Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuršių nerijos nelegalių namų savininkai įsiutę: „Tai prieštarauja Konstitucijai“

Aplinkos ministrui Kęstučiui Navickui pareiškus, kad Vyriausybėje trečiadienį preliminariai sutarta nutraukti Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo plano korekcijų derinimą ir griauti čia esančius neteisėtus statinius, jų savininkai neslepia pykčio ir nusivylimo. Dviejų pastatų savininkai 15min teigė, kad nėra nusižengę jokiems įstatymams, todėl, jei reikės, bylinėsis su Lietuva tarptautiniuose teismuose.
Kuršių nerijoje
Kuršių nerijoje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Tai reiškia, kad mes pasiduodame prieš Kultūros paveldo departamento galias ir nebeieškome sprendimo, kuris būtų buvęs geresnis ir gyventojams, ir verslui, ir bendrai aplinkai. Sprendimai dėl galimų korekcijų buvo suderėti, bet dabar lieka tas, kas buvo Aukščiausiojo Teismo nuspręsta – pastatai, kurie turi būti griaunami, turi griūti“, – BNS ketvirtadienį sakė ministras.

Anot jo, šiuo klausimu ministrų kabinetas galutinai turėtų apsispręsti kitą savaitę.

„Pasirinkta alternatyva, kad daugiau nebesiekiame ieškoti taikos sutarties, kad lieka galioti 2012 metų Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo planas ir kad teismų sprendimai turi būti pradėti vykdyti. (...) Čia mūsų pasiūlymas, bet vakar jis buvo apsvarstytas ir šiam pasiūlymui pritarta, jis bus teikiamas Vyriausybės posėdžiui“, – teigė K.Navickas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje — aplinkos ministras Kęstutis Navickas
Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje — aplinkos ministras Kęstutis Navickas

Jei reikės, kels bylą prieš Lietuvą

Penkiolika metų su valdžia kovojantis ir vieną iš griautinų namų Preiloje valdantis „Forum Cinemas“ direktorius Arūnas Baltrušaitis 15min sakė esąs įsitikinęs – tokius valdžios veiksmus galima prilyginti nacionalizacijai ir jie prieštarauja Konstitucijai.

„Namus pirkau už legaliai deklaruotus pinigus, 15 metų esu teismuose, jie pripažinti nelegaliais, po to ponai persigalvoja arba kažkuriems tampa negražūs. Ir galų gale neaišku, griaus ar ne, sumokės ar ne, iš ko sumokės. Apie tai, kada sumokės, niekas nediskutuoja. Piktas aš ant jų, ką aš daugiau galiu pasakyti. Pilietis turi pareigą valstybei mokėti mokesčius, o valstybė piliečiui turi konstitucinę pareigą ginti jo privačią nuosavybę. Man čia akivaizdžiai prasilenkia su visomis normomis“, – kalbėjo pašnekovas.

15min.lt/Namai Preiloje, kuriuos reikia griauti
15min.lt/Namai Preiloje, kuriuos reikia griauti

Paklausus, ar sutiktų nugriauti statinius, verslininkas atkirto kategoriškai – ne. Taip pat, jei reikės, A.Baltrušaitis ketina kreiptis į tarptautinius teismus ir iškelti bylą prieš Lietuvą.

„Niekada nesutikčiau griauti. Supraskite teisingai, jeigu kažkas sugalvotų griauti jūsų namus... Mano vaikai ten užaugo. Valstybė elgiasi piliečių atžvilgiu nevalstybiškai. Tai – konstituciniai pažeidimai. Kad aš ginčysiuosi, kiek galėsiu, tai yra faktas. Tą galiu patvirtinti.

Jeigu reikės, iki tarptautinių teismų, ko nenorėčiau daryti, nes skamba šlykščiai, nes byla bus prieš Lietuvą. Aš tikrai nenorėčiau ginčytis su Lietuva, norėčiau ginčytis su valdžia“, – 15min tikino „Forum Cinemas“ direktorius.

Nusipirko legalius, po trejų metų tapo nelegalūs

Jau daugiau nei 10 metų trijų namų Preiloje savininkai – A.Baltrušaitis, Saulius Vaičaitis ir Paulius Virgilijus Jaruševičius – mindo teismų ir valstybės institucijų slenksčius, bandydami įrodyti, kad jų namai yra legalūs.

Preiloje 2001 metais buvo pastatyti trys moteliai. Namai turėjo visus reikalingus leidimus statyboms, buvo pripažinti tinkamais naudoti. Tokius juos ir pirko A.Baltrušaičio šeima 2003 metais.

Praėjus trejiems metams buvo panaikintas detalusis planas ir statybos leidimai, taigi namai staiga tapo nelegalūs. Tuomet prasidėjo ilgus metus trukę teisminiai ginčai.

Kitaip tariant, kaltos yra valdžios institucijos, per aplaidumą ar vedamos kitų interesų, įtraukusios žmones į dešimtmetį trunkantį ginčą, kainavusį daug nervų, pinigų ir vargu ar pasibaigsiantį namų savininkų naudai.

Restorano savininkų nuotr./Šiame pastate buvo įsikūręs restoranas „Sorento“
Restorano savininkų nuotr./Šiame pastate buvo įsikūręs restoranas „Sorento“

Nieko neteisėto nepadarė

Kitam šioje Kuršių nerijos nelegalių statinių istorijoje nukentėjusiam verslininkui Juozui Skučui jau teko atsisveikinti su vienu pastatu. 2013 metais Juodkrantėje, vykdant teismo nutartį, nugriautas ant Kuršių marių kranto buvęs pastatas, kuriame veikė „Sorento“ restoranas. 2005 metais pastatytą statinį nugriovė patys savininkai.

Tačiau jam priklauso dar vienas pastatas, esantis Rėzos gatvėje, kurį, teismo sprendimu, reikia griauti. J.Skučas, kaip ir A.Baltrušaitis, neslėpė apmaudo ir pykčio. Vyro įsitikinimu, tai ne jo šeimos, o visos Lietuvos žmonių tragedija.

„Ką aš jums galėčiau pasakyti? Mes pavargome, 11 metų gyvename šitame šūde, kurį sukūrė patys valdininkai. Kokia gali būti mano nuomonė? Turiu keturis vaikus, gyvename tame name ir aš nežinau, kaip valdininkai gali dar labiau tyčiotis iš savo žmonių. Bet nemanau, kad čia tik iš mūsų tyčiojasi, tai visų Lietuvos žmonių, o ne mano vieno problema“, – sakė jis.

J.Skučo teigimu, ne jis statė tą namą, o jį pirko su banko paskola ir tik vėliau paaiškėjo, kad statinys – nelegalus. Tad jis nesijaučia pažeidęs jokių įstatymų, todėl su valstybe ketina kovoti.

„Nežinau, ar čia yra apie ką kalbėti, nes dirbs advokatai, ieškos, išieškos ir darysime be jokio gailesčio. Jeigu jie mus 11 metų terorizuoja, kodėl turime kažką dovanoti? Ką, džiaugti reikia, kad namą nugriaus? Aš nesu pažeidęs jokio įstatymo“, – sakė Juodkrantėje gyvenantis vyras.

Liepta susitarti

15min primena, kad Vyriausybė buvo nurodžiusi Kultūros ir Aplinkos ministerijoms iki spalio vidurio baigti derinti Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo plano korekcijas. Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba siūlo, kad šiek tiek adaptavus galėtų likti stovėti neteisėti statiniai, bet plano korekcijoms prieštarauja Kultūros paveldo departamentas.

Rugsėjį nurodydamas per mėnesį suderinti planą premjeras Saulius Skvernelis sakė, kad susiklosčiusi situacija, kai konfliktuoja valstybės institucijos, rodo, jog Lietuvoje yra per daug priežiūros institucijų, todėl aplinkos ir kultūros ministrams taip pat nurodyta lapkritį Vyriausybei pristatyti galimus sprendimus dėl priežiūros institucijų veiklos optimizavimo.

2012 metų birželį tuometinė Vyriausybė patvirtino Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo planą. Pagal jį, UNESCO saugomoje Kuršių nerijoje buvo numatyta nugriauti penkis objektus, kai kuriuos iš jų sudaro po kelis statinius. Vėliau buvusio premjero Algirdo Butkevičiaus Vyriausybė inicijavo plano pakeitimą – Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba plano korekcijas bando suderinti nuo 2015 metų rudens.

Iki šiol iš penkių griauti pasmerktų objektų nugriautas tik vienas – Juodkrantėje stovėjęs bendrovės „Meirona“ valdytas jachtų klubas ir žuvų restoranas.

Kaina – 20 mln. eurų

TAIP PAT SKAITYKITE: Nelegalių namų Kuršių nerijoje savininkams sužibo viltis juos įteisinti

Biurokratų klaidų Kuršių nerijoje kaina – 20 mln. eurų už namus, kuriuos galbūt teks nugriauti

„Reikia gero buldozerio ir nugriauti tuos pastatus, kurie yra nelegaliai pastatyti! Jokio kito atsakymo iš mano pusės nėra“, – 2005 liepą pareiškė tuometis Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus.

Tada ir prasidėjo „nelegalių“ Kuršių nerijos namų gyventojų vargai. S.Vaičaitis, kaip ir A.Baltrušaitis, prieš 10 metų įsigijo legalius namus Preiloje – jiems buvo išduotas statybos leidimas, patvirtintas detalusis planas.

Tačiau jie nežinojo, kad valdininkai, išduodami statybos leidimus, „neapsižiūrėjo“ – išdavė juos nepaisydami fakto, kad tie namai nebuvo įtraukti į 1994 metais patvirtintą Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo schemą.

Valstybė jau anksčiau yra pripažinusi, kad dalis namų nelegaliais yra pripažinti dėl biurokratinių klaidų, todėl žalą kompensuos.

Skaičiuota, kad preliminari savininkams padaryta žala tokiu atveju gali siekti 20 mln. eurų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kuršių nerijoje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kuršių nerijoje

Planai naikinti KPD

15min rašė, kad Vyriausybėje vyksta diskusijos apie institucijos pertvarką ir jos funkcijų perdavimą iš Kultūros į Aplinkos ministeriją.

Šiuo metu Kultūros paveldo departamentas yra pavaldus Kultūros ministerijai. 15min žiniomis, Vyriausybėje kalbama apie šios institucijos funkcijų perdavimą Aplinkos ministerijai. Diskutuojama, kad galbūt ją galima būtų prijungti prie Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT). Vis dėlto kol kas sprendimų dar nepriimta ir diskusijos tęsiasi.

Tokios kalbos, 15min žiniomis, kilo dėl to, kad niekaip nesugebama patvirtinti naujo Kuršių nerijos tvarkymo plano. Teismai yra įpareigoję griauti Kuršių nerijoje esančius nelegalius pastatus, tačiau Vyriausybėje buvo parengtas naujas parko tvarkymo planas, pagal kurį dalį pastatų būtų galima išsaugoti. Tačiau dėl Kultūros ir Aplinkos ministerijų bei joms pavaldžių KPD ir VSTT nesusišnekėjimo plano patvirtinti nepavyksta. Tikimasi, kad jei KPD ir VSTT valdytų ta pati ministerija, šios institucijos geriau susikalbėtų tarpusavyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai