Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaip padidinti nuomos pajamas iki trijų kartų?

Istoriniai miesto vaizdai pro langą, kava, prieskoniai virtuvėje, jauki namų dvasia, akimirksniu užmiršti rūpesčiai ir, tegul vien keletui dienų, įgytas vietinio gyventojo „statusas.“ Tokios būsto nuomos per „Airbnb“ privilegijos keliautojui. Na, o būsto savininkui? Ne tik būdas pažinti pasaulį, bet ir įdomi veikla, leidžianti tris kartus padidinti nuomos pajamas!
Airbnb
Airbnb / Užsakovo nuotr.

JAV, San Fransiske 2008 metais įkurta „Airbnb“ platforma, siūlanti trumpalaikę būstų nuomą visame pasaulyje, sukėlė tikrą revoliuciją. Veiklos principas – portale užsiregistravę žmonės siūlo turistui trumpam išsinuomoti jų butą užuot rinkusis viešbutį. Šiandien tokių būstų pasiūla per „Airbnb“ didžiulė, taigi, kiekvienas keliautojas gali rinktis pagal savo poreikius ir piniginės storį.

Užsakovo nuotr./Airbnb
Užsakovo nuotr./Airbnb

Tiesa, žaibiškai išpopuliarėjusi bendrovė jau įgijo ir priešų. Ji imta kaltinti dėl išaugusių ilgalaikės nuomos kainų, konkurencijos viešbučiams, nakvynės namams, netgi dėl nekontroliuojamo turistų antplūdžio į populiariausius miestus, tiesiog dūstančius nuo jų skaičiaus. Šalininkai atšauna, kad bendrovė tiesiog tapo atpirkimo ožiu, mat trumpalaikės nuomos būstų skaičius vis dar sąlyginai menkas, kad nulemtų rimtesnius ekonominius pokyčius.

Kaip bebūtų, tikrai ne „Airbnb“ sukūrė trumpalaikės nuomos metodą. Tai – senas investavimo būdas. Vis tik būtent ši bendrovė pasiūlė itin patogią paslaugą, puikiai sureguliuotus administracinius procesus, ko dažnai trūksta kitiems portalams.

Populiariausi – maži butai prestižinėje vietoje

Kartą išbandžius „Airbnb“, viešbučiai asmeniniame keliautojo repertuare gali virsti retenybe. Daugiau privatumo, lankstumo ir tikrų namų pojūčio. Ypač vertinga tampa šeimininkų suteikta informacija apie vietovę – jokių įsisenėjusių standartų, mat paprastai siūlomos tik jų pačių gerai išbandytos vietos. Tiesa, jau sklando informacija apie 2017 metais „Airbnb“ platformoje laukiančias naujoves: keliautojai galės užsisakyti ne tik nakvynę, bet ir įvairias pramogas, kurios bus organizuojamos šeimininkų. Tai smagi atrakcija turistams, o būsto savininkams – dar viena proga padidinti iš nuomos gaunamas pajamas.

Užsakovo nuotr./Airbnb
Užsakovo nuotr./Airbnb

Antri metai per „Airbnb“ trumpalaike nuoma besiverčiantis vilnietis Vytautas Ulozas su šypsena kalba: „Supratau, kad negaliu visus metus kažkur keliauti, tai čia toks būdas pasikviesti pasaulį į savo namus.“ Vyras neslepia, kad jau įsigydamas pirmąjį būstą buvo numatęs trumpalaikės nuomos investiciją. Jis išskiria tris pagrindinius sėkmės kriterijus: interjerą, gerą lokaciją bei šeimininko pastangas. Jaunas investuotojas nusprendė, kad turėti laisvų dienų neverta, taigi, kartais verčiau nuleidžia kainą arba priima trumpas, ne tokias palankias rezervacijas. Todėl jo butas senamiestyje per visus tris vasaros mėnesius tik vieną dieną buvęs tuščias.

V. Ulozas juokauja, kad lietuviai puikiai moka „pagauti bangą“, t.y., daryti tai, ką daro visi. Taigi, šiuo metu trumpalaikė nuoma – ypač populiarus reiškinys. Vien Vilniuje „Airbnb“ platformoje yra per tūkstantį siūlomų butų. Svečiai iš užsienio, be abejo, pirmiausia žvalgosi puikios strateginės vietos, todėl butai centre, senamiestyje ar netoli jų esančiose miesto dalyse – patys populiariausi.

„Korių“ projekto pardavimo vadovė Jolanta Tarasonienė patvirtina, kad šiandien klientai dažnai ieško butų trumpalaikės nuomos investicijai. Nedideli, 1–2 kambarių butai – patys paklausiausi. „Tokių butų pardavimo skaičiai dažnai pranoksta lūkesčius. Jų kainos yra patrauklios, o įrengimas kainuoja sąlyginai nedaug. Be to, maži butai visada išlieka paklausūs, pasikeitus situacijai juos nesunku parduoti. Taigi, pradinė investicija nėra tokia didelė, o klientai, gana greitai pajutę grąžą, džiaugiasi nemenku pelnu“, – komentuoja pašnekovė.

Užsakovo nuotr./Airbnb
Užsakovo nuotr./Airbnb

„Airbnb“ – didesnės pajamos iki trijų kartų

Šiuo metu studija Vilniaus senamiestyje vasarą parai kainuoja apie 30–35 eurus, žiemą – apie 25 eurus. Už dviejų kambarių butą vasarą prašoma apie 40–45 eurų, žiemą – apie 30 eurų. Palyginus šiuos skaičius su gaunamomis pajamomis iš ilgalaikės nuomos, skirtumas – maždaug trys kartai. Tiesa, tik tokiu atveju, jei į trumpalaikę nuomą nebus žiūrima vien kaip į pasyvią investiciją. Pavyzdžiui, V. Ulozas užsako tik buto valymo paslaugas, o administravimu, komunikacija rūpinasi pats kartu su drauge. „Jeigu sąžiningai skaičiuotum laiką, benziną, dar komunalinius mokesčius, kuriuos moki pats... Pinigais čia nelyja, tačiau jei efektyviai viską sudėlioji, uždirbti galima“, – dėsto pašnekovas. Toks darbas virsta ir gyvenimo būdu, nes tenka nuolat budėti, kartais net naktimis. Tie, kuriems tai nepriimtina, gali kreiptis į įmonę, teikiančią trumpalaikės nuomos administravimo paslaugas. Jos darbuotojai ne tik valo, paruošia butą, bet ir teikia svečiams informaciją, pasitinka. Ar verta samdyti įmonę, pašnekovas siūlo vertinti skaičiuojant ne vien gryną pelną, bet ir paties laiką – juk užsisakius administravimo paslaugas, tampi laisvas nuo darbų.

Užsakovo nuotr./Būsto nuoma
Užsakovo nuotr./Būsto nuoma

Panašiais kriterijais reikėtų remtis ir lyginant trumpalaikės bei ilgalaikės nuomos pranašumus. Nors iš trumpalaikės nuomos gaunamos pajamos gerokai didesnės, ji pareikalauja laiko bei išlaidų. Ilgalaikė nuoma leidžia atsipūsti nuo darbų, o mokesčius sumoka pats nuomininkas.

Trumpalaikė nuoma – saugiau

Tačiau lyginant nuomų tipus, kalbėti reikėtų ne tik apie pelną. J. Tarasonienė

neabejoja, kad akivaizdus trumpalaikės nuomos pranašumas – patikimas ir pozityvus klientas. „Geriau trumpalaikė nuoma užsieniečiui nei ilgalaikė studentui. Užsieniečiai nesukelia tiek rūpesčių, yra mažiau reiklūs, jau atvažiuoja pozityviai nusiteikę. Taip patiriamas ir bendravimo malonumas“, – tvirtina pašnekovė. Be to, trumpalaikė nuoma iš dalies gali tapti ir ilgalaike, kai suteikta kokybiška nuomos paslauga klientą verčia sugrįžti dar ir dar. Taip sukuriamas pastovių klientų ratas, leidžiantis uždirbti daugiau. O į būstą ilgam įleistas studentas paprastai nesaugo nei paties būsto, nei jame esančio turto, nei namo laiptinės. Tačiau jei namas, kotedžas ar didelis butas nuomojamas brandiems žmonėms, o ne studentams, pašnekovė prioritetą teiktų ilgalaikei nuomai.

Užsakovo nuotr./Būsto nuoma
Užsakovo nuotr./Būsto nuoma

V. Ulozas taip pat įsitikinęs, kad kalbos apie butą nusiaubsiančius atvykėlius – visiškas mitas. „Galvoja, kad ateis čia, nusiaubs, vakarėlį padarys. Iš tiesų žmonės atvažiuoja tik porai dienų, jie nespėja įsigyventi, praleidžia bute labai mažai laiko, net maistą retai gamina. Per daugiau nei vienerius metus turėjome per tris šimtus svečių. Buvo gal šeši, kurie neišsiplovė indų. Mūsų butas po metų atrodo taip pat, koks buvo, kai jį nusipirkom.“ Išmokęs pasitikėti, jaunas verslininkas nereikalauja ir užstato – pats daug keliaudamas, įvertino, kad užstatai paprastai atbaido: „Visi tikrai su labai didele pagarba žiūri į tavo namus. Toks natūralus filtras – tik faini žmonės „Airbnb“ renkasi.“ Be to, daug kuo rūpinasi pati bendrovė. Štai kai atvykę svečiai pametė raktus, jos atstovai tiesiog paragino pakeisti spyną ir atsiųsti jiems sąskaitą. Gerai nuteikia ir gerokai lankstesnė trumpalaikės nuomos situacija – jei prireikia buto pačiam šeimininkui arba atvykstantiems bičiuliams apgyvendinti, pakanka portale iš anksto blokuoti pasirinktas datas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas