Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kriptomilijonierius Nevados dykumoje planuoja statyti išmanųjį miestą

Kriptomilijonierius Jeffrey Bernsas planuoja JAV, Nevados dykumoje statyti išmanųjį miestą, paremtą blokų grandinės (angl. „blockchain“) technologija. Verslininkas nori transformuoti 27,1 ha ploto teritoriją, į kurią jau investavo 170 mln. JAV dolerių.
Suplanuotas naujas išmanus miestas JAV
Suplanuotas naujas išmanus miestas JAV / „Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects“ ir „Tom Wiscombe Architecture“ vizualizacija

J.Bernsas savo turtus susikrovė pirkdamas ir parduodamas kriptovaliutą eterį, kuri yra antra pagal populiarumą po bitkoino. Dabar verslininkas užsibrėžė savo uždirbtus pinigus investuoti į išmanųjį miestą ir sukurti „naujo tipo verslo ir gyvenamąją bendruomenę“, rašo dezeen.com.

Teigiama, kad miesto valdymas bus paremtas „blockchain“ technologija, o decentralizuota infrastruktūra turėtų užtikrinti nepriklausomą bendruomenę.

„Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects“ ir „Tom Wiscombe Architecture“ vizualizacija/Suplanuotas naujas išmanus miestas JAV
„Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects“ ir „Tom Wiscombe Architecture“ vizualizacija/Suplanuotas naujas išmanus miestas JAV

Teigiama, kad pagrindinis tokio modelio privalumas – geresnė privatumo ir asmeninės informacijos kontrolė. „Blockchain“ technologijos ekspertas „The New York Times“ sakė, kad „Inovacijų parko“ gyventojai galės valdyti savo finansus, balsuoti ir disponuoti savo duomenimis be jokių tarpininkų ir valdžios.

„Inovacijų parku“ pramintoje teritorijoje, netoli kurios įsikūrusios tokios kompanijos kaip „Google“, „Apple“, „Switch“ ir „Teslos“ „Gigafactory“, įsikurs ir J.Bernso kompanijos „Blockchains“ būstinė.

„Nujaučiu, kad tai yra atsakymas. Jeigu mes galime surinkti pakankamai žmonių, kurie pasitiki „blockchain“ technologija, galime pradėti keisti visas sistemas, kurias valdome“, – „The New York Times“ sakė J.Bernsas.

Miestą projektuoja Los Andžele įsikūrusios firmos „Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects“ ir „Tom Wiscombe Architecture“.

„Miesto tikslas yra parodyti, kaip verslo plėtra, gyventojai ir komercija gali klestėti greta pasaulį keičiančių technologijų“, – rašoma „Tom Wiscombe Architecture“ internetiniame puslapyje.

„Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects“ ir „Tom Wiscombe Architecture“ vizualizacija/Suplanuotas naujas išmanusis miestas JAV
„Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects“ ir „Tom Wiscombe Architecture“ vizualizacija/Suplanuotas naujas išmanusis miestas JAV

Tikimasi, kad miesto statybas J.Bernso įmonė pradės kitų metų pradžioje. Tiesa, kompanija dar turi suprojektuoti statinius ir gauti valdžios patvirtinimą.

Primename, kad pasiūlymų statyti išmanųjį miestą yra kilę ir Lietuvoje. Lietuvos architektūros studija „Baltic Architects Group“ sukūrė ateities miesto viziją „New Kaunas“ (liet. „Naujasis Kaunas“).

Projekto autoriaus, architekto ir bendrovės įkūrėjo Marijaus Surdoko teigimu, projektas „New Kaunas“ – kvietimas Lietuvos architektams siūlyti naujus ir esamus miesto sprendimus savo iniciatyva.

„Tikiu, kad architektai gali savo vizijomis prikelti mirštančius Lietuvos miestus, nulemti drąsesnį jų vystymą ir daryti įtaką naujų miestų atsiradimui. Tačiau ši vizija nėra skirta tik Lietuvai, tai dalis viso pasaulio bendros ateities vizijos, kaip mes gyvensime po kelių dešimtmečių“, – tikino architektas.

Plačiau skaitykite straipsnyje „Idėja Lietuvai: „New Kaunas“ – miestas, kuriame būtų gera gyventi“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento