Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pandeminiai architektūros metai: dėmesys viešosioms erdvėms ir architektams

2020-ieji išsiskyrė dėmesiu ne privatiems daugiabučiams ar verslo centrams, o viešosioms erdvėms – parkams, infrastruktūros objektams ir gatvėms. Šis pokytis ypač matomas sostinėje, pastebėjo Lietuvos architektų sąjungos (LAS) pirmininkė Rūta Leitanaitė. 15min kartu su Architektų sąjunga apžvelgė, kaip pandeminiais metais atrodė architektūra ir kokie konkursai suspindėjo.
Geriausi architektūros projektai
Geriausi architektūros projektai / 15min iliustracija

R.Leitanaitės teigimu, nepaisant to, kad statybininkai skundėsi, jog dėl pandemijos sukeltų padarinių jiems sekasi prastai, architektams darbo netrūko. Tiesa, šiemet procesai, projektų derinimas su visuomene, statybos leidimo išdavimas užtruko. Be to, pastebima, kad pasikeitė architektų darbo stilius.

„Architektūros kūryba yra komandinis darbas, ypač tam tikrose stadijose. Negali dirbti užsidaręs, vienas, nepasikonsultuodamas, nebendraudamas su kolegomis. Tai buvo didelis iššūkis architektams, kaip kūrybinį procesą nenumarinti, o jį palaikyti“, – 15min pasakojo pašnekovė.

LAS atliko architektų apklausą, kokią įtaką jų sektoriui ir profesiniam gyvenimui padarė pandemija. Anot R.Leitanaitės, dauguma šios profesijos atstovų skundėsi, jog labai trūksta komandinio darbo, bendravimo su kolegomis ir užsakovais.

„Užsakovas labai svarbus dėmuo kuriant architektūrą“, – patikino ji.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rūta Leitanaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rūta Leitanaitė

Architektai svarstė, kaip gali padėti

Tačiau R.Leitanaitė pastebi, kad šiemet architektai pradėjo galvoti, kaip gali padėti visuomenei ir į kokius klausimus gali padėti atsakyti architektūra. Tai ne tik Lietuvos išskirtinumas – visame pasaulyje pradėtos siūlyti mobilių ligoninių, pastatų pritaikymo sveikatos priežiūros reikmėms idėjos.

„Lietuvoje turbūt ryškiausias pavyzdys – „Do Architects“ sugalvotas projektas, kaip optimizuoti turimus ligoninių pastatus, kaip pritaikyti automobilių stovėjimo aikšteles lovoms, jeigu prireiktų.

Šie architektai man sakė, kad nuo šiol kuriant viešuosius objektus reikės galvoti apie lanksčią architektūrą, kaip ji galėtų prisitaikyti ateityje tokiomis netikėtomis situacijomis. Pavyzdžiui, jie dabar projektuoja mokyklą ir jau galvoja, jeigu prireiktų, kaip ją paversti laikina ligonine, ir skaičiuoja, kiek tilptų lovų“, – pasakojo LAS pirmininkė.

Be to, R.Leitanaitė pažymėjo, kad 2020-ieji architektams – tikrai neblogi metai, o ir valstybiniu lygiu architektūra buvo matoma. Šiemet architektai pastebėti dviejų valstybinių premijų lygmeniu – Nacionalinė premija įteikta Gintarui Balčyčui ir Vyriausybės kultūros ir meno premija turėtų būti suteikta Gintautui Vieversiui.

„Labai tikėtina, kad G.Vieversys šią premiją gaus. Dėl jų varžosi ir kitų sričių menininkai, o architektai tikrai toli gražu ne kiekvienais metais jas gauna, todėl sakyčiau, kad tai, jog dvi svarbiausios premijos tenka ir architektams – labai geras rezultatas“, – įsitikinusi ji.

15min ir Urtės Korsakovaitės nuotr./Gintautas Vieversys ir Gintaras Balčytis
15min ir Urtės Korsakovaitės nuotr./Gintautas Vieversys ir Gintaras Balčytis

Mažiau egoizmo architektūroje

R.Leitanaitė atkreipia dėmesį, jog šių metų tendencijos – tai 4–5 metų darbo vaisiai. Tačiau jas puikiai atspindi spalio mėnesį įvykusio Lietuvos šiuolaikinės architektūros apdovanojimų „Žvilgsnis į save 2019–2020“ rezultatai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas