Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jaunos šeimos paramą būstui galės gauti ir iš savivaldybių, ir iš verslo

Seimas ketvirtadienį nutarė, kad finansinę paramą pirmąjį būstą įsigyjančioms jaunoms šeimoms nuo liepos gali teikti ne tik valstybė, bet ir savivaldybės bei pelno siekiančios įmonės. Tiesa, parlamentarai įžvelgė ir pavojų – gali atsirasti korupcijos atvejų.
Jauna šeima
Jauna šeima / 123rf.com nuotr.
Temos: 2 Paskola Šeima

Seimas ketvirtadienį pritarė tai numatančioms Finansinės paskatos pirmąjį būstą įsigyjančioms jaunoms šeimoms įstatymo pataisoms.

„Mes įtraukiame daugiau visuomenės grupių, kurios nori keltis į regionus. Verslas ir savivaldybės gali taip pritraukti gyventojus“, – sakė Mykolas Majauskas.

Tačiau Seimo narys atkreipė dėmesį į kai kuriuos galimus pavojus. Anot M.Majausko, jei verslui bus pritaikytos mokesčių lengvatos verslui, tai čia, anot jo, gali būti pavojinga tendencija. „Nereiktų sukurti tokio precendento, kad prisidengiant parama verslas mažintų mokestinius įsipareigojimus“, – sakė konservatorius.

Eugenijus Gentvilas rėmėsi STT nuostata, kad įstatymo pataisa gali būti vertinama „nevienareikšmiškai“. Pasak jo, gali atsirasti landos korupcijai, kai paramą gaus su paramos teikėjais susijusios šeimos. Tiesa, Seimo narė Vida Ačienė sakė, kad STT nerado jokių požymių, kad įstatymo pataisa galėtų paskatinti korupciją.

„Regione veikiančios įmonės – mažos ir vidutinės, ir jos neturi galimybės nupirkti visą būstą darbuotojams, tačiau turi galimybių iš dalies prisidėti prie būsto“, – sakė parlamentarė.

Jonas Varkalys siūlė panaikinti apribojimus 50 proc., ir leisti verslui be jokių ribų remti jaunas šeimas regionuose.

Parlamentaras Algirdas Sysas priminė, kad ir dabar verslui niekas nedraudžia nupirkti ar padovanoti būstą jaunoms šeimoms. Todėl jis abejojo, ar nauja įstatymo pataisa ką nors keis.

Pagal įstatymo projektą, bendra tokios paramos dalis negalėtų būti didesnė negu 50 proc. įsigyjamo būsto vertės

Dabar vaikų neturinčioms šeimoms numatyta 15 proc. valstybės parama, vieną vaiką auginančioms – 20 proc., du vaikus – 25 proc., auginančioms tris ir daugiau vaikų – 30 proc. būsto kredito sumos subsidija.

Paskolos suma, pagal kurią apskaičiuojama subsidija, dabar negali būti didesnė kaip 87 tūkst. eurų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, valstybės paskatą pirmam būstui regionuose įsigyti 2018 metais gavo 116 jaunų šeimų, o šių metų pirmąjį ketvirtį – dar 246 šeimos. Pernai tam buvo numatyta 4 mln. eurų, o šiemet – 10 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas