Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laukiantiems renovacijos paskolos prie banko trypčioti neteko

Molėtų ir Anykščių savivaldybės – vienos aktyviausiai dalyvaujančių Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje. Kaip pasakoja didžiausi šių savivaldybių administratoriai, vienas daugiausiai nerimo gyventojams keliančių renovacijos etapų – banko sutikimas suteikti lengvatinį kreditą renovacijai – praėjo be didesnių iššūkių. Be to, ir patys gyventojai nebijo imti didesnių paskolų modernizacijai, kad galėtų įgyvendinti platesnį energinio efektyvumo priemonių paketą.
P. Cvirkos 4, Molėtai
P. Cvirkos 4, Molėtai / BETA nuotr.

Sėkmingai gavo finansavimą

Daugiausiai renovuojamų namų Anykščiuose administruojančios įmonės atstovas, vadybininkas daugiabučių renovacijai Linas Pravilionis pasakoja, kad šiuo metu sutikimus išduoti kreditą gavo visi 9 prie Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos šiemet prisijungę daugiabučiai. Be to, net 8 iš jų jau nupirkti renovacijos darbai, vieno rangovas paaiškės rugsėjį.

Pasakodamas apie sklandų darbą su kreditą teikiančia finansine institucija, L. Pravilionis pastebi, kad daugiabučiai, turėję skolininkų, buvo paraginti išspręsti šią problemą ir atėjus laikui teikti bankui dokumentus, skolos sumažėjo.

Pagal finansinės institucijos reikalavimus, daugiabučio, norinčio gauti 3 proc. lengvatinį kreditą renovacijai, gyventojų skolos už komunalines paslaugas negali būti didesnės nei 10 proc. visos už paslaugas mokėtinos sumos.

Nusprendė imti didesnę paskolą renovacijai

Daugiabučiai iš Anykščių, šiemet prisijungę prie modernizacijos, nusprendė imti didesnius kreditus, nei ankstesniais metais atsinaujinimą pasirinkę daugiabučiai, pasakoja L. Pravilionis.

„Aštuoni namai pasirinko vėdinamus fasadus. Visuose namuose bus sumontuota rekuperacijos sistema. Tai pirmas atvejis Anykščiuose, kai dauguma programoje dalyvaujančių namų pasirinko vėdinimo sistemą. Iki šiol rekuperacijos sistemas pasirinkdavo mažuma namų“, – dėsto pašnekovas.

Tiesa, renovacijos specialistas neslepia, kad gyventojai vis dėlto stengiasi ir sutaupyti, todėl atsinaujinantys šaltiniai Anykščiuose šiemet nesulaukė didesnio dėmesio: „Artimiausiu metu saulės kolektoriai atsiras tik ant vieno daugiabučio stogo, tačiau šis namas prie renovacijos prisijungė kiek anksčiau“.

Siekė kuo didesnio gyventojų pritarimo

Molėtuose šiemet prie Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos prisijungė 19 namų. Didžiąją dalį šių namų administruojančios įmonės daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) projektų vadovas Mindaugas Čirba pasakoja, kad bendraujant su banku dėl kreditų taip pat didesnių sunkumų nekilo. Sklandaus bendradarbiavimo paslaptis paprasta – renovacijos administratoriai nuo pat pirmųjų susirinkimų dėl renovacijos siekė kuo didesnio gyventojų pritarimo.

Šiuo metu finansinė institucija, išduodanti kreditus renovacijai, prašo, kad renovacijai pritartų ne mažiau kaip 55 proc. visų daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkų. Tačiau M. Čirba pastebi, kad kuo didesnis gyventojų pritarimas, tuo ir vėlesniuose renovacijos etapuose – daugiau sklandumo. „Žinoma, buvo vienas daugiabutis, kuris renovaciją pasirinko po ilgų dvejonių, investicijų planui pritarta tik iš trečio karto. Tačiau daugumoje namų pritarimas siekė 60 proc. ir daugiau. Viename name renovacijai pritarė net 100 proc. gyventojų“, – pasakoja pašnekovas.

M. Čirba atkreipia dėmesį, kad šiemet prie renovacijos prisijungę daugiabučiai neskubėjo rinktis plačių investicijų planų: „Nors dauguma namų pasirinko vėdinamus fasadus, valstybės nekompensuojamas priemones: šalto vandens sistemos, vandentiekio, elektros instaliacijos atnaujinimą rinkosi tik daugiabučiai, kurie neturėjo kitos išeitis, nes dabartinė šių sistemų būklė tiesiog yra labai bloga. Kiti daugiabučiai nusprendė įgyvendinti tik būtinąsias energinio efektyvumo priemones.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento