Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paskelbta, kaip atrodys Tautos namai ant Tauro kalno: konkursą laimėjo ispanai

Ispanijos studija „Arquivio architects“ užėmė pirmą prizinę vietą Tautos namų architektūriniame konkurse. Vietoje sostinės Profsąjungų rūmų planuojama statyti Nacionalinę koncertų salę.
Collage_Fotor
Pirmoji vieta - „Arquivio architects“, Ispanija.

Ispanai pasiūlė Nacionalinę koncertų salę kuo natūraliau įlieti į aplink esančią aplinką. Architektai siūlo ant Tauro kalno statyti keletą atskirų statinio dalių, kurias sujungtų atviras cokolinis aukštas, sukurtas „žaliasis koridorius“, statinyje bus Didžioji ir Mažoji koncertų salės. Į projektą įsilieja ir Liuteronų sodo teritorija, parkas ant Tauro kalno.

Architektams atiteko ir 60 tūkst. eurų premija.

Madride įsikūrusi architektų studija „Arquivio architects“ Lietuvoje ne naujokė – M. K. Čiurlionio koncertų centro Kaune konkurse šie architektai užėmė penktąją vietą. Studija įkurta 1999 metais architektų Danielio Fraile ir Juanjo Soria.

„Turime biurus arba bendradarbiaujame su Dubajumi, Doha, Riadu, Kamerūnu, Pusiaujo Gvinėja, Dramblio Kaulo Krantu ir neseniai Lietuva bei plėtojame įvairaus masto projektus. Miesto dizainas, kraštovaizdžio dizainas, architektūra, interjero dizainas, apšvietimo dizainas ir grafinis dizainas“, – taip save pristato Tautos namų konkursą laimėjusi studija.

Nugalėtojų komandoje „Arquivio architects“ – 10 kūrėjų. Su jais bus rengiamos neskelbiamos derybos dėl projektavimo paslaugų sutarties, kurių metu paaiškės Nacionalinės koncertų salės projektavimo kaina ir kiek laiko tai truks. Planuojama dar šiemet pasirašyti sutartį su konkurso nugalėtoju techniniam salės projektui parengti.

„Tokiuose konkursuose kaip šis vienintelis suvaržymas mums patiems – mes patys kaip profesionalai. Mes labai atsakingai žiūrime į visą procesą, tikslą, lūkesčius ir pageidavimus, terminus, kaip sukurtas modelis koreliuoja su miestu, jo aplinka, ar gerai įsikomponuoja į kraštovaizdį. Žinote, kaip ir krepšinyje, taip ir mūsų darbe – reikia dirbti kokybiškai, reikia daug įgūdžių ir laimės. Tegul šis laimėjimas bus mūsų dovana Vilniaus miestui ir šaliai“, – kalbėjo geriausios architektūrinės idėjos nugalėtojos komandos „Arquivio architects“ atstovas Daniel Fraile.

Antroji vieta teko prancūzų studijai „Fres Architects and Planners“. Antros vietos laimėtojams bus skirta 40 tūkst. eurų premija.

II vieta – „Fres Architects and Planners“, Prancūzija.
II vieta – „Fres Architects and Planners“, Prancūzija.

Trečiąją vietą užėmė Vilniaus „Paleko Archstudija“ ir jai bus skirta 20 tūkst. eurų.

III vieta – Paleko Archstudija, Lietuva
III vieta – Paleko Archstudija, Lietuva

Garbingas paminėjimas skirtas australams „SMAR Architecture Studio“.

Garbingas paminėjimas – „SMAR Architecture Studio“, Australija
Garbingas paminėjimas – „SMAR Architecture Studio“, Australija

Tarptautinis konkursas sulaukė didžiulio susidomėjimo – dalyvavo 248 architektų kompanijos iš JAV, Japonijos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Naujosios Zelandijos, Suomijos, Kinijos, Brazilijos ir kt. šalių. Konkursui darbus pateikė net 21 Lietuvos architektų komanda.

Laimėtojus ketvirtadienį paskelbė Tarptautinio konkurso vertinimo komisijos narys Xander Thomas Vermeulen Windsant, simbolinius čekius įteikė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

„Vertindami darbus puikiai supratome, kad tai istorinis momentas Vilniaus miestui, tarptautinei komisijai buvo didžiulė atsakomybė ir garbė vertinti idėjas, atkeliavusias iš beveik viso pasaulio kraštų“, – pasidalijo įspūdžiais žiuri komisijos narys Xander Thomas Vermeulen Windsant.

Pagal konkurso sąlygas, naujajame pastate bus iki 1,7 tūkst. vietų didžioji ir 500 vietų mažoji salės, kavinės, vestibiulis ir patalpos įvairiai kitai kultūrinei veiklai. Numatomas koncertų salės projektavimo paslaugų ir statybos darbų biudžetas siekia 52 mln. eurų. Į šią sumą įtrauktos visos su objekto projektavimu, statyba ir įrengimu bei sklypo tvarkymu susijusios išlaidos.

Nacionalinės koncertų salės statybos turėtų prasidėti 2021-aisiais. Planuojama naują koncertų salę pastatyti 2023 metais, švenčiant 700-ąjį Vilniaus gimtadienį.

Architektūros konkursas vyko bendradarbiaujant su Tarptautine architektų sąjunga, Lietuvos architektų sąjunga ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

Planuojama, kad ant Tauro kalno stovintys Profsąjungų rūmai turėtų būti nugriauti iki šių metų pabaigos. Tam Vyriausybė skirs 1,9 mln. eurų.

Savivaldybė sutvarkys Koncertų salės prieigas, taip pat greta esančią Liuteronų sodų teritoriją – Vilniaus evangelikų senųjų kapinių kompleksą. Bendra aplinkos sutvarkymo projektų vertė kartu su Europos Sąjungos parama siekia apie 14 mln. eurų.

Prieš 56 metus statytas buvusių Profsąjungų rūmų pastatas ant Tauro kalno bus nugriautas, o viduje esantys vertingi vitražai išsaugoti ir perduoti Nacionaliniam dailės muziejui.

Vilniečiai kviečiami pamatyti visas 248 architektūrines idėjas Nacionalinei koncertų salei parodoje, kuri vyks T Parke (Pelesos g. 1) nuo rugsėjo 20 d. iki spalio 13 d., pirmadieniais–penktadieniais 12–20 val., savaitgaliais 10–17 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas