Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kvartalinės renovacijos tempai Švenčionių rajono savivaldybėje: bus atnaujinti didieji miestų kvartalai

Lietuvos savivaldybės vis labiau skatina gyventojus jungtis prie Kvartalų energinio efektyvumo didinimo programos (toliau – Programa), akcentuodamos kompleksinės renovacijos naudą, kuomet kartu su namais yra atnaujinama visa kvartalo infrastruktūra – inžinerinių tinklų sistemos, automobilių parkavimo zonos, vaikų žaidimų aikštelės, kitos poilsio zonos. Spartų atsinaujinimo procesą galima matyti ir Švenčionių rajono savivaldybėje, kur gyventojai itin aktyviai jungiasi prie Programos – planuojama, kad po kelerių metų bus atnaujinti beveik visi savivaldybėje esantys daugiabučiai namai ir jų kvartalai.
Kvartalinė renovacija Švenčionių raj. savivaldybėje
Kvartalinė renovacija Švenčionių raj. savivaldybėje / BETA nuotr.

„Švenčionių rajono savivaldybė apima tris miestus – Švenčionis, Švenčionėlius ir Pabradę. Šiuose trijuose miestuose yra išskirti keturi daugiabučių namų kvartalai, kurie dėl nuolat vykdomų kvartalų atnaujinimo darbų sparčiai keičiasi – patys daugiabučiai yra energiškai efektyvesni, gyvenamoji daugiabučių aplinka yra tvarkingesnė ir patrauklesnė laisvalaikio praleidimui, todėl net ir patys miestai tampa judresni“, – sako Švenčionių rajono savivaldybės administracijos direktorė Jovita Rudėnienė.

Po kvartaluose atliktų atnaujinimo darbų daugiabučių gyventojai džiaugiasi naujomis automobilių stovėjimo aikštelėmis, vaikų žaidimų, sporto erdvėmis bei poilsio zonomis, taip pat yra atnaujinami šaligatviai, dviračių takai, pakeičiamas senas gatvės apšvietimas, įdiegiamos LED lempos ir pan.

BETA nuotr./Kvartalinė renovacija Švenčionių raj. savivaldybėje
BETA nuotr./Kvartalinė renovacija Švenčionių raj. savivaldybėje

Dideli kvartalinės renovacijos mastai

Švenčionių rajono savivaldybė demonstruoja puikius kvartalinės renovacijos rezultatus – šiuo metu vyksta pasiruošimo darbai dalies daugiabučių renovacijai, o kita dalis daugiabučių su visa kvartalų infrastruktūra yra sėkmingai atnaujinami.

„Švenčionyse yra du daugiabučių namų kvartalai: viename kvartalinė renovacija buvo įgyvendinta 2016 metais, jos metu atnaujinti visi 14 daugiabučių, o po kelerių metų visiškai pilnai bus atnaujintas ir antrasis kvartalas. Greitu metu dalies daugiabučių darbai bus užbaigti, kitiems dar rengiami dokumentai, o paskutiniojo kvietimo metu teikti paraiškas daugiabučių renovacijai į Programą buvo įtraukti paskutiniai 4 šio kvartalo daugiabučiai. Kartu su daugiabučių modernizacija yra tvarkoma ir visa gyvenamoji aplinka, todėl po kelerių metų visos erdvės bus kompleksiškai atnaujintos“, – pasakoja J. Rudėnienė.

Tuo tarpu Švenčionėliuose 32 daugiabučių namų kvartale renovuotų daugiabučių skaičius viršys 94 proc., kadangi šiuo metu yra vykdomi 28 daugiabučių namų paruošimo arba atnaujinimo darbai bei dar 2 daugiabučiai šiais metais įsitraukė į šį procesą – planuojami rengti šių namų techniniai projektai ir kita dokumentacija prieš pradedant realius statybos darbus.

„Pabradėje situacija šiek tiek kitokia: čia dvi daugiabučių kvartalo dalys yra išsidėstę toliau viena nuo kitos ir galima matyti skirtingus kompleksinio atnaujinimo tempus. Vilniaus g. kvartalo dalies infrastruktūra ir gyvenamoji aplinka jau sutvarkyta, beliko atnaujinti vieną daugiabutį, kurio statybos rangos darbai turėtų prasidėti dar šiais metais. Kitoje kvartalo dalyje, Architektų g., dalis daugiabučių taip pat buvo renovuota, o po paskutinio kvietimo finansavimą gaus dar aštuoni, tačiau čia teko susidurti su didesniais iššūkiais“, – dalinasi J. Rudėnienė.

Anot jos, Pabradėje dalį daugiabučių sudaro 8 butai, o mažas butų skaičius lemia didesnę modernizacijos darbų kainą kiekvienam gyventojui, todėl gyventojai ilgiau svarsto, ar verta pradėti renovacijos darbus. Vis dėlto aplink apstu sėkmingų kaimynystės pavyzdžių, kurie galiausiai paskatina jungtis prie kvartalinės renovacijos programos.

BETA nuotr./Kvartalinė renovacija Švenčionių raj. savivaldybėje
BETA nuotr./Kvartalinė renovacija Švenčionių raj. savivaldybėje

Darni miestų plėtra ir bendruomeniškumas

Pasak J. Rudėnienės, kvartalinė renovacija turi didžiausią įtaką darniai miesto plėtrai ir jo „veidui“, nes orientuojamasi ne į pavienių namų, o visos kvartalo infrastruktūros atnaujinimą.

„Galutiniam rezultatui labai svarbus visų institucijų ir gyventojų bendradarbiavimas. Svarbu, kad į atnaujinimo procesą aktyviai įsitrauktų ne tik savivaldybė, gyventojai, bet ir įmonės, atsakingos už vandens tiekimo bei nuotekų tvarkymą ar elektros energijos tiekimą. Švenčionių rajono savivaldybė yra puikus pavyzdys, kad konstruktyvus bendradarbiavimas lemia tokius gerus rezultatus“, – džiaugiasi J. Rudėnienė.

Be inžinerinių sistemų atnaujinimo, kvartalinė renovacija prisideda prie komfortiškesnės gyvenamosios aplinkos kūrimo bei vizualinių miesto pokyčių. Anot pašnekovės, šie veiksniai padeda vystyti darnią miesto plėtrą, tačiau taip pat svarbu paminėti ir dar vieną reikšmingą aspektą – teigiamus socialinius pokyčius.

„Visapusiški gyvenamosios aplinkos pokyčiai daro teigiamą įtaką ir bendruomenių socialumui – dažnai iki tol nebendravę tarpusavyje, po renovacijos žmonės pradeda bendrauti su kaimynais, praleidžia daugiau laiko drauge sutvarkytose poilsio erdvėse. Atsiranda bendruomeniškumo jausmas, įsijungia saugios kaimynystės principai – gyventojai pradeda jausti didesnę atsakomybę už sutvarkytą aplinką, kurią tausoja. Žinote, žmonės dažnai apsiriboja savo buto priežiūra, tačiau po atliktų darbų jų požiūris prasiplečia – svarbu ir tai, kas vyksta aplink gyvenamąjį namą ir kokia aplinka jį supa“, – sako Švenčionių rajono savivaldybės administracijos direktorė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas