Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kvartalinės daugiabučių renovacijos Prienuose sėkmės receptas – glaudus bendradarbiavimas su gyventojais

Sėkmingai įgyvendinami daugiabučių namų modernizavimo projektai paskatina atsinaujinti kaimyninius namus bei tuo pačiu sutvarkyti ir gyvenamąją aplinką – taip kvartalas atsinaujina visapusiškai. Nuo 2016 m. teikiamas prioritetas kvartalinei renovacijai, apimančiai visą daugiabučių kvartalų infrastruktūrą, davė savo vaisių ir Prienuose.
Kvartalinė renovacija Prienuose
Kvartalinė renovacija Prienuose / BETA nuotr.

Remiantis Kvartalų energinio efektyvumo didinimo programos nuostatais, Prienuose buvo suformuoti du daugiabučių namų kvartalai – stadiono mikrorajono ir miesto centro, kurie 2017 m. savivaldybės tarybos sprendimu buvo papildyti dar keletu namų.

Stadiono mikrorajono kvartalas yra išsidėstęs per dvi gatves ir apima 28 daugiabučius namus, iš kurių 14 yra pilnai užbaigti, o kita pusė kvartalo namų yra įvairiuose renovacijos etapuose – vienur darbai užbaiginėjami, kitur ruošiami investiciniai renovacijos planai ar vykdomi rangos pirkimo darbai.

Tuo tarpu miesto centro kvartalas yra didesnis: čia yra modernizuoti 23 daugiabučiai namai, o dar 16-oje vyksta projektavimo ir kitokie darbai. Be to, po paskutiniojo Aplinkos ministerijos kvietimo teikti paraiškas daugiabučių renovacijai, 13 namų atitiko reikalavimus ir jiems buvo paskirtas finansavimas.

„Nors Prienuose daugiabučių modernizacija startavo šiek tiek vėliau nei kituose Lietuvos miestuose, šiandien matome, kad programos įgyvendinimas vykdomas sėkmingai ir didžioji dalis daugiabučių ir jų kvartalų yra atnaujinta. Šiuo metu į jokius modernizacijos procesus nėra įtraukta tik dešimt namų, dėl kurių netolimoje ateityje taip pat ieškosime sprendimų“, – pasakoja Daugiabučių renovaciją Prienuose administruojančios įmonės direktorius Algis Valatka.

Svarbiausia – glaudus bendradarbiavimas

A. Valatkos teigimu, sklandžios daugiabučių kvartalų atnaujinimo eigos užtikrinimui yra būtinas aktyvus visų pusių įsitraukimas – tiek gyventojų, tiek darbus prižiūrinčios įmonės, tiek savivaldybės.

„2016 m. pasiūlytas naujas požiūris į renovaciją ir didesnis savivaldybių įsitraukimas padėjo žengti itin didelį žingsnį renovacijos srityje tiek kiekviename mieste, tiek visos Lietuvos mastu. Glaudus visų pusių bendradarbiavimas užtikrina modernizacijos darbų efektyvumą ir galiausiai – gerus rezultatus. Prienuose ypač daug dėmesio skiriame komunikacijai su daugiabučių gyventojais, kadangi tai padeda išvengti nesusipratimų ir nepateisintų lūkesčių“, – dalinasi pašnekovas.

Jis pažymi, kad iškilusius sunkumus svarbiausia išspręsti darbų eigos metu, kol dar galima surasti lanksčius sprendimus ir gauti gerą rezultatą. A. Valatka džiaugiasi, kad iki šiol renovacijos darbų įgyvendinimas vyko sklandžiai ir neabejoja, kad tai kiekvieno aktyviai besidominčio ir įsitraukusio indėlis.

Atsižvelgiama į gyventojų poreikius

Kvartalinės renovacijos metu skiriamas didelis dėmesys daugiabučių gyvenamosios aplinkos sutvarkymui bei visos infrastruktūros atnaujinimui, kuomet modernizuojamos ir inžinerinės kvartalų sistemos bei viešosios erdvės ir prieigos prie daugiabučių.

„Prienuose buvo skirtos didelės investicijos rekreacinėms miesto zonoms ir visai infrastruktūrai: atnaujinome pėsčiųjų ir dviračių takus, seną apšvietimą pakeitėme į ekonomiškas LED lempas, todėl dabar viešosios erdvės tapo ne tik jaukesnės, bet ir saugesnės, ypač tamsiuoju paros metu“, – sako Prienų savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja Dalia Joneliūnienė.

Pašnekovė pažymi, kad savivaldybė yra aktyviai įsitraukusi viešosios aplinkos atnaujinimą ir koncentruojasi į besikeičiančius gyventojų ir miesto svečių poreikius.

„Atnaujindami žaliąsias ir poilsio zonas, atsižvelgėme į tai, kad šiandien vis daugiau žmonių leidžia laisvalaikį judriai – važinėjasi dviračiais, elektroniniais paspirtukais, riedučiais, todėl atnaujinta infrastruktūra tikrai džiugina tiek gyventojus, tiek miesto lankytojus. Be to, labai svarbu yra tai, kad visos mieste atnaujintos viešosios erdvės yra pritaikytos žmonėms su negalia“, – teigia D. Joneliūnienė.

Miestas tapo gyvybingesnis

Anot D. Joneliūnienės, dėl atnaujintų miesto kvartalų ir kitų viešųjų erdvių jaučiamas didesnis pagyvėjimas mieste: „Matosi, kad žmonės atrado sau artimą ir rūpimą aplinką, kurioje mėgsta leisti laiką. Taip pat džiugu, kad viešose miesto erdvėse galima matyti aktyviai laisvalaikį leidžiančius žmones iš įvairių socialinių grupių – tiek jaunas šeimas, tiek senjorus, tiek įvairaus amžiaus vaikus. Šis vaizdas atperka įdėtas pastangas ir motyvuoja tęsti darbus.“

Ji atkreipia dėmesį, kad Prienai yra tranzitinis miestas, išsidėstęs geografiškai patogioje vietoje – netoliese Birštono kurortas, taip pat tik kelios dešimtys kilometrų skiria nuo Kauno ar Alytaus, todėl į miestą užsuka nemažai pro šalį pravažiuojančių žmonių.

„Didelius žmonių srautus pritraukia netoliese esantis Birštonas, tačiau neretai žmonės Prienuose bent trumpam sustoja, apsilanko centrinėje miesto dalyje ir ne tik. Ne veltui skiriame didelį dėmesį žmonių poreikiams pritaikytoms rekreacinėms zonoms ir mobilioms aktyvumo priemonėms, kurios, ypač šiltuoju metų laiku, tampa žmonių traukos centru“, – pasakoja D. Joneliūnienė.

Kvartalai tampa vizualiai vieningesni

Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjos teigimu, kvartalinė renovacija leidžia labiau tarpusavyje suderinti daugiabučių namų fasadų spalvinius ir apdailos medžiagų sprendinius, todėl vizualinis kvartalo vaizdas tampa nuoseklesnis, vieningesnis.

„Vizualine prasme tarpusavyje nederinamos daugiabučių spalvos sukurdavo gana chaotišką kvartalo vaizdą, kadangi namo apdailos medžiagos parenkamos priklausomai nuo to, ar namo fasadas tinkuojamas, ar ventiliuojamas, o tai nuspręsdavo patys butų savininkai susirinkime investicinio projekto stadijos metu, todėl techninio projekto metu pakeisti nelikdavo galimybių. Pavyzdžiui, ventiliuojamiems fasadams dažniausiai yra naudojamos akmens masės plytelės, kurių spalvinė gama labai ribota, todėl būdavo nemenkas iššūkis kurti bendrą, nuosaikų kvartalo vaizdą. Kvartalinio modernizavimo metu tokių problemų nebeliko, nes viskas sprendžiama kompleksiškai“, – pasakoja D. Joneliūnienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas