Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pasufleravo bitės: Madagaskare spausdins mokyklas vaikams

Spausdinimo technologijos architektūroje ypač perspektyvios, jei kalbama apie modulinę, pigią ir greitą statybą. JAV nevyriausybinė organizacija „Thinking huts“ šią technologiją sumanė pasitelkti Afrikoje, kur labai trūksta mokyklų vaikams. Išbandomasis – pilotinis – projektas numatytas Madagaskare.
Mokykla Madagaskare
Mokykla Madagaskare / „Thinking huts“
Temos: 1 Architektūra

Organizacija „Thinking huts“ siekia, jog išsilavinimas atokių pasaulio kraštų vaikams būtų kuo lengviau pasiekiamas. Madagaskare, kur infrastruktūra nėra išvystyta, įprastos statybos yra labai sudėtingas procesas tiek dėl prastų kelių, tiek dėl sudėtingo energijos tiekimo.

Pasirinktas labiau tinkantis – erdvinis (3D) spausdinimas – sutrumpina statybos laiką nuo mėnesių iki dienų bei gerokai sumažina anglies dvideginio išmetimus į atmosferą, palyginti su įprasta gelžbetonio statyba. Erdviniam spausdinimui taip pat nereikia daug darbo jėgos. Taigi mokyklas spausdinant per trumpesnį laiką galima pastatyti daugiau ir draugiškesnių aplinkai mokyklų, kurių išlaikymas yra pigus.

Madagaskarą savo pilotine vieta „Thinking huts“ išrinko iš 7 valstybių. Tikimasi, kad mokslas taip galės pasiekti net ir atokiausias šios salos bendruomenes. Beje, šiuo metu Madagaskare nesimoko net 60 proc. vaikų. Taip yra tiek dėl perpildytų ar tiesiog iš atokesnių vietovių sunkiai pasiekiamų mokyklų, tiek ir dėl prasto jų finansavimo.

Organizacijos „Thinking huts“ mokyklų architektūros pagrindas – bičių koriai, architektams pasufleravę modulinę, lengvai prie skirtingų poreikių pritaikomą konstrukciją (arch. A.Mortazavi, A.Gadbois). Prie mokyklų Madagaskare statybų gali prisidėti kiekvienas – šį projektą paremdamas ar kitaip prisidėdamas.

Parengta pagal „Thinking huts“ informaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas