Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip teisingai savo namuose įsirengti apsaugos sistemą?

Ar žinojote, kad net jei spėjote laiku įsirengti dūmų detektorių, jis gali jūsų tinkamai neapsaugoti vien todėl, jog jį sumontavote netinkamoje vietoje? Arba jei sumaniai paslėpėte turimą vidaus sireną bute, tai gali sukliudyti jai atlikti svarbiausią savo funkciją. „Bitė Lietuva“, šio mėnesio pradžioje pristačiusi išmaniąją saugumo paslaugą, dalinasi patarimais, kaip savo turimą apsaugos sistemą namuose ar biure sumontuoti efektyviausiai.
Vidaus sirena
Vidaus sirena / Projekto partnerio nuotr.

Įsirengiant apsaugos sistemą – ir ypatingai jeigu ją sudaro ne vienas prietaisas – svarbu galvoti ne tik apie akiai malonų jų išdėstymą, bet ir pačių prietaisų efektyvumą. Kaip teigia „Bitės Profas“ Egidijus Adomkaitis, net ir turint išmaniąją apsaugą, kurią įsirengti namuose užtrunka apie penkiolika minučių, verta pagalvoti apie tai, kur būtent išdėstomi prietaisai.

„Nors išmanioji apsaugos sistema yra labai paprasta ir valdoma intuityviai, ją įsirengus veikimą slopinančiose vietose – rezultatas suprastės. Efektas panašus kaip su išmaniaisiais telefonais: mes valdome bei naudojame skirtingas jų funkcijas, tačiau jei bandytume naudotis telefonu pasislėpę kokiame nors giliame urve, tikėtina, kad telefonas atsidurtų ne ryšio zonoje ir negalėtume naudotis nei internetu, nei kitomis išmaniojo funkcijomis“, – lygina „Bitės Profas“ ir pateikia trumpus patarimus, kaip savo būste ar biure išdėstyti visus išmaniosios apsaugos detektorius.

Kur montuoti durų ir langų atidarymo detektorių?

Pasak E. Adomkaičio, montuojant detektorius namuose, yra kelios bendros taisyklės, galiojančioms beveik visiems: „Durų bei langų atidarymo detektoriai, kaip ir stiklo dūžio detektorius, namuose lengvai atranda savo vietą, nes jų veikimo beveik jokie pašaliniai veiksniai netrikdo. Kita vertus, reikėtų paisyti trijų esminių patarimų: patalpų vidui skirti detektoriai neturėtų būti montuojami lauke, taip pat reikėtų vengti detektorius tvirtinti prie metalinių objektų ir veidrodžių, nes pastarieji gali silpninti arba blokuoti radijo signalą ir, galiausiai, detektoriai neturėtų būti patalpose, kur temperatūra gali nukristi žemiau nulio ar pakilti aukščiau nei 50 laipsnių. Kita vertus, kadangi šiame detektoriuje yra įtaisyti du magnetai – mažasis ir didysis, veikiantys 1 cm ir 2 cm atstumu (atitinkamai), juos reikia tvirtinti prie varstomosios durų ar lango dalies į dešinę nuo detektoriaus. Jei reikia, detektorių galima tvirtinti ir horizontaliai“.

Projekto partnerio nuotr./Durų ir langų atidarymo detektorius
Projekto partnerio nuotr./Durų ir langų atidarymo detektorius

Kur montuoti dūmų detektorių?

Kalbant apie dūmų detektorius, kaip teigia „Bitės Profas“, žmonės kartais montuoja juos ten, kur šie nesimatytų, tačiau juos reikia montuoti ant lubų, aukščiausiame taške, kuriame kauptųsi karštas oras ar dūmai.

„Kad ir koks geras būtų dūmų detektorius, jo veikimas gali juntamai suprastėti įsirengus jį vietose, kurioms būdinga sparti oro cirkuliacija – šalia lubinio ventiliatoriaus, oro kondicionieriaus, oro siurbimo įrenginio, atvirų durų ir langų. Taip pat dūmų detektoriui galioja ir patarimai nemontuoti jo lauke, prie metalinių objektų ar veidrodžių ir patalpose, kuriose drėgmė didesnė nei 80 proc. Tad norint, kad dūmų detektorius apsaugotų nuo pavojaus, kartais verta paaukoti jo veikimui palankesnę vietą ir ramiai miegoti“, – pataria E.Adomkaitis.

Projekto partnerio nuotr./Dūmų detektorius
Projekto partnerio nuotr./Dūmų detektorius

Kur montuoti judesio detektorių?

„Judesio detektoiui galioja tie patys patarimai, kaip ir dūmų bei durų ir langų detektoriams, tačiau be jų reikėtų atsižvelgti į dar kelis niuansus. Šio detektoriaus nepatartina laikyti atsukus į langą, jei detektoriaus lęšį gali pasiekti tiesioginiai saulės spinduliai, prieš bet kokį objektą, kurio temperatūra greitai keičiasi – tarkime, elektrinius ar dujinius šildytuvus – ir priešais bet kokius judančius objektus, kurių temperatūra artima žmogaus kūno temperatūrai, pavyzdžiui, judančias užuolaidas virš radiatoriaus. Taip pat judesio detektorių reikia tvirtinti prie vertikalaus paviršiaus, rekomenduojama 2,4 metro aukštyje, nes kitais atvejais judesio aptikimo zona pasikeis bei gali blogiau veikti augintinių nefiksavimo funkcija“, – teigia E.Adomkaitis.

Projekto partnerio nuotr./Judesio detektorius
Projekto partnerio nuotr./Judesio detektorius

Kur montuoti vandens nuotėkio detektorių?

Anot eksperto, vandens nuotėkio detektorių reikia montuoti tokioje vietoje, kurioje vandens ar kanalizacijos skysčių nuotėkio pavojus yra labiausiai tikėtinas: „Puiki vieta šiam detektoriui yra, pavyzdžiui, ant grindų po vonia, kriaukle, po skalbimo mašina ir pan. Taip pat reikia nepamiršti ir kelių vietų, kur negalima montuoti detektoriaus: lauke, šalia metalinių objektų ar veidrodžių bei patalpose, kuriose temperatūra žemesnė nei nulis laipsnių arba aukštesnė nei 50 laipsnių“.

Projekto partnerio nuotr./Vandens nuotėkio detektorius
Projekto partnerio nuotr./Vandens nuotėkio detektorius

Kur montuoti vidaus sireną?

„Tam tikro apdairumo reikalauja ir toks daugeliui pažįstamas dalykas kaip vidaus sirena. Iš tikrųjų, ją montuojant praktiškai nereikia atsižvelgti į jokius aplinkos trikdžius, tad viskas mūsų rankose, bet ieškant vietos vidaus sirenai taip pat pasitaiko klaidų. Viena dažniausių – sirena įrengiama vietose, kur akustinis signalas būna silpninamas, pavyzdžiui, balduose, už storų užuolaidų ir pan. Taip elgiamasi galvojant apie sumanią sirenos slėptuvę, tačiau siekiant efektyviausio sirenos veikimo, vis tik reikėtų ją talpinti ten, iš kur nevaržomai galėtų sklisti jos skleidžiamas garsas. Taip pat rekomenduojama sireną montuoti 2,5 metro aukštyje ar dar aukščiau“, – atkreipia dėmesį ekspertas.

Kur montuoti išmaniąją centralę?

Išmanioji centralė – vienintelė išmaniosios apsaugos sistemos AJAX dalis, kuri turi būti prijungiama prie elektros lizdo, tad, pasak „Bitės Profo“, jos išdėstymo galimybės būste priklauso nuo elektros lizdų skaičiaus, bet net ir šiuo atveju reikėtų turėti omenyje svarbų patarimą: „Išmaniosios centralės nereikėtų laikyti vietose, kurioms būdingi stiprūs radijo trikdžiai, nes šie slopins radijo signalą. Tai svarbu todėl, kad visi belaidžiai detektoriai su išmaniąja centrale susieti būtent šiuo ryšiu ir jį suvaržant, sistema neveiks taip gerai, kaip galėtų“.

Projekto partnerio nuotr./Išmanioji centralė
Projekto partnerio nuotr./Išmanioji centralė

Išmaniąją saugumo paslaugą sudaro išmanioji apsaugos sistema AJAX, būsto turto draudimas, galimybė prisijungti prie saugos tarnybų reagavimo paslaugos, apsaugos sistemai neribojamas „Bitės“ ryšys, mobili aplikacija, leidžianti valdyti visą sistemą už būsto ribų ir „Bitės Profų“ konsultacijos.

Tuo metu išmanioji apsaugos sistema AJAX susideda iš išmaniosios centralės, durų ir langų atidarymo, stiklo dūžio, judesio, vandens nuotėkio, dūmų detektorių, vidaus bei lauko sirenų, belaidės valdymo klaviatūros ir nuotolinio valdymo pultelio. Prie elektros lizdo prijungiama tik išmanioji centralė, o visi detektoriai patalpose išsidėsto be laidų, sienos lieka sveikos ir tam prireikia vos penkiolikos minučių. Visi šie patalpoje patogiai išdėstyti detektoriai, nuskenavus jų QR kodus, bus susieti su vartotojo paskyra ir galės būti valdomi nuotoliniu būdu, iš telefono.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas