Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaušpėdai pasiekė taiką: atsiėmė ieškinį prieš Lietuvos architektų rūmus

Algirdas ir Vilija Kaušpėdai atsiėmė ieškinį prieš Lietuvos architektų rūmus (LAR) bei architektus R.Mažeiką, R.Mažeikaitę-Petraitienę ir A.Mačiulį. Žymūs architektai praėjusių metų lapkritį kreipėsi į teismą siekdami užginčyti Lietuvos architektų rūmų Profesinės etikos tarybos (PET) sprendimą, kad jie pažeidė Autorinių ir gretutinių teisių įstatymą, pasisavinę kitų architektų darbą. A.Kaušpėdas 15min sakė, kad su minėtais architektais buvo pasiektas taikus susitarimas. Tačiau Rita Mažeikaitė-Petraitienė teigė, kad susitarimas buvo pasiektas ne su Kaušpėdų šeima, o daugiabučių, dėl kurių buvo kilęs ginčas, statytojais.
Algirdas Kaušpėdas su žmona Vilija
Algirdas Kaušpėdas su žmona Vilija / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Rūmų duomenimis, architektai ginčą išsprendė taikiai ir pasiekė susitarimą. Tai 15min patvirtino ir A.Kaušpėdas, kuris sakė, kad su kitais architektais buvo išsiaiškinta, kad darbai – skirtingi.

„Radome būdą susitarti su savo oponentais taikiai. Tai yra su Rita Mažeikaite ir kitais (R.Mažeika, R.Mažeikaitė-Petraitienė, A.Mačiulis – 15min past.), su kuriais buvo mūsų ginčas. Priėjome prie išvados, kad visos pusės suprato vienas kitą, neturi nei vienas kito etikai pretenzijų, nei autorinėms teisėms kokių nors pretenzijų. Tai yra du skirtingi autoriniai darbai. Mes pasirašėme taikos susitarimą. Tokiu būdu, kadangi dingo visas ginčo objektas, nusprendėme atšaukti savo ieškinį, kur, mūsų galva, buvome truputį neteisingai nubausti“, – 15min aiškino jis.

R.Mažeikaitė-Petraitienė 15min informavo, kad situacija buvo kiek kitokia. Architektai taikos sutartį pasiekė su Vilniaus miesto savivaldybės administracija ir bendrove „Spaineta“, dėl kurios statomų daugiabučių buvo kilęs ginčas.

Taikos sutartyje nurodoma, kad architektai R.Mažeikaitė-Petraitienė ir R.Mažeika atsisako visų reikalavimų, kuriuos kėlė civilinėje byloje. Tačiau „Spaineta“ buvo įpareigota sumokėti architektams 25 tūkst. eurų sumą.

„Buvome iškėlę ieškinį Vilniaus miesto savivaldybei. Tretysis asmuo buvo UAB „Spaineta“ ir VTPSI. Atitinkamai sustojo statyba ir jos pridavimas į eksploataciją bei butų pardavimas. Nė vienas notaras neregistravo sandorių. Taip pat pradėtas, vėliau nutraukta ir vėl atnaujintas ikiteisminis tyrimas.

Statytojo situacija buvo visiškai beviltiška, ko pasekoje jis pasiūlė taiką ir žalos padengimą. Vienas iš mūsų reikalavimų buvo Kaušpėdų ieškinio atsiėmimas. Taigi pasirašėme taikų susitarimą skirtinguose kambariuose, nes Kaušpėdai nedrįso mums į akis pasižiūrėti. Apie jokį pastatų panašumą ar nepanašumą net nebuvo diskutuota, nes per dvejus metus nei vienas iš Kaušpėdų iki pat šios dienos nepaskambino, nebendravo jokiomis kitomis priemonėmis. Aš jų gyvų net akyse nesu mačiusi. Visus santykius glaistė ir sprendė statytojas. Didelė jam pagarba už drąsą, kompetenciją ir atvirumą.

Mes pateikėme LAR raštą, kad neturime Kaušpėdams pretenzijų dėl intelektinės nuosavybės, bet taip yra todėl, kad statytojas padengė žalą“, – 15min situaciją nupasakojo R.Mažeikaitė-Petraitienė.

Donato Klimo nuotr./Algirdas Kaušpėdas su žmona Vilija
Donato Klimo nuotr./Algirdas Kaušpėdas su žmona Vilija

15min primena, kad lapkričio viduryje Architektų rūmų profesinės etikos taryba išplatino nutartį, kurioje skelbia, kad A.Kaušpėdas ir V.Kaušpėdienė pažeidė profesinę etiką. Žymūs Lietuvos architektai kaltinami pažeidę Autorinių ir gretutinių teisių įstatymą, pasisavinę kitų architektų darbą.

Dėl pažeidimų PET kreipėsi į Architektų profesinio atestavimo komisiją ir rekomendavo A.Kaušpėdui bei V.Kaušpėdienei stabdyti architekto kvalifikacijos atestato galiojimą iki 6 mėnesių laikotarpiui.

Praėjusių metų lapkritį A. ir V.Kaušpėdai kreipėsi į teismą ir sakė, kad tokiu būdu bus bandoma apginti orumą. Dėl to LAR Profesinės etikos tarybos sprendimo vykdymas buvo sustabdytas.

Dabar A.Kaušpėdas sakė, kad apie taikų susitarimą yra pranešta Architektų rūmams ir jie sieks, kad kvalifikacijos atestato galiojimas nebūtų stabdomas.

„Parašėme laišką siekdami taikos ir su Architektų rūmais, kad visgi ir čia kažkaip taikiai susitartume, ir visą šitą klausimą baigtume“, – 15min sakė jis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Algirdas Kaušpėdas su žmona Vilija
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Algirdas Kaušpėdas su žmona Vilija

LAR atstovė spaudai Miglė Angelou 15min teigė, kad Rūmai buvo informuoti apie pasiektą taikos susitarimą. Ar bus stabdomas V. ir A. Kaušpėdų kvalifikacijos atestato galiojimas, iš naujo spręs Architektų profesinio atestavimo komisija.

Skandalas architektų bendruomenėje kilo dėl sostinės Lvovo gatvėje bendrovės „Spaineta“ statomų daugiabučių. Šalia Konstitucijos prospekto nuo šių metų pradžios statomi du 6 ir 9 aukštų namai, kuriuose suprojektuota 90 1,5–3 kambarių, 39–74 kv. m ploto butų, taip pat trys komercinės patalpos. Rinkodara ir pardavimais besirūpinanti nekilnojamojo turto paslaugų bendrovė „Ober-haus“ skelbė, kad statybų darbai bus baigti 2018 metų birželį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas