Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kinijos NT milžinės „Evergrande“ skolų problemos jau ima daryti poveikį finansų rinkoms

Kinijos nekilnojamojo turto milžinės „Evergrande“ likvidumo problemos, apie kurias ji paskelbė anksčiau šią savaitę, jau ima daryti poveikį finansų rinkoms, rašo agentūra „Bloomberg“.
Banknotas
Banknotas / 123RF.com nuotr.

Bendrovės akcijų kursas Honkongo biržoje ketvirtadienį smuko 6,4 procento. Kitų dviejų nekilnojamojo turto sektoriaus bendrovių – „Country Garden Holdings“ ir „Sunac China Holdings“ – akcijos atpigo atitinkamai 7,2 ir 11,3 procento. Šią savaitę abiejų šių bendrovių kapitalizacija sumažėjo po daugiau kaip 21 procentą.

Tuo tarpu Kinijos emitentų didelės rizikos obligacijų JAV doleriais pajamingumas gana sparčiai didėja.

„Tai nebeapsiriboja vien nekilnojamojo turto rinka, bendra finansų rinkų nuotaika yra gana prasta“, – pareiškė turto valdymo bendrovės „Aberdeen Standard Investments“ investicijų valdytoja Elizabeth Kwik per „Bloomberg“ televiziją.

Pagrindinių „Evergrande“ kreditorių sąraše yra tokių bankų, kaip „China Minsheng Banking“, „Agricultural Bank of China“ ir „Industrial & Commercial Bank of China“. Bankų paskolos ir kitos iš finansų įmonių pasiskolintos lėšos sudaro apie 81 proc. visos „Evergrande“ 335,5 mlrd. juanių (52 mlrd. JAV dolerių) skolos, už kurią jai dar reikia šiemet sumokėti palūkanas.

Antradienį „Evergrande“ pranešė pasisamdžiusi konsultantus, kuriems pavesta išnagrinėti skolos restruktūrizavimo galimybes. „Bloomberg“ šaltinių duomenimis, Kinijos valdžia pagrindinius bendrovės kreditorius įspėjo, kad ji jau rugsėjo 20 dieną negalės atlikti tą dieną mokėtinų paskolų palūkanų.

Padėtis Kinijos bankų sektoriuje tebėra gana stabili, o tarpbankinių paskolų palūkanų normos daugmaž atitinka pastarojo meto vidurkius ir tai rodo, kad likvidumo apimtis finansų sistemoje yra pakankama.

Tačiau kai kurie bankai kaupia savo sąskaitose juanius ir už tai moka palūkanas, kurių normos yra didžiausios per beveik ketverius metus. Tai gali būti ženklas, kad jie rengiasi „likvidumo krizei“, rašo „Bloomberg“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas