Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Karas Ukrainoje lėtina NT rinką Lietuvoje: pirkėjai delsia

Nors visų kovo mėnesio duomenų neturėdami nekilnojamojo turto (NT) rinkos specialistai atsargiai vertina situaciją, ženklų, kad NT rinka lėtėja, galima įžvelgti jau dabar: pirkėjai, ypač ieškantys brangesnio būsto ar buto, kaip investicijos, delsia. Prognozuojama, kad dėl karo Ukrainoje būsto įsigijimo sandorių skaičius mažės, o pardavėjai turės nuleisti per pastaruosius dvejus metus užkilusius kainų lūkesčius.
Parduota
Parduota / 123rf.com nuotr.

Pasikeitė pirkėjų nuotaikos

„Ober-Haus“ Rinkos tyrimų vadovas Baltijos šalims Raimondas Reginis 15min pripažįsta, kad kariniai veiksmai Ukrainoje turi įtakos ir visai Lietuvos nekilnojamojo turto rinkai.

„Per pirmąsias karo savaites pasikeitė pirkėjų nuotaikos ir mes pajautėme, kad tikrai stipriai sumažėjo susidomėjimas tiek būstu, tiek komercinėmis patalpomis. Gal trečioji-ketvirtoji karo savaitė yra šiek tiek pozityvesnė, kadangi fiksuojame jau didesnį potencialių pirkėjų skambučių skaičių, tačiau jis vis tiek pastebimai mažesnis nei iki šio karo pradžios“, – sako R.Reginis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Raimondas Reginis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Raimondas Reginis

Pasak jo, šiuo metu dar neturima apibendrintų naujausių nekilnojamojo turto rinkos duomenų, kadangi kovo mėnuo dar nesibaigė.

„Turėdami nekilnojamojo turto rinkos aktyvumo duomenis už šių metų kovo mėnesį, jau galėsime daug objektyviau įvertinti, kokią įtaką turėjo šie įvykiai visai nekilnojamojo turto rinkai“, – vertinti neskuba jis.

Kad pirmosios dienos, prasidėjus karui Ukrainoje, Lietuvos NT rinkoje buvo neramios, pripažįsta ir Mindaugas Statulevičius, Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos prezidentas. Tiesa, jis lygina, kad situacija kiek kitokia nei COVID-19 metu, nes žmonės jaučiasi tvirčiau, tad tie, kurie buvo apsisprendę dėl būsto pirkimo, šios minties neatsisako.

„Kalbant apie būsto rinką stebėjome tokį atstitraukimą nuo domėjimosi būstu. Aišku, labai daug eterio užėmė karo informacija. Bet jau objektyviai matome, kad būstu domėjimasis sugrįžta – skambučių daugiau, daugiau lankomasi interneto svetainėse, į apžiūros turus atvyksta žmonės. Praėjo kelios savaitės ir žmonės grįžta prie apsisprendimo“, – mano jis.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Mindaugas Statulevičius
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Mindaugas Statulevičius

Visgi nors tai, kad gyventojai ir vėl aktyviau apžiūrinėja NT objektus, pastebi ir kiti šios rinkos dalyviai, kalbama, kad priimti naujus sprendimus įsigyti būstą, gyventojai delsia.

Tendenciją, kad pirmosios karo dienos pirkėjus išgąsdino, patvirtina ir paskolų duomenys. Lietuvos banko Makroprudencinės analizės skyriaus vyresnysis ekonomistas Dovydas Poderys 15min teigė, kad pirmomis karo dienomis buvo matomas apie dešimtadaliu sumažėjęs naujų būsto paskolų skaičius, tačiau mažėjimo tendencija buvo stebima ir prieš prasidedant karo veiksmams.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Paskola
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Paskola

Pirminiai indikatoriai rodo, kad rinka labiausiai į situaciją iš tiesų reagavo pirmomis karo dienomis – susidomėjimą būsto įsigijimu indikuojantis peržiūrėtų NT skelbimų skaičius pirmą karo savaitę buvo apie 40 proc. mažesnis nei dieną prieš Rusijai įsiveržiant į Ukrainą, tačiau peržiūrų skaičius greitai pradėjo didėti ir pastarosiomis dienomis jau grįžo į įprastą lygį.

„Kalbėdami su komerciniais bankais girdime, kad pirmosiomis karo savaitėmis susidomėjimas būsto paskolomis buvo prislopęs, o konkrečius skaičius ir statistiką matysime balandį“, – teigia D.Poderys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas