Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvio portretas: šykštus ir perka mažesnį būstą

Lietuviai, lyginant su latviais ir rumunais, perka mažesnius butus ir yra labiau linkę skaičiuoti pinigus, pastebi specialistai.
Lietuvio portretas
Lietuvio portretas / 123rf.com nuotr.

Vilniuje populiariausi yra dviejų kambarių, maždaug 45 kv. m ploto butai, tvirtina nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Hanner“. Tuo tarpu Latvijos ir Rumunijos sostinėse daugiausia parduodama trijų kambarių butų.

Trijų kambarių buto plotas Lietuvoje taip pat mažiausias ir siekia apie 55-57 kv. m, Rygoje – 60 kv. m, o Bukarešte – apie 65 kv. metrų.

„Vilniuje, lyginant su Ryga ar Bukareštu, perkami mažesni butai. Tiesa, įpročiai po truputį kinta. Jeigu anksčiau Lietuvoje dviejų kambarių butų pardavimai siekė apie pusę visų butų, tai dabar vis daugiau parduodama būtent trijų. Šie pagal populiarumą dar neaplenkė mažesnių butų, bet manome, kad lūžis jau netolimoje ateityje“, – teigia „Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniaus senamiestis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniaus senamiestis

Be to, išrankiausi nekilnojamojo turto pirkėjai – lietuviai, mažiausiai reiklūs – latviai.

„Standartinis lietuvio nekilnojamojo turto pirkėjo portretas – skrupulingas, skaičiuojantis kiekvieną investuotą eurą. Latviai, šiuo požiūriu, ramesni, mažiau įnoringi ir skrupulingi. Jeigu latviui patiks būstas, jis įvertins, ar jame patogu gyventi, ar patogu nuvažiuoti į darbą, mokyklą. Jei viskas gerai, pirks be didesnių svarstymų“, – sako A. Avulis.

„Pirmojo būsto“ programa

Rygoje pernai parduota apie 1 tūkst. butų, Bukarešte – 8 tūkst. butų. Įdomu tai, kad Rumunijos gyvenamojo NT rinka skatinama ir valstybės lengvatomis. Pavyzdžiui, veikia vadinamoji „pirmo būsto“ programa, kai perkant pirmąjį butą, valstybė dalinai garantuoja už pirkėją, o bankai teikia paskolas lengvatinėmis sąlygomis.

„Ši programa jaunoms šeimoms sudaro geresnes sąlygas įsigyti būstą ir yra pagrindinis katalizatorius žemesnės klasės butų segmente. Be to, Rumunija papildomai suteikia lengvatinį pridėtinės vertės mokestį (PVM) – jei įsigyjamo pirmo būsto vertė nesiekia 100 tūkst. eurų, taikomas tik 5 proc. PVM, tad didžioji dalis pardavimų vyksta šiame segmente“, – pasakoja A. Avulis.

Skaičiuojama, kad vidutinės klasės įrengto būsto kaina yra aukščiausia Vilniuje – kvadratinio metro kaina siekia apie 1,8 tūkst. – 2 tūkst. eurų, Bukarešte – 1,5 tūkst. eurų, Rygoje – apie 1,7 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas