Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

M.Pakalnis: ministerijos pakeitimai atveria galimybes vietoj vaikų darželio kilti devynaukščiams

Nuo gegužės įsigalioję nauji Statybos techninių reglamentų (STR) pakeitimai, kuriais iš esmės pakeista projektavimo darbų eiga, – tikras galvosopis Vilniaus ir Kauno miesto vyriausiems architektams. Sostinės vyr. architektas Mindaugas Pakalnis teigia, kad šie pakeitimai atveria galimybes laisvai keisti žemės ar pastatų paskirtį, neprašyti kaimynų pritarimo dėl neišlaikomo norminio atstumo. Tokiu būdu, anot jo, radosi terpė vietoj vaikų darželio iškilti, pavyzdžiui, devynaukščiui. Tuo tarpu Aplinkos ministerija prieštarauja, kad pokyčiai supaprastins tvarką statybos dalyviams.
Mindaugas Pakalnis
Mindaugas Pakalnis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Palengvinimas ar apsunkinimas?

Aplinkos apsaugos ministerija patikslinimus Statybos techniniame reglamente „Statinio projektavimas, projekto ekspertizė“, kurie įsigaliojo nuo gegužės 1 d., pristatė kaip supaprastintą tvarką statybos dalyviams.

Pasak ministerijos, didžiausias dėmesys jame skiriamas projektinių pasiūlymų rengimo tobulinimui. Peržiūrėta projektinių pasiūlymų užduotis, sudėtis, derinimo procedūros ir atsisakyta kai kurių perteklinių reikalavimų, dėl kurių šis procesas užtrukdavo.

„Anksčiau buvo, kad savivaldybė galėjo projektavimo užduotyje parašyti papildomų reikalavimų. To nebeliko. Tie reikalavimai turi būti iškart nurodyti, o ne atsirasti savivaldybės sprendimu. Tai kėlė daug neaiškumų, sudarydami sutartį su projektuotoju, statytojai nežinojo tų reikalavimų“, – 15min paaiškino viceministrė Daiva Veličkaitė-Matusevičė. Kad tai kėlė neaiškumų ir ištęsdavo statybų procesą pritarė ir neoficialiai su 15min bendravę statytojai.

Viceministrė pakeitimus, kai nereikia gauti leidimo iš kaimynų, kai projektiniai pasiūlymai gali neatitikti detaliojo plano, regi kaip galimybę pasitikrinti projektą su visuomene ir proceso palengvinimą. Mat, kaip 15min aiškino ji, projektiniai pasiūlymai – tik tarpinė procedūra procese.

Tačiau Vilniaus miesto vyr. architektas Mindaugas Pakalnis šiuo klausimu griežtas – savivaldybės architekto parašas, pritariant projektiniams pasiūlymams yra svarbus projekto rengimo etapas. Jo nuomone, nauja tvarka smarkiai sumažinamos visuomenės galimybės dalyvauti sprendžiant apie gyvenamosios aplinkos pokyčius. Be to, atsiranda terpė vietoje vaikų darželio galiausiai rastis devynaukščiui ar statyti daugiabutį pramoniniame sklype.

15min aiškinosi, kokie argumentai už ir prieš naująją tvarką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas