Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prekybos centrai atidaro duris: ko tikėtis, kada eiti ir kaip atrodys apsilankymas?

Prekybos centruose įsikūrusios parduotuvės po kelių mėnesių pertraukos vėl pradeda darbą. Nors didžioji dalis jų galės darbuotis tik darbo dienomis, veiklos per laisvadienius neketina nutraukti tos, kurios turi tiesioginius įėjimus iš lauko.
Pirkėjai „Akropolyje“ po karantino atlaisvinimo
Pirkėjai „Akropolyje“ po karantino atlaisvinimo / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

15min primena, kad praėjusią savaitę Vyriausybė nusprendė nuo pirmadienio leisti atidaryti parduotuves ir prekybos centruose. Iki šiol veikė tos, kurios turėjo atskirtus įėjimus iš lauko.

Atveriamose parduotuvėse turės būti užtikrinamas 20 kvadratinių metrų prekybos plotas vienam lankytojui arba vienu metu aptarnaujamas ne daugiau kaip vienas asmuo.

Tuo tarpu nuo gegužės 3 dienos atveriamos visos likusios parduotuvės, turgavietės ir viešos prekybos vietos.

Anot 15min fotografo, jau pirmadienį prie parduotuvių susidarė eilės. Ypač prie rūbų, batų ir papuošalų prekybos vietų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pirkėjai „Akropolyje“ po karantino atlaisvinimo
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pirkėjai „Akropolyje“ po karantino atlaisvinimo

Dalis parduotuvių dirbs ir savaitgaliais

Pranešama, kad Vilniaus, Klaipėdos ir Šiaulių „Akropoliuose“ nuo balandžio 19 dienos darbo dienomis parduotuvės duris atvers 10 val., tačiau darbą baigs skirtingu metu.

Vilniaus „Akropolyje“ parduotuvės dirbs iki 22 val., „Maxima“ dirbs nuo 8 iki 23 val., „Eurovaistinė“ ir „Ermitažas“ 8–22 val., Klaipėdos ir Šiaulių „Akropoliuose“ parduotuvės dirba 10–21 val., „Maxima“ ir „Eurovaistinė“ – 8–22 val.

Tačiau, anot „Akropolis Group“ komunikacijos departamento vadovo Dominyko Mertino, maisto, veterinarijos, optikos, ortopedijos parduotuvės, vaistinės, taip pat atskirus įėjimus iš lauko turinčios parduotuvės, dirbs ir savaitgaliais.

D.Mertinas 15min komentavo, kad įprastai Vilniaus, Klaipėdos ir Šiaulių „Akropoliai“ daugiausia lankytojų darbo dienomis sulaukia nuo 16 iki 19-20 val. Taip pat jis skatina apsilankymą prekybos centruose planuoti ne piko valandomis, t.y. darbo dienomis iki 16 val. Pasitikrinti lankytojų srautus, dar prieš apsilankant „Akropoliuose“ galima ir internete: svetainėje akropolis.lt specialiai tam suprogramuotas „Srautų šviesoforas“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pirkėjai „Akropolyje“ po karantino atlaisvinimo
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pirkėjai „Akropolyje“ po karantino atlaisvinimo

Nurodoma, kad šiuo metu „Akropoliuose“ naudojamos „Sensormatic ShopperTrak“ srautų skaičiavimo sistemos, padedančios stebėti lankytojų srautus realiu laiku. Prekybos centruose piko valandomis dirba kone dvigubai daugiau apsaugos darbuotojų, kurie užtikrina saugaus atstumo laikymąsi, dalija medicinines kaukes jų neturintiems lankytojams.

„Interneto svetainėje visi lankytojai gali realiu laiku sužinoti apie kiekviename iš prekybos centrų esančių pirkėjų kiekį: žalia spalva rodo, kad prekybos centre esantis pirkėjų kiekis yra nuosaikus, geltona – kad pirkėjų skaičius yra arti vidinės maksimalios ribos, raudona – kad šiuo metu yra laikinai ribojamas įėjimas į prekybos centrą ir pirkėjams gali tekti palaukti“, – apie „šviesoforo“ principą pasakojo D.Mertinas.

Kartu nurodoma, kad bendrose „Akropolių“ erdvėse yra minimizuotos poilsio vietų ir suoliukų, kurie buvo skirti trumpam lankytojų poilsiui.

Kaip lietuviai skuba į atsidariusius prekybos tinklus, galite pamatyti 15min fotografo Žygimanto Gedvilos fotogalerijoje:

Panaši situacija ir Kauno „Akropolyje“, valdytoja Brigita Kuodytė 15min teigė, kad paprastai didžiausi lankytojų srautai prekybos centre stebimi darbo dienomis nuo 17 iki 19 val. Ji taip pat ragino lankytojus planuotis vizitus iš anksto ir į prekybos centrą atvykti darbo dienos metu.

„Vyriausybei švelninant karantino šalyje sąlygas, nuo pirmadienio atnaujinta visa Kauno „Akropolio“ veikla, išskyrus restoranus bei pramogų teikimo vietas. Darbo dienomis prekybos centre parduotuvės bei paslaugos veiks nuo 10 iki 21 val., o visos kitos prekybos centre šiuo metu veiklą vykdančios maisto, optikos, veterinarijos parduotuvės, vaistinės klientus aptarnaus kaip ir iki šiol – septynias dienas per savaitę. Kol kas ilginti darbo laiko darbo dienomis neplanuojame“, – aiškino ji.

Šiame prekybos centre, kaip ir kituose, įdiegta srautų reguliavimo sistema, kuri leidžia realiu laiku stebėti ir esant poreikiui reguliuoti prekybos centre esantį lankytojų srautą.

Prekybos miestelio „Urmas“ nuotr./Prekybos miestelis „Urmas“
Prekybos miestelio „Urmas“ nuotr./Prekybos miestelis „Urmas“

Darbo laikų pokyčių neplanuoja

Tuo tarpu „Panoramos“ generalinė direktorė Birutė Kalanovaitė 15min teigė, kad šiandien dar per anksti kalbėti apie prognozuojamus lankytojų srautus.

„Didžioji dalis nuomininkų nedirbo keturis mėnesius, tad neaišku, kaip pasikeitė mūsų lankytojų įpročiai ir kiek dažnai jie užsuks apsipirkti. Todėl kažkokių esminių pertvarkų, susijusių su darbo laiku ar kitais dalykais, dar neplanuojame. Be to, tikime, kad mažais žingsneliais per kitus karantino laisvinimo etapus sugrįšime į įprasto darbo ritmą“, – sakė ji.

Kaip ir kituose prekybos centruose, „Panoramoje“ įdiegta žmonių srautus skaičiuojanti sistema. Skaičiui pasiekus maksimalų žmonių kiekį, lankytojų patekimas į prekybos centro vidų bus laikinai ribojamas.

Prekybą atvers palaipsniui

„Ozo“ valdytojai nurodo, kad parduotuvės bus atvertos laikantis būtinų saugumo priemonių. Atlaisvinus ribojimus, prekybos centras dirbs kiekvieną savaitės dieną nuo 10 val. iki 21 val.

Prekybos ir pramogų centre esantis ir lauko terasą turintis restoranas „Charlie pizza“ veiklą atnaujins nuo balandžio 22 d., kitos maitinimo įstaigos maistą ir toliau teiks išsinešti. PPC „Ozas“ įsikūręs sporto klubas veiks nuo balandžio 26 d., o mėnesio pabaigoje atsidaryti planuoja ir kino teatras.

„Pastarasis pusmetis mūsų nuomininkams buvo išties nelengvas. Daugelis prekybininkų, kurių veikla buvo apribota, patyrė ypač didelių nuostolių. Labai džiaugiamės, kad daugelis parduotuvių mūsų prekybos centre vėl gali atverti duris lankytojams“, – pranešime spaudai cituojama „Ozo“ turto valdytoja Ina Augulienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pirkėjai „Akropolyje“ po karantino atlaisvinimo
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pirkėjai „Akropolyje“ po karantino atlaisvinimo

Imasi saugumo priemonių

Parduotuvėms atnaujinus veiklą prekybos centre bus vykdoma elektroninė lankytojų srautų stebėsena ir kontrolė, užtikrinant ne mažesnį kaip 50 kv. m vienam lankytojui tenkantį plotą visame prekybos centre. O veiklą atnaujinančios parduotuvės turės užtikrinti, kad vienam lankytojui tektų ne mažiau kaip 20 kv. m plotas. Be to, bus pasitelkti papildomi apsaugos darbuotojų pajėgumai, kurie pagal sistemų duomenis kontroliuos žmonių srautus, užtikrins, kad prekybos centro lankytojai nesibūriuotų, išlaikytų reikiamus atstumus ir tinkamai dėvėtų veido kaukes. Jų neturintiems vienkartinės medicininės kaukės bus dalijamos nemokamai.

Siekiant užtikrinti pakankamą oro apykaitą prekybos centro patalpose, kai tai leidžia oro sąlygos, yra atliekamas nuolatinis intensyvus vėdinimas atidarant langus, taip pat visu pajėgumu veikianti vėdinimo sistema. Siekiant apriboti galimybes viruso plitimui nuo pirmo karantino pradžios prekybos centro patalpose yra išjungtos oro recirkuliacinės sistemos, taip pat naudojami CO2 jutikliai su indikatoriais.

Taip pat yra nuolat dezinfekuojami dažniausiai liečiami paviršiai, o visose patalpose – prie kiekvieno įėjimo ir išėjimo, liftų, eskalatorių, bankomatų, tualetų – įrengtos dezinfekcinės stotelės. Siekiant išlaikyti saugų atstumą tarp lankytojų prekybos centro alėjose gerokai sumažintas sėdimų vietų skaičius.

Be to, „Oze“ veikiantys prekybininkai prieš atnaujindami veiklą atliko darbuotojų COVID-19 testavimus, o dauguma nuomininkų planuoja tai daryti reguliariai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pirkėjai „Akropolyje“ po karantino atlaisvinimo
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pirkėjai „Akropolyje“ po karantino atlaisvinimo

Valdytojai prižadėjo veikti saugiai

15min primena, kad prekybos centrų valdytojai ir jų atstovai prieš kelias savaites prašė Vyriausybės juos atverti. Tuomet teigta, kad tokiu būdu pasiskirstytų pirkėjų srautai, kurie iki šiol koncentravosi pagrindinėse prekybinėse gatvėse, pavyzdžiui, sostinės Gedimino prospekte.

Prekybininkai pažadėjo taikyti papildomas saugos priemones, skaičiuoti lankytojų srautus bei privalomai testuoti visus parduotuvių darbuotojus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas