Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kultūros vertybių sąraše esančią sinagogą Alytaus rajono valdžia parduoda kaip sporto salę

Alytaus rajono savivaldybė gali sukelti tarptautinį skandalą. Į kultūros vertybių registrą įtrauktą Simno sinagogą nusprendė parduoti aukcione. Rajono valdžia sako, kad sinagoga nereikalinga ir patiems žydams, o Kultūros paveldo departamentas reikalauja tuoj pat stabdyti pardavimą. Rajono politikai žada vis tiek parduoti pastatą.
Simno sinagoga
Simno sinagoga

Išlikusią unikalią žydų sinagogą Alytaus rajono savivaldybė parduoda kaip sporto salę, nors buvusiems maldos namams suteikta teisinė apsauga. Valdininkai netgi nustatė pradinę kainą už pastatą – 19,6 tūkstančių eurų. Paskelbta ir aukciono data – birželio 30 diena, o kitą savaitę parduodamą pastatą siūloma apžiūrėti.

 Viktorijos Mačiulaitytės nuotr./Simno sinagoga, PR fasadas
Viktorijos Mačiulaitytės nuotr./Simno sinagoga, PR fasadas

Tai gali sukelti tarptautinį skandalą, nes Alytaus rajono savivaldybė parduoda sinagogą, kuri šių metų pradžioje buvo įtraukta į Kultūros vertybių registrą. Kultūros paveldo departamentas reikalauja stabdyti pardavimą. Tačiau Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas sako, kad sinagoga nereikalinga ir patiems žydams.

Meras: ji nereikalinga ir žydams

„Tai yra perteklinis turtas, su kuriuo reikia kažką daryti. Žydai nepareiškė į jį jokių pretenzijų, tad pastatas jiems nereikalingas. Todėl mes jį parduodame“, – 15min teigė rajono meras.

Jis sakė, kad jau yra susidomėjusių unikalia sinagoga. „Čia gali būti gamybos patalpos, tačiau savininkui keliami minimalūs paveldo reikalavimai“, – sakė meras.

Alytaus raj. sav. nuotr./Algirdas Vrubliauskas
Alytaus raj. sav. nuotr./Algirdas Vrubliauskas

Ši istorizmo laikotarpio sinagoga yra išlaikiusi beveik nepakitusias išorės formas, o tokių Lietuvoje nėra daug. Bet rajono savivaldybė mano, kad pastatą geriau parduoti nei ilgai laikyti tuščią.

„Žinote, mums kainuoja jo saugojimas, pastatas seniai stovi tuščias. Jau metų pradžioje norėjome parduoti, bet Paveldo departamentas iškėlė naujų apribojimų. O dabar vėl reikalauja stabdyti pardavimą. Bet mes vis tiek parduosime“, – neatlyžo A.Vrubliauskas. Jis sakė, kad seniau čia buvo sporto salė, bet dabar patalpos stovi apleistos.

V.Mačiulaitytės nuotr. (KPD)/Simno sinagoga
V.Mačiulaitytės nuotr. (KPD)/Simno sinagoga

Vyriausybė: pritaikyti visuomenės reikmėms

Lyg likimo ironija – trečiadienį Vyriausybėje speciali komisija svarstė klausimą apie sinagogų išsaugojimą.

„Lietuva didžiuojasi savo turtinga istorija ir tautinio kultūros paveldo gausa. Tai ir sinagogos, bendruomenių patalpos, įvairūs dokumentai bei kitas paveldas. Galiu tvirtai pasakyti, kad mums labai svarbu sutvarkyti esamas žydų paveldo vietas ir pritaikyti jas visuomenės reikmėms“, – pranešime spaudai sakė Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas, komisijos pirmininkas Rimantas Vaitkus.

Vytauto Valentinavičiaus nuotr./Rimantas Vaitkus
Vytauto Valentinavičiaus nuotr./Rimantas Vaitkus

Simno sinagoga yra statyta 1905 m. senosios medinės sinagogos vietoje, o rekonstruota sovietmečiu ─ XX a. viduryje. Nuo 1952 m. joje veikė kultūros namai su 250 vietų sale, kurie buvo įrengti pertvarkytoje naujiems poreikiams sinagogoje, o vėliau ─ mokyklos sporto salė.

Šiuo metu sinagoga yra Alytaus rajono savivaldybės nuosavybė. Prieš tolimesnius sinagogos tvarkymo darbus Kultūros paveldo departamentas rekomendavo atlikti istorinius fizinius tyrimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas