Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Per karantiną 70 proc. pažeidimų nustatoma dėl darbų saugos nesilaikymo

Per karantiną smarkiai išsaugo su darbų sauga susijusių pažeidimų. Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) vadovas Jonas Gricius aiškino, kad šiuo metu jie sudaro didžiausią dalį – apie 70 proc.
Asociatyvi iliustracija
Asociatyvi iliustracija / FNTT nuotr.

J.Griciaus teigimu, iki karantino buvo fiksuojama daugiau pažeidimų dėl darbo teisės klausimų – apmokėjimas už viršvalandžius, darbo ir poilsio laiko režimo nesilaikymas. O karantino laikotarpiu išryškėjo tendencija ir daugiausiai pažeidimų nustatoma dėl darbų saugos reikalavimų nesilaikymų.

„Tai sudaro apie 70 proc. visų nustatytų pažeidimų. Pažeidimai įvairūs. Esminis momentas, artėjant COVID infekcijai, reikėjo įsivertinti profesinę riziką, pasiruošti šiai infekcijai ir paruošti darbo vietas, asmenines apsaugos priemones. Ne paslaptis, kad šito trūko, bet pastaruoju metu pastebime, ir mūsų inspektavimai tai rodo, kad situacija iš esmės pagerėjusi“, – trečiadienį spaudos konferencijoje sakė VDI vadovas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jonas Gricius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jonas Gricius

VDI vadovas teigė, kad per mėnesį darbo inspektoriai gavo apie 400 pranešimų, susijusių su darbų sauga, darbo teisėmis. Iš jų išnagrinėta apie 350.

Taip pat buvo surašyta apie 50 administracinių teisės pažeidimų protokolų ir skirta apie 6 tūkst. eurų baudų.

J.Griciaus teigimu, per mėnesį buvo atlikta 100 inspektavimų ir iš viso nustatyta 120 nelegaliai dirbančių asmenų.

Anot jo, šiuo metu pagrindinė darbo inspektorių veikla – konsultacijos ir patarimų teikimas. Per karantino laikotarpį konsultuota 17 tūkst. asmenų, o per dieną – po 1,5 tūkst.

„Manome, kad svarbu yra žinoti teises, žinoti, kaip jas ginti, ką daryti, ir žmonės ta paslauga naudojasi“, – sakė J.Gricius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Statybos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Statybos

VDI vadovas aiškino, kad per šį laikotarpį sumažėjo skundų ir prašymų darbo ginčų komisijose. Tačiau karantino laikotarpiu darbuotojų naudai yra nurodyta išieškoti apie 900 tūkst. eurų.

J.Gricius aiškino, kad šiuo metu vyraujanti atmosfera nėra labai gera ir pabrėžė, kad nors bendravimas su inspektoriais vyksta nuotoliniu būdu, jis turi būti sąžiningas.

„Turime suprasti, kad situacijos neišspręsime vien administraciniais veiksmais, nuobaudomis, reikia ieškoti susitarimų. Turime suvokti, kad šiuo išgyvenimo laikotarpiu esminis dalykas yra susitarimai ir kalbėjimasis su darbuotojais, aiškinimasis ir tikros, sąžiningos informacijos pateikimas“, – trečiadienį spaudos konferencijoje kalbėjo VDI vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas