Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Palanga saugo savo gyventojus: nei viešbučiai, nei butai svečių priimti nebegali

Saugodama kurorto gyventojus nuo galimos grėsmės, Palangos valdžia priėmė sprendimą, pagal kurį nuo pirmadienio uždrausta apgyvendinti svečius tiek viešbučiuose, tiek privačiuose būstuose. Viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Ingrida Valaitienė 15min teigė, jog karantino pasekmės viešbučiams bus baisios, tiesa, pastaruoju metu bedirbo pora viešbučių, kiti duris užvėrė jau prieš kelias savaites. 15min netruko sulaukti ir susirūpinusių palangiškių laiškų, kurie klausė, ar turi iš būstų išvyti ilgalaikius nuomininkus. To daryti oficialiai sudariusiems nuomos sutartis nereikės.
Orai Palangoje
Orai Palangoje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pirmadienį tokį pat sprendimą priėmė ir Druskininkų miesto savivaldybė: Druskininkų valdžia uždraudė priimti naujus klientus ir nurodė iškraustyti jau apgyvendintus.

„Esu buto nuomotojas Palangoje. Užsiimu ilgalaike nuoma. Dirbu pagal verslo liudijimą. Veiklos sritis – gyvenamųjų patalpų nuoma (051 kodas). Dirbantys verslininkai su trumpalaike nuoma išsiima tos pačios srities verslo liudijimą. Taip išeina, kad mes visi teikiame apgyvendinimo paslaugas.

Šiandien mane šokiravo Palangos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymas, pagal kurį visi fiziniai asmenys, teikiantys apgyvendinimo paslaugas, privalo nutraukti savo veiklą iki kovo 30 dienos be jokios išimties prieš įsakymo paskelbimą gyvenusiems asmenims. Todėl nuo kovo 30 dienos iki karantino pabaigos turėčiau į gatvę išmesti savo nuomininką, kuris pas mane gyvena jau 2 metus. Deja, sprendimai daromi neapgalvotai“, – 15min rašė vienas palangiškis.

Tokį sprendimą Palangos valdžia priėmė penktadienį. Savivaldybė pasinaudojo Vyriausybės palikta galimybe pačiai apsispręsti dėl viešbučių bei privataus sektoriaus veiklos.

Šis draudimas netaikomas apgyvendinimo paslaugų teikėjams, kurių patalpos esant poreikiui, pagal sutartį su Palangos miesto savivaldybės administracija, yra naudojamos asmenims izoliuoti. Apgyvendinimo paslaugų teikėjai nuo 2020 m. kovo 30 d. 00.00 val. privalo nutraukti paslaugų teikimą asmenims.

Viešbučiai sustabdė veiklą

Anot Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovės Ingridos Valaitienės, didžioji dalis viešbučių duris užvėrė jau prieš kurį laiką. Pastaruoju metu veikė du viešbučiai.

„Viena banga viešbučių užsidarė iškart prasidėjus karantinui, kita banga truputėlį vėliau, keli buvo likę, kurie nuo balandžio 1 dienos planavo užsidarinėti. Aišku, buvo netikėtumas, kadangi penktadienį vakare sužinojom apie savivaldybės sprendimą. Kurie dirba, neužmačius tokios žinios gali būti toks kaip ir stresas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ingrida Valaitienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ingrida Valaitienė

Uždaryti viešbutį, užkonservuoti veiklą yra reikalų. Yra gyvenančių svečių, reikia susisiekti, paaiškinti, pasirūpinti jais. Kiti darbo reikalais atvykę. Yra ir ūkinių reikalų. Suprantame, kad siekiant apsaugoti miestelio gyventojus gali būti toks nutarimas, bet gal reikėjo daugiau laiko palikti, žiūrint į sprendimą. Fiziškai, kad nesusitvarkytume, taip nėra. Buvome priėję prie to, kad daugelis nevykdė veiklos. Pasekmės bus šitos srities atstovams baisios… Karantinas greičiausiai bus pratęstas, visiškai uždraustos restoranų veiklos jau nuo pradžių, dabar viešbučių, turėsime šiemet ir finansines pasekmes“, – sakė I.Valaitienė.

Suprantame, kad siekiant apsaugoti miestelio gyventojus gali būti toks nutarimas, bet gal reikėjo daugiau laiko palikti, žiūrint į sprendimą.

Anot jos, pastaruoju metu svečių srautas Palangoje buvo sumažėjęs, juolab, kad nutraukta daugelis skrydžių, todėl viešbučiai pamažu ir užsidarinėjo, tačiau skambučių dėl viešnagės dar vienas kitas pasitaikydavo.

Šiuo metu viešbučiai gali priimti žmones tik saviizoliacijai.

Palangos miesto savivaldybės administracijos direktorės Akvilės Kilijonienės komentaras:

Sprendimas karantino metu uždrausti fiziniams ir juridiniams asmenims teikti apgyvendinimo paslaugas Palangos miesto savivaldybės teritorijoje priimtas remiantis Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2020 m. kovo 14 d. nutarimu Nr. 207 „Dėl karantino Lietuvos Respublikos teritorijoje paskelbimo" bei atsižvelgiant į Palangos miesto savivaldybės ekstremalių situacijų komisijos 2020 m. kovo 27 d. sprendimą.

Dauguma viešbučių Palangoje jau seniai nebedirba – tokius sprendimus daugelis priėmė jau pirmąją karantino dieną. Šis draudimas aktualesnis privataus apgyvendinimo sektoriui, kuris sudaro apie 60 proc. Palangos apgyvendinimo sektoriaus, ir jį kontroliuoti yra labai sudėtinga.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Akvilė Kilijonienė
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Akvilė Kilijonienė

Draudimas teikti apgyvendinimo paslaugas netaikomas apgyvendinimo paslaugų teikėjams, kurių patalpos esant poreikiui, pagal sutartis su savivaldybių administracijomis, yra naudojamos asmenims izoliuoti, ir asmenims, sudariusiems nekilnojamųjų daiktų nuomos sutartis, kurios įstatymų nustatyta tvarka įregistruotos viešame registre.

Palanga yra nedidelis miestas, čia daug vyresnio amžiaus gyventojų, taip pat čia gyvena nemažai jaunų šeimų su mažais vaikais. Todėl šiuo sprendimu pirmiausia siekiama apsaugoti Palangos miesto gyventojus nuo galimo spartaus infekcijos plitimo.

Uždrausti Palangoje teikti apgyvendinimo paslaugas apsispręsta vertinant esamą situaciją – spartų koronaviruso infekcijos plitimą šalyje. Šiuo metu visoje šalyje yra paskelbtas karantinas, gyventojai raginami būti sąmoningi ir be būtinybės neiti iš namų. Palangos miesto savivaldybės nuomone, esant dabartinei situacijai šalyje, tikslinga susilaikyti ir nuo nebūtinų kelionių į kitus miestus. Koronavirusui kasdien vis labiau plintant, tikslinga iki minimumo mažinti gyventojų migraciją tarp miestų, kadangi keliaudami gyventojai gali skatinti infekcijos plitimą.

Palanga yra nedidelis miestas, čia daug vyresnio amžiaus gyventojų, taip pat čia gyvena nemažai jaunų šeimų su mažais vaikais. Todėl šiuo sprendimu pirmiausia siekiama apsaugoti Palangos miesto gyventojus nuo galimo spartaus infekcijos plitimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas