Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV naujo būsto pardavimai birželį mažėjo trečią mėnesį iš eilės

Naujo būsto pardavimai Jungtinėse Valstijose birželį mažėjo trečią iš mėnesį eilės, nors kainos atsitraukė nuo rekordinių aukštumų, o pasiūla didėjo, parodė oficialūs vyriausybės duomenys.
Vašingtonas
Vašingtonas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasak Prekybos departamento, birželį pagal sezoniškumą pakoreguota metinė pardavimų norma siekė 676 tūkst. naujų namų.

Tai buvo daug mažesnis skaičius nei tikėtasi, patvirtinantis, jog pandemijos metu stebėtas nekilnojamojo turto pirkimo bumas, regis, netenka pagreičio.

„Po pandemijos pradžioje išaugusios priemiesčių populiarumo, paklausa grįžta prie iki COVID-19 buvusio tempo“, – pareiškė tyrimų bendrovės „Pantheon Macroeconomics“ vyriausiasis ekonomistas Ianas Shepherdsonas.

Birželio mėnesį naujo būsto pardavimai buvo 6,6 proc. mažesni, palyginti su gegužės rodikliai, kurie, kaip parodė patikslinti duomenys, taip pat buvo mažesni nei skelbta anksčiau, tuo tarpu vidutinė būsto pardavimo kaina, nekoreguota pagal sezoną, sumažėjo iki 361,8 tūkst. JAV dolerių už būstą. Gegužę šis skaičius siekė 380,7 tūkst. JAV dolerių.

Pasiūla birželį ūgtelėjo – remiantis dabartiniu pardavimų tempu, prireiktų 6,3 mėnesio parduoti šiuo metu rinkoje siūlomą būstą. Praėjusią vasarą, kai pirkėjai plūstelėjo į nekilnojamojo turto rinką, skatinami žemų hipotekos palūkanų ir COVID-19 nulemtų gyvenimo būdo pokyčių, šis terminas buvo vos 3,5 mėnesio.

O palyginti su tuo pačiu praėjusių metų mėnesiu, pardavimai buvo mažesni 19,4 procento.

„Tikimės, kad stebimas darbo rinkos stiprėjimas vėl padidins aktyvumą kiek vėliau šiais metais, tačiau šiandieniniai duomenys turėtų būti paskutinė vinis į žiniasklaidoje plėtojamo pasakojimo apie egzistuojantį „būsto pirkimo bumą“ karstą“, – mano I.Shepherdsonas.

Pardavimų smukimas buvo netolygus – pavyzdžiui, šiaurės rytuose pardavimai sumenko 27,9 proc., pietinėje šalies dalyje – 7,8 proc., o vakaruose – 5,1 procento.

Tuo tarpu vidurio vakaruose fiksuotas 5,7 proc. siekęs pardavimų ūgtelėjimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas