Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaunietis nustebęs: daugiabučio kieme „nuo nulio“ užvirusios garažo statybos – remontas, kuriam nereikia leidimo

2018 m. baigto statyti daugiabučio Vytauto pr. Kaune gyventojas Gintas įsitikinęs, kad jų kieme privalėjo būti įrengta žadėta vaikų žaidimo aikštelė. Tačiau dabar vietoj jos nuo pamatų ėmė kilti garažas. Savivaldybė apie statybas išgirdo pirmą kartą, o jas vykdanti įmonė 15min paaiškino tik atliekanti seno pastato remontą, kuriam leidimo nereikia. Kad tai – tik remontas sutiko ir Statybos inspekcija.
Statybos šalia Vytauto pr. 71A daugiabučio
Statybos šalia Vytauto pr. 71A daugiabučio / Skaitytojo Ginto nuotr.

Į 15min redakciją kreipėsi prieš keletą metų baigto statyti daugiabučio Kauno Vytauto pr. gyventojas Gintas. Kovo 8 dieną, anot jo, kieme užvirė statybos.

„Labai paskubomis, be jokių pamatų, nesilaikant elementarių saugumo reikalavimų, buvo pradėtas mūryti pastatas. Įdomu, koks jo saugumas? Matyt, niekam neįdomu, svarbu paskubomis sulipdyti dėžę, kad parodytų, jog garažas stovi“, – piktinosi Gintas.

Skaitytojo Ginto nuotr./Statybos šalia Vytauto pr. 71A daugiabučio
Skaitytojo Ginto nuotr./Statybos šalia Vytauto pr. 71A daugiabučio

Gyventojai, pasak jo, neva išsiaiškinę, kad darbus organizuoja ta pati įmonė, kuri pardavė daugiabutyje butus – UAB „Etapas“. Įmonės atstovai, kaip tikina Gintas, paaiškinę, kad pagal senus planus toje vietoje esą stovėjęs garažas.

„Niekad ten joks garažas nestovėjo, jo nesimato ir „Google Maps“ palydovo nuotraukose. Kadangi žemė priklauso valstybei, jie, matyt, sugalvojo pastatyti / atstatyti pastatą ir tuomet įgyti teisę žemę privatizuoti“, – nuomonę išsakė Gintas.

Pardavinėdami butus minėtame daugiabutyje, pasak skundo autoriaus, „Etapo“ atstovai pristatinėjo, kad toje vietoje bus įrengta vaikų žaidimo aikštelė.

Kano miesto savivaldybės nuotr./Statybos šalia Vytauto pr. 71A daugiabučio
Kano miesto savivaldybės nuotr./Statybos šalia Vytauto pr. 71A daugiabučio

„Belieka tik spėlioti, kaip daugiabutis buvo „priduotas“ be privalomos vaikų žaidimo aikštelės. Kreipėmės dėl to į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją (Statybos inspekcija) bei Nacionalinę žemės tarnybą (NŽT)“, – teigė į redakciją besikreipęs kaunietis.

Jis užsiminė ir apie šalia stovinčius valstybei priklausančius (valdo „Turto bankas“) garažus, iš kurių vienu neva naudojasi ta pati daugiabutį stačiusi įmonė.

Į savivaldybę dėl leidimo nesikreipta

Kauno miesto savivaldybė 15min informavo, kad statybų valstybinę priežiūrą atlieka Statybos inspekcija. Daugiabučių gyvenamųjų pastatų statybos užbaigimo procedūras taip pat atlieka ši institucija, todėl klausimai dėl neįrengtos vaikų žaidimo aikštelės, savivaldybės teigimu, turėtų būti adresuoti jai.

„Atkreipiame dėmesį, kad žemės sklypai prie priklausinių (statinių, skirtų aptarnauti pagrindinį pastatą, tokių kaip sandėliukai, garažiukai, stoginės ir pan.) atskirai neformuojami. Sklypas, kuriame stovi daugiabutis, yra suformuotas. Projekto, kuriuo buvo suprojektuotas daugiabutis namas, sprendiniuose jokių kitų pastatų statyba tame pačiame sklype nebuvo numatyta. Taip pat topografinėje medžiagoje nebuvo ir esamų garažų. Dėl galimai savavališkų statybų turėtumėte informuoti Statybų inspekciją“, – 15min žurnalistei patarė Kauno miesto savivaldybė.

Statybų į vietą nuvykęs patikrinti Centro seniūnijos seniūnas Marius Švaikauskas teigė, kad patikrinus savivaldybės duomenų bazę matyti, jog leidimas vykdyti darbus šioje vietoje nebuvo išduotas.

„Todėl užfiksavus galimai neteisėtų statybų faktą, kreipėmės į Statybos inspekciją, kad ši atliktų tyrimą“, – 15min pranešė M.Švaikauskas.

Skaitytojo Ginto nuotr./Statybos šalia Vytauto pr. 71A daugiabučio
Skaitytojo Ginto nuotr./Statybos šalia Vytauto pr. 71A daugiabučio

„Etapas Group“ statybų nevykdo

15min žurnalistė dėl vykdomų statybų daugiabučio kieme kreipėsi į „Etapas Group“ bendrovę. Jos direktorius Mindaugas Velička patikino, kad jo valdoma įmonė jokių statybų minimoje vietoje nevykdo.

„Besiribojančiame sklype turėjome nupirkę kelis garažus, kuriuos pardavėme iki daugiabučio statybų pabaigos 2018 metais. Savo butų pirkėjams juos pardavėme neremontavę. „Etapas Group“ neturi jokių sąsajų su šalia esančiu sklypu, neturi jame turto. Žemę pirmumo teise išpirkti turi tik NT valstybės sklype valdantys savininkai“, – dėl statybų bei garažų gretimame sklype paaiškino M.Velička.

Jis patikino, kad tikrai niekam niekuomet nebuvo žadėta įrengti šalia statomo daugiabučio vaikų žaidimo aikštelę. Tai neva galima matyti iš sklypo plano, kuris, kaip priedas, buvo pridedamas prie preliminarių sutarčių su butų pirkėjais.

„Kadangi sklypas labai mažas – tik 7,14 aro, nuo pat pradžių labai aiškiai komunikavome, kad planuojame įrengti daugiau parkavimo vietų, kurių pageidavo pirkėjai. Po namo „pridavimo“ buvo įrengtos papildomos (nei normatyvai numato) parkavimo vietos. Jos perleistos butų pirkėjams. Kitoje Vytauto prospekto pusėje esančiame parke yra bent 3 vaikų žaidimų aikštelės, kuriose galima žaisti. Jei gyventojams dabar labiau reikia vaikų žaidimų aikštelės, o ne parkavimo vietų, gyventojai gali įsirengti ją automobilių stovėjimo aikštelės sąskaita“, – teigė „Etapas Group“ direktorius.

Statybos inspekcija: buvo įregistruotas garažas

Kas gi tuomet toje vietoje ir kokias vykdo statybas? Ar joms duotas leidimas? Ar išties daugiabučio gyventojams nebuvo žadėta vaikų žaidimo aikštelė? Ar ji yra privaloma? Visus šiuos klausimus 15min uždavė Statybos inspekcijai. Šios atstovė informavo, kad pagal Nekilnojamojo turto centrinio duomenų banko išrašą žemės sklype yra 1967 m. įregistruotas garažas.

„Pagal pateiktą 2013 metų lapkričio 7 dienos žemės sklypo planą nustatyta, kad esamo garažo siena sutampa su žemės sklypo, kuriame stovi daugiabutis, žemės sklypo riba. 2014 metais parengtoje teritorijos topografinėje nuotraukoje ši teritorija yra pažymėta kaip užstatyta (stovi statinys). Garažais užstatyta teritorija yra gretimame žemės sklype nei daugiabutis“, – paaiškino Statybos inspekcija.

Statybos inspekcija: šiuo metu naujas statinys nėra statomas.

Šios institucijos atstovė spaudai Rasa Kėkštienė 15min informavo, kad garažo statytojo ir savininko UAB „Sollus“ (garažas anksčiau priklausė UAB „Mana ranga“, kuri vykdė daugiabučio gyvenamojo namo statybas) atstovas paaiškino, jog garažas buvo pavojingos būklės, todėl 2020 metų balandžio 20 dieną buvo gautas Kauno miesto savivaldybės įpareigojimas sutvarkyti statinį, kad jis nekeltų grėsmės bendruomenės saugumui.

„Taigi šiuo metu naujas statinys nėra statomas, yra vykdomi esamo pastato (minėto garažo) kapitalinio remonto darbai, kurių metu vietoj senų sienų mūrijamos naujos“, – paaiškino R.Kėkštienė.

"Etapas Group" pateikto dokumento nuotr./Parkavimo prie Vytauto pr. 71A daugiabučio planas
"Etapas Group" pateikto dokumento nuotr./Parkavimo prie Vytauto pr. 71A daugiabučio planas

Sklypo plane aikštelė buvo numatyta

Pasak jos, 2017 metais parengto projekto „Daugiabučio gyvenamojo namo, Vytauto pr.71A, Kaune, naujos statybos projektas. A LAIDA“ sklypo plane yra numatyta vieta vaikų žaidimo aikštelei (vaikų žaidimo aikštelės įrengimas nedetalizuotas) vakarinėje sklypo dalyje (50 kv. m ploto). Tai teritorija tarp daugiabučio ir šiuo metu remontuojamo garažo.

Daugiabučio gyvenamojo namo statyba, surašant statybos užbaigimo aktą, Statybos inspekcijos duomenimis, yra užbaigta 2018 metų rugpjūčio 16 dieną. Statybos užbaigimo komisijos darbo metu Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC), tikrinantis statinių atitiktį statinio projekto sprendiniams, įgyvendinantiems visuomenės sveikatos saugos teisės aktų nustatytus reikalavimus, dėl vaikų žaidimo aikštelės pastabų neturėjo.

„Statybos inspekcija kreipėsi į statytoją ir NVSC, prašydama pateikti paaiškinimus dėl vaikų žaidimo aikštelės įrengimo. Gavę ir išnagrinėję minėtų subjektų atsakymus, jus informuosime atskiru laišku“, – pažadėjo R.Kėkštienė.

Ji patikino, kad Statybos inspekcija, vadovaudamasi Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros įstatymo 25 straipsnio 6 dalies 1 punktu, skundų ar pranešimų dėl statybos užbaigimo aktų <...> nenagrinėja, jeigu nuo akto <...> priėmimo praėjo daugiau kaip 1 metai, išskyrus atvejus, kai dėl šių dokumentų išdavimo, surašymo ar patvirtinimo arba administracinio sprendimo teisėtumo teisėsaugos institucijos atlieka tyrimą arba yra įtarimų, kad yra pažeistas viešasis interesas.

„Atsižvelgiant į tai, 2018 metų rugpjūčio 16 dieną išduoto statybos užbaigimo akto teisėtumas nebus nagrinėjamas“, – pabrėžė Statybos inspekcijos atstovė.

Ne stato, o remontuoja – leidimas nereikalingas

15min žurnalistė susisiekė su UAB „Sollus“ direktoriumi Justu Miškiniu. Jis paaiškino, kad jo valdoma įmonė minėto daugiabučio statybų nevykdė, tik 2019 metų birželio 6 dieną įsigijo garažą su daugiabučiu besiribojančiame žemės sklype.

„Garažas įteisintas ir legalus. Jo remontas nėra staigus ar atsitiktinis. Kadangi jis buvo avarinės būklės, mes planavome jį remontuoti dar praėjusiais metais, bet, prasidėjus šalčiams, darbus teko nukelti. Atšilus orams, tęsėme juos.

Kadangi tai nesudėtingas statinys (19 kv. m garažas), remontui statybos leidimas nėra reikalingas, juo labiau – informavimas gretimo sklypo savininkų. Visi kiti garažų savininkai remonto darbus atliko pernai. Mes tiesiog nespėjome dėl orų.

Turėjome remontuoti, nes 2020 metų balandžio 20 dieną gavome Centro seniūnijos raštą dėl nepriežiūros (redakcijai šis raštas, įpareigojantis suremontuoti avarinės būklės garažą, buvo susipažinimui atsiųstas – aut. past.)“, – apie šiuo metu vykdomus remonto darbus teigė J.Miškinis, redakcijai atsiuntęs ribų planą su pažymėtu įmonei priklausančiu garažu.

Jis patikino, kad įmonė šiuo metu neturi tikslo išpirkti sklypo iš valstybės, nors tokia teisę ir turėtų, nes yra turto savininkas.

Garažo niekas neužėmęs

Aiškumo dėl besiribojančių sklypų ir ant jų stovinčių pastatų kiek bandė įnešti ir „Turto banko“ atstovas spaudai Tomas Bagdonas. Adresu Vytauto pr. 71B „Turto bankas“, jo teigimu, garažų masyve valdo du valstybei priklausančius garažus. Juos ateityje bus norima parduoti. Kiti ten stovintys garažai priklauso privatiems asmenims ir vietos savivaldai.

„Pati situacija su sklypu yra komplikuota. Prieš keletą metų „Turto bankas“ ėmėsi iniciatyvos ir kreipėsi į NŽT, bandydamas suformuoti žemės sklypą, kad būtų aišku, kuriam garažo savininkui kuri sklypo dalis priklauso. Deja, to padaryti nepavyko, nes paaiškėjo, kad dalis garažų nėra įregistruoti, o kol nėra įregistruoti ant žemės stovintys statiniai, tol negalima jiems priskirti sklypo dalies.

Paprasčiau sakant, kol sklypas nėra suformuotas, nėra aišku, kuri dalis yra kurio savininko – kuri yra valstybės, kuri savivaldos, o kuri gyventojų. Kreipėmės į kitų garažų savininkus, kad būtų užbaigta statinių registracija. Kai ji bus baigta, kiekvienam statiniui bus priskirta žemės sklypo dalis“, – paaiškino „Turto banko“ atstovas.

Sulaukus iš vietos gyventojų informacijos apie galimą naudojimąsi valstybės turtu, „Turto banko“ specialistai patikrino valstybei priklausančius garažus. Gyventojo Ginto išsakyti faktai apie galimą neteisėtą naudojimąsi valstybės turtu nepasitvirtino.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas