Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokia senų balkonų „reinkarnacijos“ kaina?

Nedidelis keturaukštis Akmenėje skaičiavo jau 45 savo gyvavimo metus, kai buvo nuspręsta jį modernizuoti. Namo atnaujinimą iniciavusi šio namo bendrijos pirmininkė Vita Marcelionienė neslepia – daugiabučio problemos buvo akivaizdžios ne tik jo gyventojams, bet ir visiems, kas pamatydavo senus namo balkonus: „Buvo net avarinės būklės, išsikreipusių balkonų“, – pasakoja ji. Šiandien šio daugiabučio gyventojai turi ne tik visiškai naujus, bet ir didesnius balkonus, o šildymo kaina name sumažėjo daugiau nei 50 proc.
Balkonai Šv.Stepono gatvėje.
Balkonai. Asociatyvinė nuotr. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Griovėm viską!”

„Tvarkėme ir susitvarkėme. Dabar vaikščiojame aplink, džiaugiamės“, – nuotaikingai pasakoja V. Marcelionienė. Trumpai pristatydama daugiabučio biografiją, pašnekovė pripažįsta: „Nepasakyčiau, kad jis buvo „kaip po karo“, bet jau panašiai. Mūsų daugiabutis – vienas pirmųjų, pastatytų mieste.“

Tarp didžiausių namo problemų buvo ne tik pasvirę balkonai, bet ir seni vamzdynai bei šildymo sistema. Todėl modernizacijos poreikis buvo labai didelis. „Griovėm viską“, – juokais apibendrina pašnekovė.

„Su projektu mes labai nenuspiginome, – pastebi namo bendrijos pirmininkė. – Daug konsultavomės su projektuotojais, teiravomės, ką galėtume daryti, ko ne. Po to visi drauge svarstydavome, kokių sprendimų norėtume. Principas buvo toks – jeigu galima, kodėl nepadarius?“.

Pasigamino naujus balkonus

Didžiausių pertvarkų vis dėlto reikėjo ne namo inžinerinėms sistemos, bet balkonams. Jų sudėtinga būklė privertė priimti gana drąsų sprendimą nupjauti senuosius balkonus ir sumontuoti naujus.

„Nepasakyčiau, jog bloga senųjų balkonų būklė labai padidino investicijų plano kainą. Tačiau nauji balkonai kainavo nemažai. Vienas balkonas – maždaug 2 896 eurų (10 tūkst. litų). Kai senieji balkonai buvo nuimti, ant metalinių konstrukcijų buvo išlieti nauji. Aišku, norėjome kokybiškų, be to, pasirinkome veidrodinius langus. Tai taip pat prisidėjo prie kainos. Bet džiugina tai, kad naujieji balkonai didesni. Senieji buvo 80 cm, o naujieji siekia 1 metrą ir 30 cm. Mes norėjome dar labiau plėstis į priekį, bet to neleidžia normatyvai“, – gyvai dėsto pašnekovė.

Abejonių kėlė tik vėdinimas

Dar vienas sprendimas, kurį priėmė namo gyventojai – apšiltinti išorines sienas ne polistirolu, o akmens vata. „Nusprendėme, kad taip sienoms bus geriau kvėpuoti“, – sako pirmininkė.

V. Marcelionienė atsimena, kad investicijų plano ir techninio projekto bei kitų reikalingų dokumentų rengimas užtruko maždaug metus. Pastebi, kad nemažai diskusijų sukėlė vėdinimo klausimas: „Svarstėme, ar jo tikrai reikia. Galiausiai apsisprendėme ir dabar turime rekuperacinę sistemą, kuria labai džiaugiamės.“

Daugiabučio atnaujinimo darbai taip pat šiek tiek nusitęsė, bet bendrijos pirmininkė pabrėžia, jog su rangos darbus atlikusia įmone pavyko sutarti draugiškai: „Aišku, kartais nusileisdavome mes, kartais – jie. Taip ir pavykdavo pasiekti protingą kompromisą“, – šypsosi pašnekovė.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento