Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje pastatytas pirmasis vabzdžių viešbučių kompleksas

Praėjusiais metais Žagarės regioninio parko vyšnių sode iškilo gana neįprastas statinys – vabzdžių viešbutis. Vyšnių sodas su pirmuoju vabzdžių viešbučiu, nepaisant šio statinio primityvokos architektūros, šalyje tapo dar populiaresnis vietos ekskursijų objektas. Neseniai šį dar gana neįprastą kompleksą nuspręsta plėsti – sodą papildė jau kiek kitokios architektūros antras viešbutis vabzdžiams.
Žagarės regioninio parko vyšnių sode – vabzdžių viešbučių kompleksas
Žagarės regioninio parko vyšnių sode – vabzdžių viešbučių kompleksas / Žagarės regioninio parko direkcijos nuotr.

Vabzdžių architektūrą kuria žinomi meistrai ir studentai

Vabzdžių namai arba viešbučiai (angl. insect hotel) ypač populiarūs užsienio šalyse ir yra įrengiami parkuose, botanikos soduose, privačiose valdose kaip gamtosauginė ir edukacinė priemonė. Jų tikslas – ne tik apsaugoti biologinę įvairovę, kuri sparčiai nyksta dėl žmogaus veiklos, bet ir padėti geriau susipažinti su vabzdžių gyvenimu, vieta ir funkcijomis ekosistemose, nes juose tarsi pateikiamas sumažintas vabzdžių gyvenimo gamtoje modelis. Tai taip pat ir tam tikras statinio tipas, kuriantis žmogaus santykį su gamta ir aplinka.

G.Flack nuotr./Vabzdžių viešbutis Londone, arch. „Arup Associates“
G.Flack nuotr./Vabzdžių viešbutis Londone, arch. „Arup Associates“

Greta gamtininkų šioje gana neįprastoje statinių tipologijoje savo jėgas išbando ir profesionalūs architektai. Vabzdžių viešbutį Londonui, pavyzdžiui, yra projektavęs gerai žinomas britų architektų ir konstruktorių kolektyvas „Arup Associates“ ir kai kurie kiti. Vabzdžių ar bičių architektūros objektai vis dažniau kuriami įvairiems architektūros ar gamtos, ekologijos festivaliams. Dažnai į šią veiklą įtraukiami ir įvairių architektūros, kraštovaizdžio ar dizaino sričių studentai.

S.Spach nuotr./Bičių paviljonas Prancūzijoje, arch. „AtelierD“
S.Spach nuotr./Bičių paviljonas Prancūzijoje, arch. „AtelierD“

Žavi besidominčius gamta ir ekologiška architektūra

Žagarės regioninio parko direkcijos specialistų rankomis iš natūralių medžiagų pagamintas pirmasis statinys sulaukė ne tik lankytojų, bet ir plačios visuomenės dėmesio. Šią idėją šiemet nuspręsta išplėtoti – neseniai vyšnių sode įsikūrė dar vienas viešbutis vabzdžiams. Pastarasis yra šiek tiek kitokios architektūros – pagamintas iš išpuvusio medžio kamieno ir užpildytas samanomis, šiaudais, kankorėžiais. Jei vabzdžių viešbučiai bus populiarūs ir turės gyventojų, Žagarės regioninio parko direkcija jų kompleksą žada plėsti ir toliau.

Lietuvoje ką tik pradėjusi kurtis „vabzdžių architektūros“ šaka taip pat galėtų sudominti ir profesionalesnes projektuotojų pajėgas, ypač architektūros ar dizaino studentus. Tuo labiau kad ekologiška architektūra vis aktualesnė tampa ir pas mus.

Parengta pagal Žagarės regioninio parko ir PILOTAS.LT informaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai