Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno Nemuno salos tiltai bus kuriami pagal „360“ projektą

Kauno Nemuno sala su abiejomis upės krantinėmis bus sujungta dviem naujais pėsčiųjų ir dviračių tiltais, kuriuos projektuos architektų komanda KILD – Ivane Ksnelašvili, Petras Išora, Dominykas Daunys – ir transporto, infrastruktūros projektavimo įmonė „TEC Infrastructure“. Jų projektas „360“ laimėjo Kauno miesto savivaldybės rengtą konkursą.
Iš paukščio skrydžio
Iš paukščio skrydžio / „TEC Infrastructure“ nuotr.

Pėsčiųjų-dviračių jungtis tarp abiejų Nemuno krantinių ir Nemuno salos, pagal laimėjusią koncepciją, bus sudaryta iš dviejų arkinės konstrukcijos tiltų – mažesniojo, jungiančio salą su Senamiesčiu bei Naujamiesčiu, ir didesnio – iš salos vedančio į H. ir O.Minkovskių gatvę.

Abiejų tiltų prieigose numatytos papildomos viešosios erdvės – amfiteatrai, iš kurių bus galima stebėti aplinkinę panoramą 360 laipsnių kampu.

„TEC Infrastructure“ nuotr./Vaizdas iš paukščio skrydžio
„TEC Infrastructure“ nuotr./Vaizdas iš paukščio skrydžio

„Centrinės tiltų dalys tuo metu projektuotos taip, kad šioms miesto panoramoms turėtų kuo mažesnį poveikį. Didysis tiltas per pagrindinę upės vagą kurs plonos tiesės įspūdį, – rašoma žiniasklaidai išplatintame pranešime.

– Nuo vandens paviršiaus abu tiltai bus pakelti tik tiek, kad netrukdytų laivybai, o jų estetinis vientisumas išryškinamas nenaudojant tarpinių atramų bei ansambliškai integruotų viešų erdvių architektūrine išraiška. Projekto pagrindinis konstruktorius Vilius Karieta drauge su architektais nugludino architektūrinius ir techninius projekto sprendimus.“

„TEC Infrastructure“ vadovas Arūnas Ruokis tikina, kad Kauno Nemuno sala yra unikali vieta, kurią verta kuo labiau atverti miestui, įtraukti į jo socialinį ir kultūrinį gyvenimą.

„Naujoji pėsčiųjų bei dviračių tiltų jungtis paskatins šiuos procesus, praplės miestą, o jo gyventojams ir svečiams suteiks daugiau judėjimo laisvės, erdvių džiaugtis ir grožėtis Kauno panoramomis. Puiku, kad galime prie to prisidėti ir daryti tai dirbdami kartu su profesionaliais, aktualių idėjų nestokojančiais ir savo talentą tarptautiniu mastu jau įrodžiusiais partneriais“, – dėsto jis.

KILD komandos narys architektas Petras Išora pažymi, kad kuriant naujosios krantinių ir salos jungties koncepciją siekta išryškinti vietos kontekstą, akcentuojant tiltus pratęsiančias viešąsias erdves, o patiems tiltams renkantis santūresnius architektūrinius sprendimus. Anot jo, kartu jie turėtų užtikrinti patogų ir sklandų judėjimą tarp salos ir skirtingų miesto dalių.

„Pagal mūsų siūlomą idėją, salos ir krantinių jungtis ne tik atveria naujas galimybes pėsčiųjų ir dviračių judėjimui, tačiau ir kuria viešas erdves pabūti, atsikvėpti, susitikti ir pamatyti miestą – pabrėžiame tiek Senamiesčio, tiek Nemuno salos ir Aleksoto krantinių panoramas. Tiltų architektūriniai sprendimai, nors yra šiuolaikiški ir minimalistiniai, bet kartu sujungiant pusiau atviros arkinės santvaros konstrukcijos bei techniškų detalių estetinę raišką, nurodo ir į čia anksčiau veikusį uostą bei jo infrastruktūrą. Savo sprendimus taip pat derinome prie numatytos Nemuno salos plėtros, čia planuojamų statybų“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas architektas.

Planuojama, kad Nemuno saloje ateityje įsikurs M.K.Čiurlionio koncertų centras, Nacionalinis mokslo ir inovacijų centras „Mokslo sala“.

Šiuo metu čia veikia „Žalgirio“ arena, yra įrengtos rekreacinės erdvės.

Konkurso laimėtojai su Kauno miesto savivaldybe artimiausiu metu žada pasirašyti sutartį ir pradėti naujosios Nemuno pėsčiųjų ir dviračių jungties detalaus projektavimo darbus. Laimėtojams taip pat atiteko premija – 8 tūkst. eurų.

Iš viso konkurse varžėsi 7 Kauno Nemuno salos tiltų tiesimo projektai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito