Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Neaiškus Šventosios namelių klausimas ant plauko pakabino ir juos įsigijusio verslininko planus

Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) dar pernai pardavė savo valdytus medinius namelius Šventojoje, tačiau valdžiai pranešus apie planus juos nusavinti pirkėjas paprašė sustabdyti mokėjimus. Nesutikus su tokiu prašymu, universitetas nutraukė sutartį, o verslininkas padavė jį į teismą. VDU skelbia nusprendęs nutraukti namelių pardavimą.
VDU nameliai Šventojoje
VDU nameliai Šventojoje / VDU nuotr.

Į 15min kreipėsi verslininkas Anatolijus Riabečkovas, kurio valdoma bendrovė „Nemuno žiburiai“ praėjusių metų gruodį nusprendė įsigyti VDU parduodamus vasarnamius Šventojoje.

„Šie nameliai buvo parduodami ir jie man pasirodė įdomūs. Be to, užsiimu modulinių patalpų gamyba, todėl iškart pažiūrėjau projektą, kaip viską galima būtų pakeisti, padidinti. Dalyvavau aukcione ir tikrai žinojau, kad noriu, ir jį laimėjau“, – sakė jis.

Sakė, kad valstybė mokės savininkams nuo 2 iki 4 tūkst. eurų už namelį, o aš už kiekvieną jų mokėjau vidutiniškai po 16 tūkst., – sakė A.Riabečkovas.

Už 10 namelių pasiūlė 160,5 tūkst. eurų

Iš viso A.Riabečkovas ir kiti dalyviai 10 namelių Kopų gatvėje kainą pakėlė 4 kartus – nuo 40 tūkst. iki 160,5 tūkst. eurų. Notarų patvirtintą pirkimo–pardavimo sutartį įmonė „Nemuno žiburiai“ su VDU pasirašė šių metų sausio 31 dieną.

VDU nuotr./VDU nameliai Šventojoje
VDU nuotr./VDU nameliai Šventojoje

Tačiau žiniasklaidoje pasirodžius žiniai, kad Šventojoje esančius namelius Vyriausybė planuoja perimti visuomenės poreikiams, A.Riabečkovas kreipėsi į VDU, kad šis pateiktų daugiau informacijos ir stabdytų sutarties vykdymą, kol situacija nebus išaiškinta.

„Tai mane neramino. Be to, teigta, mokės savininkams nuo 2 iki 4 tūkst. eurų už namelį, o aš už kiekvieną mokėjau vidutiniškai po 16 tūkst. eurų. Dar iki pasirašant sutartį kreipiausi į VDU, jie pasakė, kad pažiūrės ir atsakys. Bet kol jie rinko informaciją, mes pasirašėme sutartį, o jie delsė pateikti informaciją. Pervedžiau pirmuosius įnašus, tačiau toliau nenorėjau rizikuoti. Nesąžininga, jei sumokėsiu 160 tūkst. ir man tiek negrąžins“, – 15min kalbėjo jis.

VDU nuotr./VDU nameliai Šventojoje
VDU nuotr./VDU nameliai Šventojoje

A.Riabečkovas prašė atidėti mokėjimus, kol neišaiškės šių pastatų likimas. Tačiau VDU kovą įspėjo, kad jei „Nemuno žiburiai“ neįvykdys įsipareigojimų ir nesumokės likusios sumos, universitetas vienašališkai nutrauks sutartį.

„Jų prašiau suteikti garantiją, bet man tokios duoti negalėjo. O galiausiai tiesiog nutraukė sutartį ir paskelbė naują aukcioną, kuriame taip pat nenurodyta, kad namai gali būti nugriauti. Beje, to nebuvo padaryta ir anąkart, kad galite įsigyti tiesiog brangių ir gerų malkų“, – sakė jis.

Verslininkas kreipėsi į teismą

15min skelbė, kad VDU paskelbė parduodantis įvairų nekilnojamąjį turtą, tarp jų ir namelius Šventojoje. Pastarieji yra „pajūrio zonoje“, o būtent šiuos pastatus Vyriausybė svarsto perimti ir nugriauti. Aplinkos ministerijos teigimu, universitetas pažadėjo neparduoti pastatų, tačiau aukcionas vis tiek paskelbtas. Pats universitetas aiškina, kad su Aplinkos ministerija vyksta pokalbiai, tačiau konkrečių sprendimų nėra pasiekta.

PLAČIAU SKAITYKITE: VDU parduoda namelius Šventojoje, kuriuos Vyriausybė svarsto griauti

VDU nuotr./VDU nameliai Šventojoje
VDU nuotr./VDU nameliai Šventojoje

Tiesa, po šios publikacijos ir papildomo 15min kreipimosi VDU pranešė stabdanti namelių Šventojoje pardavimą.

Šiandien (antradienį, – aut. past.) suradus principinį sutarimą su Aplinkos ministerija, VDU aukcionas dėl namelių Šventojoje yra stabdomas“, – 15min informavo VDU.

Liepos 23–24 dienomis VDU organizuojami pakartotiniai aukcionai, kurių metu bus parduodamas jo nuosavybės teise valdomas nekilnojamasis turtas Kaune, Kėdainių rajone. Parduodami turėjo būti ir nameliai Šventojoje.

VDU nuotr./VDU nameliai Šventojoje
VDU nuotr./VDU nameliai Šventojoje

A.Riabečkovas kreipėsi į Kauno miesto apylinkės teismą, kuriame siekia gauti garantijas dėl namelių likimo ir anuliuoti sutarties nutraukimą.

„Turiu gauti valstybės garantijas, kad neprarasiu savo pinigų, ir užtikrinti, kad sumokėjęs 160 tūkst. negausiu atgal 20 tūkst. eurų. Jau ir taip sumokėjau 25 tūkst., bet po to paprašiau palaukti ir leisti išsiaiškinti, nenorėjau mokėti, nes nežinojau, kas toliau vyks“, – tikino jis.

Taip pat verslininkas teisme siekė vasarnamiams pritaikyti laikinąsias apsaugos priemones, kad šie negalėtų būti parduodami aukcione, kol vyksta teisminis procesas. Tačiau Kauno apylinkės teismas šį reikalavimą atmetė.

Be to, anot A.Riabečkovo, jei būtų įvykęs aukcionas ir galutinė suma būtų mažesnė nei jo, jis turėtų kompensuoti skirtumą.

„Jeigu kažkas įsigis už 40 tūkst. pradinę kainą ir niekas daugiau nekels kainos, nes bijos eiti į šį sandorį, tada likusius 120,5 tūkst. turėsiu sumokėti aš. Tačiau jeigu kas nors pasiūlys 160,5 tūkst. arba aukščiau, man nieko nereikės mokėti“, – kalbėjo jis.

VDU nuotr./VDU nameliai Šventojoje
VDU nuotr./VDU nameliai Šventojoje

A.Riabečkovas sakė dėl šių poilsinių kovojantis, nes jų labai nori ir tiki projektu, tačiau nenori būti apgautas.

„Nenoriu likti durniaus vietoje, kuris išmes 160 tūkst. ir dar pasakys viso gero. Noriu per teismą išsireikalauti teisingumo, gauti garantijas“, – tikino pašnekovas.

VDU: sutartis buvo nutraukta teisėtai

VDU atstovų teigimu, sutartis su bendrove „Nemuno žiburiai“ buvo nutraukta, nes pirkėjas padarė esminį sutarties pažeidimą, t.y. nesumokėjo pirkimo–pardavimo kainos.

„Universiteto įsitikinimu, ieškinys yra nepagrįstas ir pirkimo–pardavimo sutartis buvo nutraukta teisėtai. Teismas atmetė UAB „Nemuno žiburiai“ prašymą taikyti laikinąsias apsaugos priemones – tai reiškia, kad toks prašymas buvo nepagrįstas. Į pirkėjo prašymą nebuvo atsižvelgta, nes jis nesumokėjo reikiamos sumos universitetui ir buvo nutraukta sutartis. Nėra jokių teisinių kliūčių, neleidžiančių vykdyti aukcioną“, – 15min komentavo VDU.

VDU nuotr./VDU nameliai Šventojoje
VDU nuotr./VDU nameliai Šventojoje

Kodėl A.Riabečkovas turėtų sumokėti skirtumą, jei antro aukciono laimėtojas pasiūlytų mažesnę kainą? Anot universiteto atstovų, tai įrašyta aukciono taisyklėse.

„Jeigu laimėjus aukcioną yra nesumokama ir aukciono objektas yra parduodamas antrą kartą, ir už mažesnę sumą nei pirmą kartą, nesumokėjęs aukciono dalyvis turi organizatoriui atlyginti ir antro aukciono organizavimo išlaidas, ir sumų skirtumą, jeigu parduodama už mažesnę kainą. Pradinė namelių kaina buvo 40 tūkst. eurų, ji buvo pakilusi iki 160,5 tūkst. eurų“, – 15min komentavo VDU atstovai.

Svarsto namelius perimti

15min primena, kad šių metų kovą buvo pristatytas siūlymas beveik dėl 300 vasarnamių Šventojoje perėmimo. Vyriausybė atidėjo šį sprendimą nuogąstaudama dėl teisinių padarinių ir poveikio verslui. Nors pastaruosius tris mėnesius institucijos skyrė išteklių įvertinti tokios iniciatyvos pasekmėms, šios informacijos Vyriausybei neužteko.

PLAČIAU SKAITYKITE: Šventosios nameliai pamažu slysta į valdžios rankas, bet verslininkai priešinsis

Luko Balandžio / 15min nuotr./Šventosios mediniai nameliai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Šventosios mediniai nameliai

Kad šie nameliai patenka į zoną, kurią nusižiūrėjo Vyriausybė, 15min patvirtino Aplinkos ministerijos Statybos ir teritorijų planavimo politikos grupė.

„Visi šie 10 namelių, kaip informavo Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos, pagal kadastrinius numerius patenka į pajūrio juostą, visuomenės poreikiams siūlomų perimti statinių sąrašą. Aplinkos ministerija sutarė su VDU, kad šie nameliai nebus parduodami, kol nebus priimti sprendimai dėl jų likimo“, – anksčiau 15min tvirtino ministerija.

Statybos ir teritorijų planavimo politikos grupės teigimu, šiuo metu dar nėra priimta sprendimų dėl visuomenės poreikiams pajūrio juostoje siūlomų perimti statinių, konkrečiai jų griovimo.

„Siūlymai dėl šių sprendimų ir patys sprendimai bus suformuluoti ir priimti, remiantis kaštų ir naudos analize, susijusia su statinių perėmimu visuomenės poreikiams“, – aiškina Aplinkos ministerijos grupė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Šventosios mediniai nameliai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Šventosios mediniai nameliai

Anksčiau aplinkos viceministras Marius Narmontas 15min minėjo, kad valstybė ruošiasi tiksliau apskaičiuoti, kiek reikėtų sumokėti Šventosios namelių savininkams. Kovą kalbėta, kad kompensacijos jiems siektų bent 1,7 mln. eurų, tačiau nekilnojamojo turto analitikų vertinimu, ši suma po perskaičiavimo gali pakilti nuo kelių iki keliolikos kartų.

„Analizė reikalinga tam, kad profesionaliau įvertintume turto kainą ir galimą poveikį. Vyriausybė buvo paprašiusi įvertinti galimą poveikį ekonomikai, „Energetiko“ vystomo verslo praradimus. Antras dalykas, kainas patikslinti ne iš Registrų centro duomenų, o apklausus nekilnojamojo turto ekspertus“, – birželio pabaigoje kalbėjo M.Narmontas.

PLAČIAU SKAITYKITE: Pasmerktų Šventosios namelių vertę nustatys iš naujo, o poilsiautojų nuomonės dėl jų likimo skiriasi

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas