos pėdsakai neabejotinai kuria išskirtinę aplinką būsimų naujakurių asmeninių istorijų pradžiai“, – sako statybų ir darnios NT plėtros bendrovės „YIT Kausta“ generalinis direktorius Kęstutis Vanagas.

Anot K.Vanago, jaučiama, kad minimas valstybingumo atkūrimo šimtmetis skatina gyventojus aktyviau domėtis miesto istorijomis, o vystytojus – ieškoti ir atgaivinti kultūriškai turtingas miestų vietas. Be to, žmonės ieško namų, kuriuose galėtų turėti ir asmeninės erdvės, ir galimybę paprastai bei greitai pasiekti spalvingą miesto gyvenimą. Sėkmingas šių poreikių suderinimas – vienas svarbiausių šiandien vystomų projektų tikslų.

Domina, koks gyvenimas vyko anksčiau

„Toji istorinė aura, apie kurią kalbame, dažnai susideda iš daugelio skirtingų dalykų – įvairius laikotarpius menančios aplinkinių pastatų architektūros, išlikusių kultūrinių vertybių, toje vietoje gyvenusių iškilių asmenybių pėdsakų ar net su ta vieta susijusių istorijų ir žinojimo, koks gyvenimas šalia virė anksčiau. Tokių vietų naujiems būstams vystyti mūsų šalies didmiesčiuose lieka vis mažiau“, – pažymi K. Vanagas.

Vieną tokių vietos istorijos įkvėptų ir ją pratęsiančių naujų gyvenamųjų namų projektų „YIT Kausta“ šiuo metu įgyvendina Vilniuje, šalia Tauro kalno esančioje Aludarių gatvėje. Projektas „Matau Vilnių“ vystomas legendinės „Šopeno“, o vėliau „Tauro“ alaus daryklos teritorijoje. Šalia – ne vienas praėjusio amžiaus modernizmo architektūros paminklas, atgimusios Lukiškių aikštės apylinkės. Kaimynystėje esantis Tauro kalnas taip pat neatsiejamas nuo miesto panoramos ir istorijos – čia įkvėpimo ieškoti ateidavo kompozitorius, dailininkas Mikalojus Konstantinas Čiurlionis ir Lietuvos visuomenės veikėjas daktaras Jonas Basanavičius.

VIDEO: "Matau Vilnių" – namai mylintiems miestą

Panorama į istoriją

Į turtingą vietos kontekstą įsiterpia ir ant Neries kranto, kitapus Senamiesčio besikuriantis Piliamiesčio gyvenamųjų namų kvartalas Kaune. Iš naujųjų namų atsiverianti Kauno pilies panorama suteikia kultūrinę ir istorinę perspektyvą, iš kurios miestas atsiskleidžia visu savo unikalumu ir įvairumu, o vos persikėlus tiltu per upę galima atsidurti pačiame jo gyvenimo sūkuryje.

„Tokie projektai yra gerokai patrauklesni nei nuo miesto centro nutolę nauji gyvenamųjų namų projektai. Iš tiesų, ruošdamiesi šiems projektams mes patys buvome nustebinti kultūros ir istorijos ženklų, kurių gausu aplinkui. Būtent tokių išskirtinumų šiandien ir ieško būsto pirkėjai“, – sako K.Vanagas.

Anot K.Vanago, kartu šiais projektais siekiama esamą kultūrinę erdvę pratęsti, suteikti galimybę naujiems gyventojams toliau rašyti vietos istoriją. Dėl to vystant Piliamiesčio kvartalą atgaivinama ir Nemuno krantinė – čia įrengtos rekreacinės erdvės, amfiteatras, iš kurio galima grožėtis Senamiesčio panorama.

VIDEO: Piliamiestis – gyvenimas tekančios upės ritmu
VIDEO: Piliamiestis - Kur prasidėjo Kaunas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas