Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Konkursas „Už darnią plėtrą“: iššūkiu tapęs netipinis biurų pastatas Kaune

Logistikos ir jūrų uosto terminalo paslaugų „Klaipėdos terminalo grupė“ (KTG) Kaune ieškojo vietos administracijai, nusižiūrėjus pastatą kilo idėja rimtesniam projektui. Dabar „ALIA verslo centras“ pretenduoja tapti geriausiu komerciniu projektu konkurse „Už darnią plėtrą“ ir yra pateiktas konkurso vertinimui.
„ALIA verslo centras“
„ALIA verslo centras“ / Bendrovės nuotr.

Raudondvario plente šiais metais bus baigtas rekonstruoti 5,4 tūkst. kv. m ploto biurų pastatas, kurio didžiąją dalį įmonė planuoja nuomoti. A energinės klasės pastate, 550 kv. m plote įsikurs KTG administracija.

Planuojama įrengti 200 parkavimo vietų automobiliams, vietas elektromobilių įkrovimui, dviračiams. Investicijos į projektą siekia apie 10 mln. eurų.

Bendrovės vadovė Ramunė Venslauskienė pasakojo, kad KTG ieškojo biuro administracijai Kauno mieste, centre. Taip jau sutapo aplinkybės, kad buvo įsigytas būtent šis pastatas. Nuo 1975 metų čia veikė „Kauno upių laivininkystės prieplauka“ bei restoranas.

„Būtent iš čia keleivius į Nidą plukdydavo „Raketos“, o Kauno miesto savivaldybė planuoja maršrutą atnaujinti. 2003 metais senasis pastatas rekonstruotas. Jame įsikūrė ir iki 2016 metų veikė pramogų klubas ir restoranas „Combo“, nuomojamos administracinės patalpos“, – sakė Kristina Avyžė, KTG rinkodaros vadovė.

Bendrovės nuotr./„ALIA verslo centras“
Bendrovės nuotr./„ALIA verslo centras“

Tiesa, projektavimas nepraėjo sklandžiai. K.Avyžės teigimu, Kauno miesto archyve nepavyko rasti tuo metu statyto pastato techninės dokumentacijos, o prieš pradedant rekonstrukcijos darbus buvo svarbu įvertinti esamų konstrukcijų techninę būklę bei kaltinių polių ilgį ir būseną. Siekiant nustatyti polių vientisumą atliktas bandymas ultragarsu (STI – sony integrity testing).

„Bandymas atskleidė, kad kaltiniai poliai siekia 6 m, kas visiškai netipiška to laikmečio statiniams ir buvo modernus inžinerinis sprendimas. Projektuojant „ALIA verslo centrą“, nuspręsta pastatą padidinti pastatant papildomus 3 aukštus. Tad buvo būtina įvertinti padidėjusias apkrovas pamatams ir atlikti esamo statinio konstrukcijų būklės tyrimą, nuo kurio priklausė visa pastato konstrukcinė dalis ir jos eiga.

Pasitelkus specialią techniką atliktas pamatų spaudimo testas, stebint polio sėdimą (spaudžiant polį 50 t jėga). Papildomas pamatų stiprinimas nebuvo reikalingas, priimtas sprendimas stiprinti laikančiąsias kolonas ir ieškoti sprendimų, kaip išlengvinti pastato konstrukcijas, kad jos nesudarytų papildomų apkrovų“, – kalbėjo ji.

Bendrovės nuotr./„ALIA verslo centras“
Bendrovės nuotr./„ALIA verslo centras“

Pasak projekto konstruktorių, „ALIA“ objektas yra ypatingas tuo, kad teko ieškoti netipinių inžinerinių sprendimų siekiant įgyvendinti architektų idėjas, o interjere būtų matoma ir pastato istorija – atidengiant senąsias ir naująsias konstrukcijas. Konstrukcijose naudojamas gelžbetonis, plienas ir medis. Pirmo aukšto patalpų aukštis nuo įrengtų grindų iki lubų siekia 3,5 m, viršutiniuose aukštuose – 3,7 m – tai išskirtinė pastato savybė.

„ALIA verslo centre“ sumontuotas rotacinis rekuperatorius, kuris rekuperuoja drėgmę ir atitinka A energinės klasės pastato reikalavimus. Pastate yra numatyti aktyvuoti angliniai filtrai ir dujinis drėkintuvas.

Visas pastato fasadas yra uždengtas lamelių rėmais, kuriuos sudaro trijų tipų skirtingo gylio lamelės. Kiekvieno tipo lamelės išdėliotos skirtingu žingsniu, atsiranda šešėliai, kurie nevienodai krinta ant fasado, kas pastatui suteikia dar daugiau išskirtinumo.

„Kuriant lamelių tvirtinimo sprendinius, buvo nuspręsta naudoti „nematomą“ tvirtinimą. Kad galėtume šį sprendinį įgyvendinti, buvo užsakyti 5 specialiai šiam projektui pagaminti profilių tipai. Dar vienas išskirtinis fasado bruožas yra tas, jog montuojant fasado elementus aukščiau esančio elemento lamelių rėmas „įsileidžia“ į žemiau esančio elemento lamelių rėmą, todėl fasadas atrodo vientisas ir nėra matoma fasado segmentacija. Norint panašumų į kitus objektus visada galima rasti, tačiau faktas tas, jog šio fasado išvaizda ir sprendiniai yra unikalūs. Greičiausiai ateities panašios architektūros projektai bus lyginami su šiuo objektu kaip pradininku, o ne atvirkščiai“, – aiškino K.Avyžė.

Objektas susideda iš dviejų tipų fasado. Surenkamo, kuris nuo pradžių montuojamas objekte, ir elementinio, kurio elementai gaminami gamykloje, transportuojami į objektą ir užkabinami ant pastato. Būtent elementinį fasadą sudaro 349 vnt. elementų, kurie pagal grafiką, nevertinant paruošiamųjų ir užbaigimo darbų, bus sumontuoti per 9 savaites. Fasado lamelių rėmams pagaminti buvo užsakyta beveik 10 kilometrų tiesinių metrų profilių. Dviejuose fasaduose naudojami stiklo paketai yra su saulės kontrolės danga, kas suteiks dar daugiau komforto.

Bendrovės nuotr./„ALIA verslo centras“
Bendrovės nuotr./„ALIA verslo centras“

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacija (LNTPA) kartu su Darnios plėtros akademija skelbia dvyliktą geriausio NT projekto konkursą „Už darnią plėtrą“. Dešimties narių komisija renka geriausią gyvenamąjį, komercinį, visuomeninį ir konversijos (teritorijos pertvarkymo) projektus. 15min skaitytojai bus kviečiami balsuoti už savo favoritus bei išrinkti Tautos geriausią projektą.

Plačiau apie konkursą skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas