Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Karantinas nuomos rinkoje: Vilniuje jauni žmonės jau atsisako būstų centre ir grįžta pas tėvus

Butų nuomininkams – ne mažesnis iššūkis išgyventi, kaip ir kitiems, todėl jau atsiranda jaunų žmonių, kurie neišgali gyventi netoli centro ir keliasi pas tėvus. Teisininkai sako pastarosiomis dienomis sulaukiantys vis daugiau paklausimų, kaip reikėtų elgtis, bet pastebi piktnaudžiavimo atvejų.
Vilniaus gatvė
Vilniaus gatvė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

15min kalbinta Eglė pasakojo, kad koronaviruso pandemija jau skaudžiai paveikė sektorių, kuriame dirba. Daliai darbuotojų liepta imti atostogas arba rinktis prastovas.

„Todėl akivaizdu, jog teks atsisakyti buto centre, kuriame gyvenu viena“, – sakė ji.

Ieškos, kur pigiau, arba kelsis pas tėvus

Šiuo metu mergina įsikūrusi pačiame sostinės centre ir už 15 kvadratinių metrų ploto studijos tipo butą moką moka 270 eurų per mėnesį.

„Kol kas planuoju dar mėnesį jame pasilikti, stebėti situaciją, vengti kontaktų su aplinkiniais, ir, jei nepasijusiu prastai, atsisakyti buto ir grįžti iki karantino pabaigos pas tėvus, kurie gyvena nuosavame name“, – 15min sakė ji.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Pilies gatvė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Pilies gatvė

Kaip reaguos į dukros sugrįžimą tėvai? Eglė tikina, kad pasiilgę tėvai tokiu planu tikrai apsidžiaugs. Tačiau juokauja bijanti, kad po poros savaičių vieni nuo kitų lengvai išprotės.

Mergina sako kol kas situacijos su buto savininku neaptarusi ir tą žada daryti greitu metu.

„Jei, vis dėlto, kuriam laikui pasiūlytų sumažinti nuomą, greičiausiai vis tiek atsisakyčiau buto – laukia neaiškūs laikai, ieškosiu pigaus varianto, kad galėčiau susitaupyti“, – aiškino ji.

Tiesa, ji tikisi, kad krizė apkarpys kainas, nes, Eglės nuomone, 15 kvadratinių metrų „studija“ Naujamiestyje už 270 eurų nėra adekvatu.

„Greičiausiai ieškosiu būsto, kurį dalinčiausi su vienu ar keliais žmonėmis. Tai – šioks toks moralinis pralaimėjimas, bet kol kas atrodo racionaliausias variantas“, – 15min pasakojo Vilniuje gyvenanti Eglė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Skapo gatvė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Skapo gatvė

Dalis naudojasi situacija

Advokatų kontoros „Walless“ partnerė, nekilnojamojo turto investicijų teisininkė Indrė Jonaitytė-Gricė 15min sakė neturinti atsakymo, kaip tokioje situacijoje atsidūrusiems žmonėms reikėtų elgtis. Kiekviena situacija yra individuali ir Vyriausybės priimti sprendimai neatleidžia nuo sutarčių vykdymo.

Be to, ji teigia pastebinti, kad dalis žmonių puolė naudotis situacija.

„Dėl tokio visuotinio vajaus naudotis situacija, argumentuojant koronavirusu, rinkoje atsirado labai daug chaoso. Kitą kartą matai, kad žmonės ir iki tol buvo skolingi, bet dabar naudojasi situacija dirbtinai ir ieško priežasčių nemokėti“, – kalbėjo I.Jonaitytė-Gricė.

Tiesa, ekspertė neatmeta galimybės, kad visame chaose yra tikrai pagrįstų atvejų. Tuomet, jos teigimu, reikia susėdus kartu su nuomotoju ieškoti kompromiso ir išeičių.

„Reikia žiūrėti į kiekvieną situaciją, kokie yra apribojimai ir kokias prievoles tie apribojimai paliečia. Svarbios sutarties sąlygos, nuo jos priklauso pasekmės“, – 15min komentavo I.Jonaitytė-Gricė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gedimino prospektas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gedimino prospektas

Išvadų daryti neskuba

Įmonės „Diginet LT“, kuriam priklauso NT skelbimų portalas Aruodas.lt, atstovė Viktorija Steponavičiūtė, 15min sakė, kad, palyginus su pirmadieniu, įpusėjus savaitei buvo apytiksliai keliasdešimt aktyvių butų naujų nuomos skelbimų daugiau.

„Bet laikotarpis per trumpas daryti išvadas, kad skaičius augo dėl situacijos šalyje. Pavasarį ir taip įprastai matome skelbimų skaičiaus didėjimą palaipsniui. Norint geriau įverti susidariusią situaciją ir jos poveikį rinkai, reikėtų palaukti ir įvertinti ilgesnį laikotarpį“, – komentavo ji.

Nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Ober-Haus“ Senamiesčio biuro vadovo Mariaus Čiulados teigimu, šių metų sausis ir vasaris buvo ganėtinai aktyvūs mėnesiai būsto nuomos rinkoje, nes tam buvo palankūs orai.

„Paprastai tai būna prasčiausi mėnesiai per metus. Nuomos kainos nekilo, gal tik kiek nežymiai kartu su infliacija“, – sakė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Pilies gatvė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Pilies gatvė

Be to, jis dabar taip pat nepastebi kainų korekcijų dėl neaiškios statistikos. Tačiau jau juntamas nuomininkų aktyvumo sumažėjimas.

„Po mėnesio galėsime įžiūrėti aiškesnes tendencijas, tačiau tikėtina, kad jos rodys neigiamas reikšmes“, – apie ilgalaikes pasekmes kalba M.Čiulada.

Krizę junta trumpalaikiai nuomotojai

Tačiau, jo teigimu, aiškesnė situacija matoma su trumpalaike būsto nuoma, kur galioja labiau komerciniai santykiai.

„Drastiškai sumažėjus skrydžių skaičiui ir klientų rezervacijoms, nemažai šios rinkos dalyvių nutraukia sutartis su nuomotojais ar prašo keliems mėnesiams nemokėti nuomos mokėjimų, kol rinkoje atsiras didesnis aiškumas. Tikėtina, kad šioje rinkoje bus greitesnių ir didesnių pasikeitimų“, – įsitikinęs jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas