Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pastangos didinant daugiabučių renovacijos projektų patrauklumą rangovams: reformuotas rangos darbų pirkimo modulis

Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje dalyvaujantys daugiabučių gyventojai turi galimybę ženkliai apkarpyti savo šildymo sąskaitas ir pagerinti namuose jaučiamą komfortą. Siekiant dar labiau paspartinti daugiabučių renovavimą, jos procesus administruojanti Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) nuolat imasi reikalingų pokyčių. Vienas iš jų – visai neseniai kartu su VšĮ CPO LT atnaujinta rangos darbų pirkimų sistema. Tikimasi, kad šios permainos padės pritraukti daugiau ir stambesnių rangovų.
Pastangos didinant daugiabučių renovacijos projektų patrauklumą rangovams: reformuotas rangos darbų pirkimo modulis
Pastangos didinant daugiabučių renovacijos projektų patrauklumą rangovams: reformuotas rangos darbų pirkimo modulis / APVA nuotr.

Šalyje ir toliau augant daugiabučių renovavimo paklausai, itin svarbu kruopščiai sustyguoti būstų modernizavimo procesus. Juolab, kad norint įvykdyti ES įsipareigojimus bei pasiekti ilgalaikėje renovacijos strategijoje numatytus tikslus, per artimiausią trisdešimtmetį reikės atnaujinti apie 30 tūkst. daugiabučių.

Centralizuotus pirkimus nacionaliniu mastu Lietuvoje vykdančios CPO LT Statybų srities pirkimų skyriaus vadovas Mindaugas Žiukas pasakoja, kad rangos darbų pirkimai – vienas kertinių renovacijos procesų etapų, iki šiol neretai strigdavęs dėl rangovinių organizacijų trūkumo ar menko noro dalyvauti skelbiamuose konkursuose.

„Labai svarbu reaguoti į aplinkos veiksnius, įtakojančius renovacijos procesus, siekiant atliepti visų renovacijos proceso dalyvių poreikius. Todėl stengiantis padidinti pirkimų patrauklumą rangovams ir užsakovams, CPO LT kartu su APVA prieš kurį laiką atnaujino rangos darbų modulį CPO LT elektroniniame centralizuotų pirkimų kataloge. Pagrindinis pokytis yra susijęs su šiemet paskelbta nauja daugiabučių atnaujinimo rangos darbų dinamine pirkimų sistema. Jos pagrindu CPO LT elektroniniame kataloge sukūrėme naują rangos darbų pirkimo modulį, pakeitusį prieš tai buvusius 4 rangos darbų pirkimo modulius, skirtus būstų modernizavimui“, – teigia M. Žiukas.

Lankstesnės pirkimo procedūros

CPO LT Statybų srities pirkimų skyriaus vadovas pratęsia, kad naujasis modulis suteikia užsakovams daugiau lankstumo ir skirtingų pasirinkimo galimybių.

„Šiame modulyje galima formuoti užsakymus bei įsigyti ne tik vieno, bet ir kelių, vienas šalia kito esančių daugiabučių atnaujinimo rangos darbus vienu pirkimu. Tokiu būdu yra formuojami dideli ir rinkai patrauklesni užsakymai, o sutartys sudaromos dėl kiekvieno daugiabučio atskirai, palengvinant konkretaus daugiabučio renovacijos administravimą ir darbų kiekviename objekte priežiūrą“, – akcentuoja pašnekovas.

Pasak jo, užsakovai taip pat gali rinktis būsto modernizavimo darbus pirkti arba pagal jau esamą projektą, arba įsigyti rangos darbus kartu su projektavimu.

„Be to, formuodami užsakymus, užsakovai patys gali nuspręsti, ar nori taikyti elektroninį statybos darbų žurnalą, kol jis nėra privalomai taikomas visiems darbams. Taip pat nuo jų priklauso ir tai, kaip vertinti gautus pasiūlymus: tik pagal kainą, ar pagal kainos ir kokybės santykį, pasirenkant kokybės parametrus ir jų lyginamuosius svorius“, – tvirtina ekspertas.

Tikisi daugiau ir pajėgesnių rangovų

Kalbėdamas apie APVA ir CPO LT šiems pokyčiams keliamus lūkesčius, M. Žiukas pabrėžia, jog didesnių užsakymų formavimas, perkant kelių daugiabučių namų atnaujinimą vienu metu, turėtų padėti pritraukti daugiau ir pajėgesnių rangovų.

„Šiuo metu modulyje jau turime virš 80 kvalifikuotų rangovų ir, žinoma, aktyviai veikiame norėdami šį skaičių išauginti dar labiau. Apskritai, įgyvendinę šį pokytį tikimės, kad visas renovacijos procesas vyks gerokai sparčiau. Viena pagrindinių to priežasčių – sumažėjęs pirkimo procedūrų kiekis. Be to, prie efektyvesnių procedūrų turėtų prisidėti ir tai, kad atsakomybė tiek už projektavimą, tiek už rangos darbus bus vienose rankose, o tai leis išvengti neretai kylančių ginčų dėl projektų kokybės“, – sako CPO LT Statybų srities pirkimų skyriaus vadovas.

Svarbu paminėti ir tai, kad atnaujintoje pirkimo sutartyje yra numatytos ir aiškesnės bei detalesnės jos vykdymo sąlygos, įvertinti statybų reglamentavimo pokyčiai, įtrauktos kitos naujovės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas