Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Ketinama supaprastinti ir pagreitinti statybos leidimų išdavimą

Aplinkos ministerijos rengia Statybos įstatymo pataisas, kurių tikslas – pagerinti statybų kokybę ir išspręsti opiausias statybų dalyviams kylančias problemas. Viena jų – statybos leidimo išdavimo procedūra. Pagal dabar galiojančius teisės aktus statyti ketinantys gyventojai tai daryti leidžiančio dokumento turėjo laukti nuo 10 iki 45 dienų – įstatymo pataisomis planuojama šiuos terminus sutrumpinti kone perpus. Siekiama sumažinti ir institucijų, į kurias dėl minėto dokumento reikia kreiptis, skaičių. Aplinkos viceministrė Daiva Matonienė teigė, kad statybų kokybė nuo šių sprendimo suprastėti tikrai neturėtų, tai – tiesiog nereikalingos biurokratinės naštos sumažinimas.
Statybos Klaipėdos piliavietėje
Statybos Klaipėdos piliavietėje / L. Sėlenienės nuotr.
Temos: 1 Daiva Matonienė

Didesnė kokybė

Viceministrės Daivos Matonienės teigimu, Statybos įstatymo pakeitimų ir papildymo tikslas – išspręsti šiuo metu statyti norintiems gyventojams ir investuotojams kylančias problemas bei dar labiau pagerinti statybų kokybę.

Rengiamose įstatymo pataisose numatyta, visų pirma, padidinti projektų ekspertizės svarbą. Pagal dabar galiojančius teisės aktus ekspertai nėra įtraukti į statybos dalyvių sąrašą, todėl neretai jie neprisiima atsakomybės už projektą. Įstatymo pakeitimais siekiama įvesti ekspertų atsakomybę už projektą, o tai pagerintų ir darbo kokybę.

Svarbiausias statyti ketinantiems gyventojams ir investuotojams, kad rengiamose Statybos įstatymo pataisose ketinama sutrumpinti statybas leidžiančio dokumento išdavimo tvarka.

Ne ką mažiau svarbiu pakeitimu viceministrė įvardijo statybos rangovų atsakomybės didinimą. Siekiant geresnės statybos darbų kokybės, siūloma užtikrinti rangovo garantinių įsipareigojimų prievolę pirmiems 2 metams, per kuriuos daugiausiai išryškėja blogai atliktų darbų. Taip, anot D.Matonienės, siekiama ginti ir gyventojų interesus, kad šie išryškėjus brokui, bet rangovui vengiant taisyti defektus ar bankrutavus, turėtų kur kreiptis dėl žalos atlyginimo.

Sutaupys laiko

Vis dėlto, bene svarbiausias statyti ketinantiems gyventojams ir investuotojams, kad rengiamose Statybos įstatymo pataisose ketinama sutrumpinti statybas leidžiančio dokumento išdavimo tvarka.

Aplinkos viceministrė tikino, kad be svarbiausio tikslo – kokybės gerinimo, atsižvelgta ir į statytojams bei investuotojams tenkančią biurokratinę naštą. „Siūloma sutrumpini ir paprastinti statybas leidžiančio dokumento išdavimo tvarką. Tinkamą priežiūra ir kokybę galima užtikrinti ir sumažinus terminų bei institucijų, į kurias turi kreiptis statytojas, skaičių. Taip bus sutaupyta ir pinigų, ir laiko, o taip pat palengvės ir pačių institucijų darbas“, – teigė D.Matonienė.

Pagal dabar galiojančius teisės aktus statyti ketinantis gyventojas ar investuotojas statybų leidimo laukti gali nuo 10 iki 45 darbo dienų. Rengiamose įstatymo pataisose šis terminas ketinamas sutrumpinti beveik perpus – kad ketinantiems statyti reikiamo dokumento netektų laukti ilgiau nei 26 darbo dienų.

Ketinama mažinti ir institucijų, kurias norintysis gauti statybą leidžiantį dokumentą, turi aplankyti. Iki šiol jų būdavo 17, patvirtinus įstatymo pakeitimus, būtų 8.

„Tikimės, kad šie įstatymo pakeitimai ir papildymai padės užtikrinti tiek paties statinio, tiek statybų proceso kokybę, o taip pat sutrumpins statytojų turimą įveikti kelią nuo idėjos iki leidimo ją realizuoti“– kalbėjo D.Matonienė.

Aplinkos ministerija primena, kad visos statybos turi būti vykdomos laikantis įstatymuose numatytų reikalavimų ir suderinus su specialistais bei reikiamomis institucijomis. Netinkamai vykdomos statybos kelia grėsmę ne tik žmonėms, aplinkinėms teritorijoms, bet ir gamtai. Būtina užtikrinti, kad statybos nedarytų žalos nei žmonių gyvenimo kokybei, nei aplinkai, nei kultūros ar paveldo objektams.

Parengta bendradarbiaujant su LR Aplinkos ministerija

AM-logo-bendras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius