Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po pusmečio atidarė Linkmenų g. „Rimi“, nuostoliai jau siekia 800 tūkst. eurų

Po pusmečio atidaryta dėl grindų deformacijos staigiai duris užvėrusi „Rimi“ parduotuvė Vilniaus Linkmenų gatvėje. Dabar jau aišku – pastato kolonų „įsmigimas“ ir grindų deformacija įvyko dėl projektuotojų kaltės. Nors dar nuostoliai nėra suskaičiuoti, pastato savininkui įmonei „BM Būstas“ šis pusmetis jau atsiėjo 800 tūkst. eurų.
Po remonto atidaromas prekybos centras Linkmenų gatvėje
Po remonto atidaromas prekybos centras Linkmenų gatvėje / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

2015 metais baigta statyti parduotuvė sostinės Linkmenų gatvėje, kur veikia prekybos tinklas „Rimi“, po pusantrų metų veikimo buvo priversta užsidaryti dėl pastebėtos grindų deformacijos alkoholio ir vaisvandenių zonoje.

„Ekspertų išvadoje nurodyta, kad buvo padarytos tam tikros projektavimo klaidos. Dėl tų klaidų trys kolonos buvo pasėdusios. Pastatas nesminga ir yra nė kiek nepasikeitęs nuo pat statybos laikotarpio. Būtent toje vienoje taškinėje vietoje buvo išryškėjusi problema, nes tik to pastato kampe yra tam tikros grunto struktūros, ir tą klausimą išsprendėme. Ekspertų išvadose rašoma, kad pastatas ir kolonos remiasi į kietą gruntą ir pasėdimas buvo ne dėl to, kad tas gruntas smigo giliau, jis liko stabilus. Kolonos buvo įtrauktos dėl projektinio sprendinio“, – žurnalistams sakė advokatas Saulius Aviža.

Per pastarąjį pusmetį pastatas buvo patikrintas ekspertų ir atliekami pastato kolonų sutvirtinimo darbai.

„Ekspertai, konstruktoriai priėmė projektinius sprendinius, iš dalies juos pakeitė, sutvirtino tas kolonas – kone dvigubai, jeigu lygintume su tuo, kas buvo. Šiandien tos kolonos ne tik stabilizuotos, bet dar ir papildomai sutvirtintos. Iš viso buvo atliktos 2–3 ekspertizės, ir jų išvada – pastatas yra saugus“, – teigė S.Aviža.

Be to, kol buvo atliekami pastato kolonų sutvirtinimo darbai, didžioji dalis prekių iš parduotuvės nebuvo išgabentos.

„Jokia produkcija iš parduotuvės išvežta nebuvo, išskyrus ypač šviežias maistas. Visi darbai, kurie buvo daromi, jie buvo daromi produkcijai esant parduotuvėje“, – žurnalistams sakė prekybos tinklo viešųjų ryšių vadovė Giedrė Bielskytė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Po remonto atidaromas prekybos centras Linkmenų gatvėje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Po remonto atidaromas prekybos centras Linkmenų gatvėje

Paklausus, kiek siekia prekybos tinklo nuostoliai ir ar ketinama juos atgauti iš savininko ar projektuotojų, G.Bielskytė pasakyti tiksliai negalėjo.

„Žinoma, tai yra sutartiniai dalykai ir tai bus kitas etapas, kurį tęsime“, – tikino ji.

Pastato savininkas, bendrovės „BM Būstas“ vadovas Igoris Leontjevas teigė, kad kol kas tikslios nuostolių sumos nežino, tačiau jau dabar visi statybos darbai ir ekspertizės atsiėjo preliminariai 800 tūkst. eurų.

„Preliminariai statybų dalis su ekspertizėmis yra apie 800 tūkst. eurų. Tačiau tai nėra galutiniai nuostoliai, nes negauti pinigai už nuomą, neįskaičiuoti „Rimi“ nuostoliai. Galutinė suma turėtų paaiškėti per mėnesį“, – teigė jis.

15min primena, kad „Rimi“ parduotuvė Linkmenų gatvėje netikėtai buvo uždaryta balandžio 5 dieną dėl pastebėtų įtrūkimų. Uždarius parduotuvę sukviesti ekspertai, kad įvertintų pastatą. Tuomet skelbta, kad vienoje iš pastato zonų deformavosi grindys.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Po remonto atidaromas prekybos centras Linkmenų gatvėje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Po remonto atidaromas prekybos centras Linkmenų gatvėje

Iš pradžių teigta, kad parduotuvė uždaryta laikinai iki balandžio 7 d. Tačiau tądien „Rimi“ pranešė, kad uždarymas pratęstas iki balandžio 9 dienos imtinai. Balandžio 10 dieną parduotuvė turėjo veikti, tačiau jos nuspręsta neatidaryti, kol nėra aiškios ekspertų išvados. Tada atidarymo data buvo nukelta iki balandžio 24 dienos. Pastarąjį kartą skelbta, kad parduotuvė liks uždaryta iki gegužės 5 dienos. Gegužės 4 dieną „Rimi“ atstovė spaudai pranešė, kad parduotuvė uždaroma neribotam laikui.

Prekybos tinklas „Rimi“ rugsėjį buvo pranešęs, kad ekspertizę atlikusi bendrovė „Ekspertika“ konstatavo, jog pastatas nebuvo avarinės būklės, tačiau turėjo avarinės būklės požymių, buvo nustatyti tam tikri pamatų ir grindų defektai.

Pastato savininkas, bendrovė „BM būstas“, paraleliai ekspertizei vasarą objekte atliko papildomus pastato pamatų tvirtinimo darbus pagal parengtą pamatų stabilizavimo projektą, kuriam pritarė ekspertai.

„Ekspertikos“ specialistai nurodė, jog deformacijos pastate atsirado, nes nebuvo atlikti išsamūs inžineriniai geologiniai tyrimai, rengiant statinio konstrukcijų darbo projektą, kaip to reikalauja teisės aktai.

Pastatą statė bankrutuojanti bendrovė „Lakaja“, o jį valdo Igorio Leontjevo valdoma įmonė „BM Būstas“. Iš viso pastate veikia parduotuvė „Rimi“ ir dar šešiolika nedidelių parduotuvių. Parduotuvėje „Rimi“ dirba apie 60 žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito