Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ko akys nemato: kaip grandioziniai pastatai apsaugomi nuo drėgmės iš dangaus ir požemių?

Nemažai bendrovių su nekantrumu laukia birželio, kuomet bus baigta įspūdingo „Vastint“ projektas „Business Garden Vilnius“. Kai visi džiaugsis pastatu su žaliuojančiomis zonomis ant jo, o po juo statys savo automobilius požeminėje stovėjimo aikštelėje, kai kurie paklaus, kaip šis žmogaus kūrinys apsisaugo nuo atmosferos ir požemių drėgmės?
„Vastint“ projektas „Business Garden Vilnius“
„Vastint“ projektas „Business Garden Vilnius“ / Partnerių nuotr.

Tai tikrai įvairiais aspektais ambicingas statinys, kuriame 42 tūkst. kvadratinių metrų skirti įvairiems biurams, o požeminei stovėjimo aikštelei – 13 tūkst. Šįkart – šiek tiek apie tai, ko plika akimi niekas nepamatys, tačiau tikri inžinieriai įvertins su pagarba.

Statinių naudotojai plika akimi nemato hidroizoliacinių sprendimų, kurie leidžia automobiliams stovėti po žeme ir nepaskęsti po didžiausių liūčių ar polaidžių. Taip pat smalsu, kaip drėgmės reikalaujantys žolynai bei parkai ant pastato kuo puikiausiai klesti, tačiau nepakenkia statybinėms konstrukcijoms?

Drėgmė – iš viršaus ir apačios

Plačiau susipažinti su šio verslo centro hidroizoliacijos subtilybėmis padėjo UAB „Icopal“ vadovas Ramūnas Pajarskas. Būtent ši bendrovė tiekė hidroizoliacines medžiagas, o darbus atliko UAB „Daistatus“ patyrę meistrai ir tam naudojo reikalingas medžiagas minėtame „Vastint“ statomame objekte.

Partnerių nuotr./„Vastint“ projektas „Business Garden Vilnius“
Partnerių nuotr./„Vastint“ projektas „Business Garden Vilnius“

Jau dabar skelbiama, kad „Business Garden Vilnius“ bus vienas novatoriškiausių verslo parkų. Čia persipins architektūra, išmanumas, ekologija ir siekis išpildyti „LEED Platinum" kategorijos pastatų sertifikavimo reikalavimus. Ko čia tik nebus: konferencijų salės, restoranai, kavinės, knygynas, neformalių renginių, susitikimų ir laikinų darbo vietų erdvė.

„Visas projektas planuojamas baigti kitų metų birželį, o mūsų darbas jau baigtas. Mes atliekame tai, kas iš išorės nesimato, tačiau nuo kokybiškos hidroizoliacijos labai priklauso žmonių gerbūvis ir pastato ilgaamžiškumas“, – kalbėjo „Icopal“ vadovas.

Minėtame verslo parke bendrovė turėjo du didžiausius iššūkius, su kuriais pavyko susidoroti. Pirmiausia reikėjo įrengti požeminės stovėjimo aikštelės ir kitų čia esančių patalpų hidroizoliaciją. Kitas ne mažesnis iššūkis – ant pastato esančių žaliųjų zonų pritaikymas. Juk augmenijai ant stogo nuolat reikės vandens, kurio pastatui nereikia.

Naro kostiumas pastato pamatams

Specialistai žino, kad statybos darbai po žeme gerokai skiriasi nuo antžeminės statinio dalies. Kaip vaizdžiai pasakoja pašnekovas, iš esmės reikia pastato pamatus tarsi aprengti sandariu „hidrokostiumu“ kuris neleidžia į pastato vidų ir jo konstrukcijas patekti drėgmei. Tai labai svarbu tolesniam statinio eksploatavimui.

Toliau – gryna fizika. Gruntas ištiriamas ir nustatoma, kokiame gylyje glūdi gruntiniai vandenys. Jei jie pakankamai žemai, tuomet pakanka nuo drėgmės izoliuoti pamato vertikalias konstrukcijas. Kitaip tariant – sienas. Logiška. Pro jas lietaus ar potvynių vanduo neprasisunks, o gruntinis iki grindų nepakils.

Partnerių nuotr./„Vastint“ projektas „Business Garden Vilnius“
Partnerių nuotr./„Vastint“ projektas „Business Garden Vilnius“

Žymiai daugiau darbo ir išmonės prireikia, kai gruntiniai vandenys yra arba gali pakilti aukščiau už norimą pastato gylį – visa į požemius įleista pastato dalis turi būti nepralaidi vandeniui.

Minėto verslo centro antžeminėje pastato dalyje, tiesiai virš parkingų įrengtos žaliosios zonos reikalauja dar kitokio išmanymo. Kaip teigė pašnekovas, tenka įdėti daug pastangų ir kruopščiai dirbti, kad atmosferos krituliai nueitų savu keliu, o augmenijai reikalinga drėgmė išliktų ten, kur jos reikia.

R.Pajarskas primena, kad bendrovė turėjo ir išpildė jau ne vieną ambicingą projektą. Juos pavyksta įgyvendinti, nes visiems atvejams randamas tinkamiausias sprendimas – pritaikomos įvairios poliesteriu armuotos SBS modifikuotos bituminės dangos ir kitos reikiamos medžiagos.

Skirtingo dydžio pastato korpusams yra sukurtos specialios deformacinės siūlės, o du bituminės dangos sluoksniai dažniausiai būna skirtingi. Virštutinis „Graviflex“ – atlieka dvigubą funkciją: tai yra hidroizoliacijos sluoksnis ir kartu danga atspari šaknų išaugimui. Šią dangą privalu įrengti virš apželdintų zonų. Apatinis bituminės dangos sluoksnis „Ultranap“ yra ypač tvirta danga skirta pamatų ir požeminių pastato konstrukcijų hidroizoliacijai. Toks derinys puikiai sukimba su dengiamu paviršiumi ir tarpusavyje.

Drėgmė trumpina pastato amžių

„Iš tiesų daugeliui nesusidūrusių su požeminiais statiniais kyla įvairių klausimų, o vėliau ir problemų. Rodos, paslėpei po žeme ir pamiršai? Jei varva stogas, gali užtaisyti skylę ir viskas vėl bus gerai. Čia viskas gali būti daug sudėtingiau“, – kalbėjo vadovas.

Tik pabandykite įsivaizduoti – jei požeminėse patalpose pro vieną sienos vietą sunkiasi vanduo, tai tikrasis nesandarumas gali būti visai kitoje vietoje. Todėl geriausia ir ekonomiškiausia apie hidroizoliaciją pagalvoti prieš pamatų statybas, o ne po jų.

Partnerių nuotr./„Vastint“ projektas „Business Garden Vilnius“
Partnerių nuotr./„Vastint“ projektas „Business Garden Vilnius“

Žinoma, yra priemonių apsaugoti požemines patalpas nuo gruntinio ar polaidžio vandens ir po statybų, tačiau tuomet darbas bus žymiai sudėtingesnis, o išlaidos gali būti didesnės.

Nesandarūs ir užlieti rūsiai – Lietuvoje gana dažna problema. Taisyti klaidas visada sunkiau, nei jų tiesiog išvengti. Specialistai pastebi, kad hidroizoliacijos klaidų yra ne tik senos statybos objektuose. Jų galima rasti ir moderniuose statiniuose.

Paklausite, kodėl žmonės tiesiog neatsisako požeminių patalpų? Sklypai mieste dažniausiai būna gana brangūs, todėl stengiamasi kuo efektyviau išnaudoti visą plotą. Štai kodėl pastatai tįsta ne tik aukštyn, bet ir gilyn. Jei galime automobilius statyti po pastatu, tuomet šalia pastato turėsime žalią skverą visų mūsų poilsiui

Tai tik vienas iš ekonominių paskaičiavimų. Drėgmė pastato pamate – tai ne tik vandens pilnas rūsys. Vanduo gali gadinti įvairias metalines, betonines konstrukcijas, įvairias vidaus apdailos dangas ir kitas medžiagas. Tai reiškia mažesnį pastato tarnavimo laiką. Be to, jei pro pamatus nuolat sunkiasi vanduo, netruksime sulaukti ir pelėsio. Paprastai neizoliuotų pamatų drėgmė kapiliarais linkusi kilti aukštyn.

Būstams ir gamykloms

Kai kalbame apie kokybiškai sumontuotą „BMI Icopal“ hidroizoliaciją, tai turime omenyje ne tik pamatų apsaugą nuo drėgmės, bet ir stogo dangas. Daugiabučiams, biurams, terminalams, sandėliams, gamykloms ar kitiems komerciniams pastatams dažniausiai naudojama bituminė ir sintetinė stogo dangos. Žinoma, yra atskira gaminių linija ir šlaitiniams gyvenamųjų namų stogams.

Kaip vyksta darbai? Meistrai ant stogų išvynioja ir suklijuoja bituminės dangos ritinius. Yra įvairiausi sprendimai stogų kraštams, kaminams ar kitiems nelygumams izoliuoti. Taip pat įrengiamos vietos, kuriomis galima vaikščioti.

Bituminės dangos yra mažiau jautrios įvairiems pažeidimams ne tik dėl savo storio, bet ir dėl to, jog klojami du sluoksniai. Reikia pažymėti, kad įprasta bituminė danga rulonuose būna skirtingos sudėties. Pietiniuose ir šiauriniuose kraštuose naudojama danga skiriasi savo sudėtimi ir savybėmis.

Sintetinės dangos įrengiamos greičiau ir paprasčiau, tačiau jos yra vieno sluoksnio, todėl gali būti lengviau pažeidžiamos. Šioms dangoms pritvirtinti nereikia naudoti dujų

Abiejų tipų stogai dažniausiai puikiai tarnauja ilgus dešimtmečius. Danga dažniausiai pažeidžiama, jei pastoviai vaikštoma ne tam skirtose vietose arba neapgalvotai ant stogo rengiamos kitos konstrukcijos. Pavyzdžiui – reklaminiai stendai, šildymo – vėdinimo įranga ir panašūs darbai.

Kai netrukus vaikščiosime po „Business Garden Vilnius“, vargu ar pagalvosime, kodėl po liūties požeminėje stovėjimo aikštelėje jūsų automobilis nepaskendo. Taip pat nesistebėsime, kodėl virš šios aikštelės žaliuojantys augalai klesti ir nekenkia pastatui. Ne, jie tikrai ne dirbtiniai. Tiesiog meistrai puikiai panaudojo tam skirtas medžiagas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas