Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

NT brokeris: Vilniaus nuomos rinkos šešėlyje „slepiasi“ 4 mln. eurų

Vilniaus nuomos rinkoje „slepiasi“ 6 tūkst. nuomotojų, kurie valstybei per metus nesumoka 4 mln. eurų mokesčių, sako nekilnojamojo turto agentūros „Capital“ brokeris Eimantas Dumbrava. Anot jo, problemą būtų galima išspręsti šiek tiek lanksčiau pažvelgus į mokesčius, kuriuos privalo mokėti būstą nuomojantys žmonės.
Slepiami pinigai
Slepiami pinigai / Vida Press nuotr.

E.Dumbravos skaičiavimais, kasmet portale Aruodas.lt pasirodo 15 tūkst. objektų, o Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) vien Vilniuje išduoda apie 5 tūkst. verslo liudijimų butų nuomai.

Šešėlis didelis, nes mokesčiai dideli

Brokerio nuomone, šešėlis būsto nuomos rinkoje yra didelis, nes mokesčiai, taikomi šiai sričiai, yra per dideli. Jo skaičiavimais, Vilniaus nuomos rinka užima 70-80 proc. visos Lietuvos nuomos rinkos.

„O kur tuomet likę 10 tūkst.? Būtų nesąžininga sakyti, kad visi skelbimai yra lygūs nuomojamiems skelbimams, yra žmonės, kurie turi ne vieną būstą. Taip pat reikėtų atmesti skelbimus, kurie yra atnaujinami ir talpinami į svetaines keletą kartų. Galima skaičiuoti, kad tokia dalis yra 40 proc. ir vis tiek 6 tūkst. skelbimų yra šešėlyje. Jeigu jie visi būtų įpareigoti mokėti verslo liudijimą, vien iš mokesčių būtų galima surinkti apie 4 mln. eurų per metus“, – antradienį Lietuvos banko surengtoje nekilnojamojo turto konferencijoje sakė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sugrįžusi žiema Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sugrįžusi žiema Vilniuje

„Capital“ brokerio nuomone, situaciją pakeistų kitoks požiūris į pačius nuomotojus ir skaičiuojant mokesčius reikėtų įtraukti ir išlaidas.

„Žmonės, kurie užsiima individualia veikla, mokesčiai skaičiuojami peržiūrėjus patiriamas išlaidas. Šiuo atveju jie nėra skaičiuojami ir tiesiog paima pajamas to žmogaus ir neatkreipia dėmesio į išlaidas. O išlaidos įvairios: patalpų nusidėvėjimas, nuomininko paieška, prastova“, – įsitikinęs E.Dumbrava.

Brokeris siūlo padaryti mažesnius mokesčius butams, už kuriuos prašoma iki 300 eurų per mėnesį. Taip pat pritaikyti lengvatą mokant pajamų mokestį

„Dauguma tokių butų yra senos statybos, paveldėti, ir daliai žmonių, kurie nuomoja tokius butus, svarbus kiekvienas euras, pajamos iš to sudaro didelę dalį šeimos pajamų. Todėl jie norėdami sutaupyti ir turėti daugiau pajamų, tiesiog tai slepia.

Tokiu atveju žmonės noriau deklaruos savo pajamas nuomojant nekilnojamąjį turtą. Bus daugiau statistinių duomenų ir patys nekilnojamojo turto savininkai galės drąsiai pasirašyti nuomos sutartis ir jas naudoti iškilus problemoms“, – teigė E.Dumbrava.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sugrįžusi žiema Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sugrįžusi žiema Vilniuje

Nuomos rinka keičiasi

Portalo Aruodas.lt duomenimis, vidutinė nuomos kaina per 3 metus Vilniuje padidėjo nuo 7,44 iki 9,08 eurų už kv. metrą. Per 3 metus būsto nuomos kainos išaugo 22 procentais.

Populiariausias – senamiestis. Ten nuomos kaina už kv. metrą siekia 12 eurų. Užupyje ir Žvėryne būsto nuomos kaina už kv. metrą šiek tiek mažesnė – 10 eurų, aplink centrą – 8 eurai, o miegamuosiuose rajonuose būsto nuomos kaina už kv. metrą siekia apie 6 eurus.

„Žmonių, kurie perka antrą būstą ir investuoja į nekilnojamąjį turtą, lūkesčiai yra dideli ir jie kartais prasilenkia su realybe. Situaciją gelbėja trumpalaikė nuoma, nes iš jos daug didesnė grąža, bet ji užima daug laiko. Tai yra „antras verslas“, nes reikia prižiūrėti būstą, priimti, išlydėti nuomininką“, – kalbėjo E.Dumbrava.

Jo teigimu, nuomos rinka po truputį keičiasi, ji jaunėja. Tai ypač veikia seno įrengimo būstus, kurie priversti mažinti kainą arba daryti remontą.

„Būstai su morališkai pasenusiu įrengimu turi dvi galimybes: investuoti į remontą arba leisti kainą. Konkurencija auga ir jiems vis sunkiau išbūti nuomos rinkoje. Modernių butų kainos išlieka tokios pačios, tačiau seno įrengimo kainų pokyti pastebėjau jau praėjusiais metais. Šiemet labiau pastebės ir patys nuomininkai, kurie ieško būsto“, – teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas