Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šalia Zaraso salos iškilsiantis viešbutis jau sulaukė pasipriešinimo

Prie pat įėjimo į Zaraso salą, Vilniaus gatvėje, verslininkas Aurimas Bagdanavičius suplanavo statyti viešbutį. Jame taip pat ketina įkurdinti restoraną ir pirtį.
Planuojamas viešbutis Zarasuose
Planuojamas viešbutis Zarasuose / UAB "Architektūros linija"

Zarasų savivaldybėje paskelbtuose projektiniuose pasiūlymuose, kuriuos A.Bagdanavičiaus užsakymu parengė „Sostinės architektai“, nurodoma, kad beveik 3,75 tūkst. kv. m ploto sklype suplanuoti kiek daugiau nei 1 tūkst. kv. m bendro ploto pastatai. Projekto vadovas – architektas Gintaras Čaikauskas, bendraautoris – Faustas Lasys.

Šio projekto autoriai yra UAB „Architektūros linija“.

Viešbutis, restoranas ir pirtis

Nurodoma, kad sklype, kuris ribojasi su Zaraso ežeru ir Vilniaus gatve, turėtų iškilti viešbutis.

„Atitraukus 5 metrus nuo ežero kranto linijos palei ją siūloma išdėstyti atskirus prie aplinkinio mastelio derančius vieno–dviejų aukštų tūrius, kurie tarpusavyje bendromis erdvėmis bus sujungti į vieną kompleksą. Patekus į pastatą, atsiduriama fojė, iš kurios galima patekti į tris pagrindines funkcines zonas – viešbutį, restoraną ir pirties zoną“, – rašoma projektiniuose pasiūlymuose.

UAB "Architektūros linija"/Planuojamas viešbutis Zarasuose
UAB "Architektūros linija"/Planuojamas viešbutis Zarasuose

Viešbučio kambariai, kaip teigiama dokumente, turėtų būti išdėstyti keturiuose pastatuose palei šiaurinį Zaraso ežero krantą. Iš viso 2 aukštų pastatuose turėtų atsirasti 36 lovos.

„Pastato rūsyje įrengiamos pagalbinės patalpos, masažo kabinetai bei baseinas su sporto sale“, – nurodo architektai.

Karolinos Stažytės nuotr./Skrydis oro balionu virš Zarasų
Karolinos Stažytės nuotr./Skrydis oro balionu virš Zarasų

Automobilių stovėjimo vietas ketinama įrengti greta esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje, kuri priklauso Zarasų rajono savivaldybei. Čia, pagal dokumentą, turėtų atsirasti 84 parkavimo vietos, tačiau A.Bagdanavičius patikslino, kad viešbučiui reikėtų 22 vietų.

„Tai susitarimas su savivaldybe, kuri kokius 10 metų bando pritraukti kokį nors viešbutį ar investuotoją, ir niekaip nepavyksta. Duosime sklypą, duosime viską, tik darykit, sako jie. Mūsų vienintelis prašymas savivaldybei buvo, kad leistų parkuotis. Pasirengsim dokumentus už savo pinigus, tik šis vienas prašymas. Ir jie sutiko“, – pasakojo jis.

Nuo ekologijos – į viešbučių verslą

Zarasiškis A.Bagdanavičius kartu su žmona sklypą Vilniaus gatvėje valdo nuo 2015 metų, tačiau projektą įgyvendinti sumanė tik dabar. Verslininkas 15min pasakojo, kad sklypą nusipirko, nes šis pasirodė patrauklus, o per šiuos keletą metų buvo ieškota, ką jame galima būtų įgyvendinti.

„Vieta patraukli, pats esu iš to krašto kilęs, miela sugrįžti ir juolab gamtoje, po Vilniaus darbų labai gerai atsipalaiduoti. Toje vietoje, prie ežero, nelabai ką daugiau ir įsivaizduojame, ką padaryti. Viešbučiui tai ideali vieta. Dėl to ir priėmėme sprendimą statyti viešbutį“, – aiškino jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurimas Bagdanavičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurimas Bagdanavičius

A.Bagdanavičius kartu yra ekologiškos produkcijos gamyba ir prekyba užsiimančios įmonės „Foksas“ vadovas bei akcininkas. Vyras 15min sakė, kad pokyčius versle paskatino meilė gimtajam kraštui.

„Esu iš to krašto kilęs, myliu jį ir noriu jame kažką turėti. Šis projektas iš tos svajonės ir gimė. Patirties viešbučių versle neturime, bet matome tame perspektyvą. Jeigu būtų didelis srautas, ką veikti, daug pramogų, tai jau būtų atėję didieji žaidėjai, ne tokie smulkūs kaip mes. Šiuo metu iš didžiųjų niekas nemato, kad galima uždirbti pinigo, o mes gimtajam kraštui jaučiame meilę ir matome, kad vis tiek ateityje išsirutulios, nes tokių gražių miestų kaip Zarasai praktiškai nelabai yra“, – įsitikinęs zarasiškis.

Bandys pritraukti kurortų gerbėjus

Sklype, esančiame Zarasų Vilniaus gatvėje, ketinama įrengti nedidelį restoraną, 19 kambarių viešbutį, kuriame taip pat bus ir nedidelė pirtis. Planuojama, kad jame bus dveji didesni apartamentai, o likę – standartiniai dviviečiai.

UAB "Architektūros linija"/Planuojamas viešbutis Zarasuose
UAB "Architektūros linija"/Planuojamas viešbutis Zarasuose

Pasak A.Bagdanavičiaus, viešbutis orientuosis į vidutinį turistą, tą patį, kuris renkasi poilsiui Druskininkus, Birštoną ar Anykščius. Taip pat ketinama atsivilioti dalį lankytojų iš Latvijos.

„Viliamės, kad jie norės paįvairinti kasdienybę ir atrastas kryptis bei dalis jų užsuks pas mus. Tuose miestuose puikiai išvystyta infrastruktūra, SPA centrai ir visa kita, bet jie neturi tokios gražios gamtos kaip Zarasai. Manome, tuo būtume išskirtiniai. Neskirstysime, kas pas mus važiuos, bet dėsime apie pusę pajėgų siekiant pritraukti latvius“, – 15min tikino jis.

Karolinos Stažytės nuotr./Skrydis oro balionu virš Zarasų
Karolinos Stažytės nuotr./Skrydis oro balionu virš Zarasų

Pastatys 2022 metais

A.Bagdanavičius neatskleidė nei už kiek įsigijo sklypą, nei kiek investuos į projektą. Jei viskas bus gerai, statybos leidimą verslininkas ketina gauti per metus, o viešbutis prie Zaraso salos turėtų iškilti 2022 metais.

„Neskubame, nes laikas mūsų sąjungininkas. Šiuo metu Zarasai neturi didelio srauto, bet viliamės, kad ateityje turės. Metus laiko formaliai užtrunka susitvarkyti statybos leidimą ir projektavimas, ir metus laiko – statybos“, – teigė jis.

UAB "Architektūros linija"/Planuojamas viešbutis Zarasuose
UAB "Architektūros linija"/Planuojamas viešbutis Zarasuose

Šiuo metu Zarasuose yra keletas svečių namų, tačiau nė vieno viešbučio. A.Bagdanavičius 15min sakė planuojantis orientuotis į kiek prabangesnį – 4 žvaigždučių segmentą.

Viešbutį A.Bagdanavičius ketina valdyti pats, neieškos kito operatoriaus.

Bėda dėl šaltojo sezono

Zarasiškis teigia suprantantis, kad didžiulio tunto turistų jis nepritrauks, tačiau yra įsitikinęs – tai ne jo darbas.

„Čia jau miesto darbas, kaip traukti ir daryti tą srautą. Kiek matau, strategijoje yra, tas po truputį juda, gerinama, kad būtų turistui patrauklu, mugėse dalyvauja, viešina, kviečia užsienio svečius, tai jie dirba tie tuo. Srautas yra išaugęs, „Wake“ parkas šiemet yra truputį atsigavęs, nes pasikeitė koncesininkas“, – pasakojo jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurimas Bagdanavičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurimas Bagdanavičius

Be to, nors viešbutis dar nestatomas, tačiau verslininkas jau mąsto, ką reikės daryti žiemą. Jei vasarą Zarasuose galima mėgautis ežerais, žiemą veiklos miestelyje mažokai.

„Kaip ir yra tas vasaros srautas, bet ką žiemą daryti... Žiemą bus liūdniau, tačiau imsime pravažiuojančias mašinas. Kitas dalykas, vilsimės, kad miestas ne tik vasarą, bet ir žiemą sugalvos pramogų, pavyzdžiui, įrengs slidinėjimo trasas, kad pritrauktų žmonių“, – kalbėjo pašnekovas.

Dėl žiemos užimtumo verslininką įspėją ir analitikai. „Inreal“ nekilnojamojo turto analitikas Tomas Sovijus Kvainickas aiškina, kad bendras viešbučių užimtumas veiklos laikotarpiu turėtų būti bent 40 proc. Iki to rodiklio, jis būna mažai pelningas arba apskritai nėra pelningas. Tačiau Zarasų rajono savivaldybėje numerių užimtumas 2018 metais siekė 25 proc.

„Užimtumas yra tikrai nedidelis. Vieta graži, šalia vandens pramogų parkas ir sala, vasaros metu jis turės užimtumą kaip nauja kryptis.

Čia nemažos investicijos ir, jeigu jie dirbs tik sezono metu, klausimas, ar galės per tokį laiką padengti savo kaštus. Jeigu per visus metus, klausimas, kaip pas juos bus su užimtumu šaltą rudenį, lietingą pavasarį. Reikėtų nuoširdžiai palinkėti sėkmės, nes aplinka nežada gerų rezultatų, bet pats projektas atrodo visai patraukliai“, – 15min komentavo T.S.Kvainickas.

Atsirado besipriešinančių

Tačiau projektu patenkinti ne visi. Į 15min kreipėsi Veronika Breivienė, kurios nuomone, statinys nedera toje vietoje.

„Zaraso saloje neseniai padarytas visas kompleksas, visko ten yra, čia kaip tik turėtų išlaikyti kraštovaizdį. Sutinku, kad reikia viešbučio, bet tikrai ne šioje vietoje. Ta vieta absoliučiai netinka, dar nori paimti tą aikštelę. Saloje nemažai renginių vyksta, atvažiuoja poilsiautojai, o Zarasuose nėra jokios parkavimo aikštelės. O dar nori pastatyti tą pusiau stiklinį viešbutį, visą vaizdą užstatyti. Nenustebčiau, jeigu pastačius numatytą viešbutį, po kažkiek laiko, pakeitus paskirtį, patalpos būtų pertvarkytos į atskirus butus ir parduotos“, – kalbėjo ji.

Karolinos Stažytės nuotr./Skrydis oro balionu virš Zarasų
Karolinos Stažytės nuotr./Skrydis oro balionu virš Zarasų

A.Bagdanavičius teigė žinantis, kad yra pasipiktinusių projektu bei tikino gerbiantis kitų nuomonę. Tačiau jis pažymėjo, kad prieš teikiant derinti viešbučio projektą su visuomene, jis konsultavosi su savivaldybe.

„Jeigu projektukas neatitiktų įstatymų, tai mes net nebūtume viešinę. Viskas atitinka įstatymus, išlaikyti atstumai ir paskirtis. Juolab, viską pasitikrinome tiek su architektu, tiek su valdžia, ar nieko prieš, jei statytume. Visi už, o manyčiau, kad nebus visuomet žmonių, kuriems viskas 100 proc. tiktų. Bet nei kam vaizdo užstatome“, – 15min kalbėjo jis.

Projekto viešas svarstymas su visuomene vyks rugpjūčio 30 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas