Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Profsąjungų rūmų savininkai: pastatą savivaldybei perleisti galime jau dabar

Vilniaus savivaldybei informavus apie savo planus perimti vadinamuosius Profsąjungų rūmus, pastatą šiuo metu valdančios bankrutuojančios bendrovės „VIPC Vilnius“ kreditoriai teigia esą pasirengę tai padaryti greičiau, nelaukiant faktinio poėmio. Sostinės meras Remigijus Šimašius 15min ketvirtadienį teigė, kad gruodį planuojama teikti miesto Tarybai prašymą pradėti buvusių Profsąjungų rūmų ant Tauro kalno perėmimo savivaldybės žinion procedūras.
Vilniaus profesinių sąjungų rūmai
Vilniaus profesinių sąjungų rūmai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Bankroto administratoriaus Stasio Poškaus teigimu, kreditoriai pasirengę perduoti buvusius Profsąjungų rūmus nelaukiant faktinio jų pirkimo ar poėmio. Tokiu būdu esą pavyktų išvengti teisinių interpretacijų, būtų užtikrintas sklandesnis bei daug greitesnis Tautos namų projekto įgyvendinimas.

Kreipėsi į valstybės institucijas

Tokį sprendimą bankrutuojančios „VIPC Vilnius“ kreditoriai priėmė miesto savivaldybei bei šalies Vyriausybei patvirtinus apie savo planus jau sausio mėnesį perimti savo nuosavybėn bendrovei priklausančius Profsąjungų rūmus, o jų vietoje pradėti vystyti „Tautos namų“ koncertų salės projektą.

Bendrovės bankroto administratorius lapkričio 29 dieną oficialų raštą išsiuntė savivaldybei, Kultūros ministerijai, kitoms institucijoms, 15min informavo S.Poškus.

„Kreditoriai atviru laišku atsakingoms institucijoms patvirtino, kad yra pasirengę perduoti jiems priklausančius rūmus atsakingos institucijos žinion“, – tikino jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus profesinių sąjungų rūmai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus profesinių sąjungų rūmai

Kokiomis sąlygomis ir su kokia pinigų suma sutiktų įmonės kreditoriai, S.Poškus neatskleidė. Jo teigimu, šiuo metu laukiama oficialaus institucijų kreipimosi ir tuomet bus sprendžiama, ar sąlygos tenkina.

„Iki šiol nesame sulaukę jokio oficialaus institucijų kreipimosi dėl pastato perėmimo sąlygų. Tik tuomet, kai sulauks atitinkamų dokumentų, kreditoriai vertins, ar siūlomos sąlygos tenkina ir priimsime atitinkamus sprendimus. Kol kas apie savivaldybės planus šiuo klausimu daugiausiai sužinome iš informacijos žiniasklaidoje, todėl atsakyti konkrečiau dar negalime“, – sakė jis.

Pastatu domisi investuotojai

Anot S.Poškaus, šiuo metu bankrutuojanti įmonė dėl pastato pardavimo yra sulaukusi kelių potencialių investuotojų susidomėjimo. Deryboms dar labiau pažengus į priekį, Profsąjungų rūmų paėmimo visuomenės poreikiams procesas, anot jo, dėl atsiradusių naujų aplinkybių būtų gerokai apsunkintas.

„Atitinkamai institucijai perėmus pastatą tolesnei jo eksploatacijai, būtų neabejotinai ir neatšaukiamai patvirtinti ketinimai įgyvendinti viešai deklaruojamus planus. Tai būtų rimtas žingsnis, patvirtinantis, kad daugiau nei dešimtmetį vilkinamas teritorijos tvarkymo procesas pagaliau prasidės“, – sakė bankroto administratorius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus profesinių sąjungų rūmai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus profesinių sąjungų rūmai

Profsąjungų rūmuose esančios patalpos šiuo metu yra išnuomotos įvairioms organizacijoms. Pasak bankroto administratoriaus, sutartys su jomis nustos galioti iš karto, kai tik atsiras naujas pastato savininkas.

„Pagreitinus perleidimo procesą, atsirastų daugiau laiko paruošiamiesiems Tautos namų projekto įgyvendinimo darbams: architektūriniam Tautos namų konkursui, pastato operatoriaus paieškoms ir t.t. Manome, kad tuo suinteresuota tiek miesto savivaldybė, tiek Vyriausybė, tiek ir visuomenė. Šią savo poziciją išsakėme ir oficialiame rašte“, – teigia S. Poškus.

Planuoja pradėti perėmimo procedūras

Ketvirtadienį Vilniaus meras R.Šimašius 15min sakė kad gruodį planuojama teikti miesto Tarybai prašymą pradėti buvusių Profsąjungų rūmų ant Tauro kalno perėmimo savivaldybės žinion procedūras. Jeigu viskas vyks sklandžiai, jau pavasarį būtų skelbiamas tarptautinis architektūrinis konkursas nacionalinės koncertų salės statyboms.

„Šiuo metu baigiamas rengti teritorijos detalusis planas, ir gruodžio mėnesį planuojame eiti į Tarybą ir inicijuoti esamo pastato perėmimą savivaldybės žinion. Akivaizdu, kad dabartiniai savininkai nesiruošia ten statyti viešosios paskirties objekto, kas yra numatyta pagal bendrąjį planą. Dėl tų dalykų esame sutarę ir su Kultūros ministerija. Gruodžio mėnesį inicijavę perėmimo procedūrą, ankstyvą pavasarį galėsime skelbti tarptautinį konkursą pastato projektavimui“, – teigė miesto meras.

Su savininku planuojama derėtis ir dalį sumos jam kompensuoti, tačiau ne 11,5 mln. eurų, kiek iki šiol prašė rūmų savininkai bendrovė „VIPC Vilnius“. Kiek tiksliai Vilniaus miestas sumokės bendrovei už pastatą, meras sakė dar nežinantis.

„Kiek už jį galima būtų sumokėti, dar per anksti sakyti, bet kokiu atveju, biudžete nusimatysim. Tiksli lėšų suma paaiškės, kai ekspertai nustatys, ir tada spręsime galutinai“, – kalbėjo R.Šimašius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

Statys koncertų salę

BNS lapkričio pradžioje skelbė, kad po ilgų derybų Kultūros ministerija išreiškė pritarimą Vilniaus savivaldybės siekiams, jog ant Tauro kalno vietoj sovietmečiu statytų Vilniaus Profesinių sąjungų kultūros rūmų atsirastų moderni koncertų salė.

Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson sakė, kad pagal dabartinį susitarimą Vilniaus savivaldybė įsipareigotų išpirkti bankrutuojančiai įmonei „VIPC Vilnius“ priklausantį pastatą, o Kultūros ministerija – atrinkti ekspertus, kurie įvertintų sklypo tinkamumą. Ministrė tikisi, kad vasarį bus pradėtos ir paties pastato statybų pirkimo procedūros.

Pastatą valdančios bendrovės „VIPC Vilnius“ bankroto administratorius S.Poškus spalio pabaigoje tvirtino, kad pastatu domisi Azerbaidžano ambasados atstovaujami verslininkai, bet kreditoriai, atsižvelgę į Vilniaus miesto savivaldybės pageidavimą, pastato pardavimą esą sustabdė mėnesiui.

Liepą skelbtose pirmosiose rūmų varžytynėse bankroto administratorius nesulaukė nė vieno pasiūlymo, todėl varžytynės neįvyko. Kreditoriai buvo nustatę 11,53 mln. eurų pradinę pastato pardavimo kainą.

„VIPC Vilnius“ neteisminį bankrotą 2016 metų gruodį iškelti nusprendė kreditoriai. Iškėlus „VIPC Vilniui“ bankrotą, įmonės administratorius pateikė ieškinius sostinės savivaldybei ir valstybei, jais reikalaujama priteisti daugiau nei 12 mln. eurų žalos. „VIPC Vilnius“ Profsąjungų rūmus iš bendrovės „Hermis Capital“ įsigijo 2004 metais.

1911 metais ant Tauro kalno buvo nupirktas žemės sklypas Tautos namams pastatyti. Projekto iniciatorius Jonas Basanavičius važiavo į JAV rinkti lėšų statyboms. Tačiau tuomet Tautos namai Vilniuje nebuvo pastatyti. Dabartinis Vilniaus Profesinių sąjungų kultūros rūmų pastatas pastatytas sovietmečiu, 1964-aisiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito